Craciun vegan – Retete pentru sarbatori!
Daca ai adoptat o dieta vegana, nu înseamna ca trebuie sa renunti la traditiile de sarbatori. Craciunul este momentul în care obiceiurile stramosilor nostri, transmise din generatie în generatie, sunt deosebit de importante. Veganii pot sa se bucure de ele, fara a renunta la mâncarurile gustoase. Mai jos va prezentam câteva retete delicioase ideale pentru Craciun.
Veganismul si dietele vegane se bazeaza pe renuntarea la consumul alimentelor de origine animala. Veganii nu renunta doar la carne, ci elimina complet din dieta lor orice produs de origine animala, cum ar fi lactatele, ouale si mierea. În plus, acestia nu folosesc produse cosmetice care contin ingrediente de origine animala si nici nu poarta haine din materii prime zoonotice. Produsele testate pe animale sunt, de asemenea, inacceptabile pentru ei. Astfel de motivatii se bazeaza pe considerente etice, de sanatate, ecologice sau religioase.
Iata câteva sugestii pentru pregatirea mâncarurilor de Craciun pentru vegani:
Salata boeuf pentru vegani
Salata boeuf în varianta vegana poate fi pregatita folosind maioneza vegana preparata, de exemplu, pe baza de lapte de soia si ulei, fara a adauga si oua. Legumele pot fi cele folosite în mod traditional: morcovi, castraveti, patrunjel, telina, pastârnac. În plus, pe lânga faptul ca este vegana, aceasta salata este mai putin calorica, deci si mai sanatoasa
Placinta vegana
În loc de placinta cu carne, de ce nu optezi pentru cea vegana? Poti înlocui carnea cu prune uscate, de exemplu, acestea dând o aroma deosebita placintei si-i va desfata pe toti comesenii.
Galuste? Sunt foarte delicioase si fara oua
Nu foarte multa lume stie ca galustele sunt foarte gustoase si daca nu contin oua sau galbenusuri care oricum fac aluatul mai greu. Galustele vegane sunt galuste din aluat, preparate din faina, apa, putina sare si ulei vegetal. De asemenea, puteti adauga la galuste brânza tofu, în loc de brânza obisnuita.
si pestele?
Veganii prefera ca pestii sa înoate în mare, nu sa fie în farfuriile noastre. Pentru ei, în ajunul Craciunului este suficienta telina fiarta învelita în alge nori care ofera preparatului un gust de peste.
Iar pentru cei care cauta arome originale si nu tin neaparat sa respecte traditiile, recomandam o salata de legume în varianta vegana, ideala pentru a doua zi de Craciun:
Salata vegana cu rucola
Ingrediente:
– 1 castravete proaspat
– 180 g de rucola
– 5 rosii galbene si 5 rosii cherry
– Dupa gust: sare, piper, marar si ulei de masline.
Rucola se spala, dupa care se usuca si se rupe în bucati mici. Se spala rosiile si se taie în jumatati. Castravetele se curata de coaja si se taie cubulete. Se amesteca toate ingredientele, se condimenteaza cu sare si piper, dupa care se adauga uleiul de masline. Se decoreaza cu marar. Se serveste cu pâine.
A fi vegan nu înseamna sa renunti la mâncarurile gustoase, în special în timpul sarbatorilor. Merita sa pregatesti mâncaruri traditionale în varianta putin modificata, pentru a adauga alimentelor aroma speciala a Craciunului.