Noutati, Stil de viata sanatos

Cu ce putem inlocui zaharul ?

evita zaharul

Zaharul din produsele alimentare ne da energie, fiind principalul combustibil al creierului. Însa atunci când zaharul este rafinat si prelucrat, se creaza dezechilibre în organism. Zaharul din magazin provine din sfecla sau din trestie de zahar. Din pacate, un astfel de zahar nu are de-a face cu un produs natural. Prin prelucrarea chimica si rafinare, acesta îsi pierde toate proprietatile. În plus, dupa ingestia de zahar alb rafinat, pancreasul secreta cantitati mari de insulina. Insulina produsa ramâne în fluxul sanguin o perioada lunga dupa ingestia de zahar.

Excesul de zahar determina cresterea în greutate. Zaharul în cantitati mari provoaca obezitate, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli de inima, imunitate scazuta, anemie, carii dentare si multe alte afectiuni.

Ce înlocuieste zaharul?

Fructele contin cantitati mari de zahar natural, care nu este daunator. Iar pentru a îndulci ceaiul sau cafeaua sau la prepararea deserturilor puteti folosi produse din oferta noastra.

xilitol

1. Xilitol

Xilitolul (zaharul de mesteacan) este o alternativa sanatoasa la zaharul obisnuit. Acesta contine cu 40% mai putine calorii decât zaharul rafinat si are un indice glicemic mult mai mic, de aceea este indicat diabeticilor si persoanelor care tin cure de slabire.

Xilitolul este o substanta cristalina alba si seamana cu zaharul. Se gaseste în forma naturala în fructe si legume. În plus, xilitolul are efect antibacterian si previne aparitia cariilor.

 

stevie

2. Stevia

Stevia este o alta alternativa sanatoasa la zaharul obisnuit si este folosita pentru a îndulci ceaiul, cafeaua sau la prepararea prajiturilor. Este foarte dulce, de aproape 300 de ori mai dulce decât zaharoza. O lingurita de pulbere din frunze de stevie este echivalentul unei cani de zahar, însa nu produce obezitate si carii dentare.

Stevia este recomandata persoanelor cu diabet zaharat si / sau hipertensiune arteriala. Acest îndulcitor natural se gaseste în forma lichida, pulbere sau tablete. Indiferent de forma, stevia este întotdeauna foarte dulce, însa nu are calorii.

 

3. Miere

Mierea este recunoscuta de secole pentru proprietatile ei benefice. Ofera organismului o multime de substante nutritive, precum vitamine ( C, complexul B) si oligoelemente (potasiu, fier, zinc, magneziu si calciu). De asemenea, mierea are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Este ideala pentru întarirea sistemului imunitar.

 

sirop de artar

4. Sirop de artar

Siropul de artar contine o multime de substante benefice pentru buna functionare a organismului uman: saruri minerale (calciu, magneziu, fosfor, mangan, potasiu), acid folic, riboflavina, niacina si biotina. În plus, siropul de artar are o valoare calorica mai mica decât cea a zaharului si a mierii.

Se poate folosi ca topping pentru clatite, fructe, pâine prajita, prajituri, înghetata, precum si în salate sau sosuri.

 

5. Melasa din roscove, trestie de zahar, sfecla

Melasa este un produs secundar format în timpul productiei de zahar. Acesta este un sirop dens, maroniu. Este o sursa buna de fier, de aceea este ideala persoanelor cu anemie, femeilor însarcinate sau persoanelor aflate în covalescenta. Continutul de zaharoza din melasa este de aproximativ 50%. Prin urmare, îl puteti folosi pentru a îndulci prajituri, deserturi, cafea sau ceai.

Melasa din roscove este o sursa excelenta de minerale si îmbunatateste digestia. Poate fi de ajutor în tratarea astmului si a alergiilor, deoarece fortifica sistemul imunitar.