Cum sa citim compozitia produselor cosmetice? Este acest lucru important atunci când cumparam produse pentru îngrijirea personala? Ce diferenta este între compozitia cosmeticelor conventionale si cea a cosmeticelor naturale? Pentru aceste întrebari, si pentru multe altele pe care ni le punem adesea în fata raftului cu cosmetice, vom încerca sa dam un raspunsul în acest articol.
Citirea compozitiei produselor cosmetice înainte de a le cumpara nu ne spune prea multe daca nu avem cunostinte în acest domeniu. Ne întâlnim cu diverse semne distinctive, denumiri ciudate si cu o lista lunga de ingrediente, dar de cele mai multe ori cumparam pentru ca marca este cunoscuta si credem ca am facut o alegere buna. Nimic mai gresit! Cosmeticele populare sunt în mare parte pline de silicon si aditivi care pot fi nocivi pentru piele.
Cum sa citim ingredientele produselor cosmetice? Sfaturi practice:
termenul INCI, adica Nomenclatorul International al Ingredientelor Cosmetice, este numele referitor la compozitia produsului – sub acesta, componentele cosmeticelor sunt enumerate pe eticheta în engleza, latina sau în alta limba de circulatie internationala. La începutul acestei liste se afla ingredientele care au fost folosite cel mai mult, iar la sfârsit cele care au fost folosite în cea mai mica masura.
Lista ingredientelor poate fi împartita în mai multe grupuri mai largi. Ingredientele de la începutul listei INCI sunt un tip de baza cosmetica, datorita careia se obtine consistenta potrivita. Cele mai des utilizate baze sunt apa, alcoolul sau uleiurile.
Faza apoasa a cosmeticelor
Daca avem de-a face cu un produs cosmetic natural, atunci aceasta faza va fi realizata cu extracte alcoolice din plante (din diverse plante, cum ar fi galbenelele sau lavanda). În cazul produselor cosmetice obisnuite, se va folosi doar apa, excesul careia, de exemplu în creme, poate avea efectul opus intentiei – în loc sa hidrateze, ea sa usuce pielea.
Faza uleioasa
În majoritatea produselor cosmetice, faza uleioasa este alcatuita din uleiuri minerale obtinute din prelucrarea titeiului. Parafina sau siliconii grasi sunt înlocuitori mai ieftini, dar inferiori grasimilor vegetale, si pot afecta pielea în mod negativ, blocând porii si nelasând pielea sa „respire”. În cosmeticele naturale, faza uleioasa este compusa din uleiuri naturale, ca de exemplu uleiul de jojoba, avocado sau migdale dulci.
Ceara
Ceara, cum ar fi cea de albine sau din nuci braziliene este un ingredient nutritiv pentru piele, care se regaseste în produsele cosmetice naturale. În cosmeticele conventionale, aceasta se înlocuieste cu uleiuri minerale mai ieftine.
Substante active
Aceste ingrediente fac ca produsele cosmetice naturale sa fie eficiente. Aici gasim extracte de plante, ingrediente naturale cu efect de hidratare, cum ar fi acidul lactic sau glicerina vegetala. Din pacate, substantele active sintetice cauzeaza adesea alergii.
Emulsifianti
Emulsifiantii sunt ingredientele care leaga apa si uleiurile din cosmetice. În majoritatea produselor, acestia sunt emulgatori cu PEG, adica polietilenglicol, care slabesc pielea si o fac vulnerabila la absorbtia substantelor nocive. În acest sens, compozitia cosmeticelor naturale este din nou câstigatoare, întrucât, de exemplu, derivati ai glicerinei vegetale si acizii grasi naturali din uleiul de cocos sunt utilizati ca emulgatori.
Parfumuri si arome
Acestea sunt ascunse în lista INCI sub denumirea de „parfum” sau „fragrance”. Aromele folosite în productia de cosmetice naturale sunt compozitii alese cu grija din uleiuri esentiale derivate din plante, arome naturale cum ar fi de vanilie, arome din seminte si din fructe.
În cosmeticele artificiale, acestea sunt înlocuite cu amestecuri de parfumuri sintetice care pot contine compusi nocivi de mosc ce provoaca alergii. Cu cât sunt mai putine arome în cosmetice, cu atât mai bine. De regula, ingredientele mentionate dupa denumirea „parfum” din cosmetice sunt prezente numai în cantitati mici.
Conservanti
Conservantii naturali din produsele cosmetice sunt, de exemplu, uleiurile esentiale care contin fenoli (cum ar fi cimbru, scortisoara, arbore de ceai, levantica). Vitamina E poate, de asemenea, sa joace rolul de conservant. În cosmeticele naturale, extractele alcoolice din plante au rol de conservant. Informatiile despre acestea pot fi regasite pe eticheta sub denumirea de „alcool” sau „etanol”.
Cosmeticele conventionale folosesc parabeni si formaldehida, care ofera adesea compusi halogeni nocivi. Parabenii pot provoca reactii alergice severe.
Agenti de curatare
Cosmeticele naturale folosesc ulei de nuca de cocos si produse pe baza de zahar. În cosmeticele conventionale acest loc este ocupat de substante sintetice.
Coloranti
Colorantii naturali sunt, de pilda, extracte de plante, oxizi de fier sau pigmenti minerali. Sinteticele pot contine anilina – un colorant cu posibil efect cancerigen.
Conform reglementarilor, în produsele cosmetice naturale NU SE REGaSESC:
– parabeni – conservanti sintentici
– Sodium Lauryl Sulfate (SLS), ester al acidului sulfuric – agent de curatare care actioneaza ca un spumant, utilizat adesea în sampoane, sapunuri, geluri de dus.
– derivati din tâtei, adica uleiuri minerale
– PEG-uri si silicon
– arome si coloranti artificiali
Exemplu de compozitie: sampon conventional
Ingrediente:
– Aqua – apa;
– Sodium Laureth Sulfate – laurilsulfat de sodiu care afecteaza în mod negativ pielea, apartine grupului de surfactanti SLES, modifica pH-ul pielii, slabeste bariera lipidica, usuca, are proprietati puternice de curatare, poate provoca iritatii;
– Betaine – derivat de glicerina obtinut din sfecla de zahar, are proprietati de hidratare, previne electrizarea parului si împiedica uscarea cosmeticelor;
– Sodium Chloride – clorura de sodiu (sare de bucatarie) este folosita în cosmetice pentru proprietatile sale de îngrosare, ofera o mai buna vâscozitate produsului, faciliteaza formarea spumei în sampon, usuca pielea, poate provoca iritatii, usuca parul;
– Hydrolyzed Keratin – hidrolizat de cheratina, creste vâscozitatea cosmeticelor, este responsabil pentru durabilitatea spumei;
– Diamond Powder – pudra de diamante, da stralucire si luminozitate;
– Polyquaternium-10 – emulgator, îngroasa samponul, mareste volumul spumei din produsele cosmetice;
– Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride – are efect antistatic, faciliteaza pieptanarea;
– PEG-40 Hydrogenated Castor Oil – emulgator, degresant;
– Glycerin – substanta hidratanta, protejeaza împotriva cristalizarii masei produsului cosmetic, are functia de conservant;
– Citric Acid – acid citric, regleaza pH-ul;
– Sodium Benzoate – conservant;
– Linalool – imita mirosul de lacramioare, un ingredient de parfumare, poate provoca alergii;
– Limonene – ingredient al parfumurilor;
– Parfum – miros;
Acest produs contine o multime de aditivi artificiali, spumanti, siliconati, parfumuri artificiale.
Exemplu de compozitie: sampon natural
Ingrediente:
– Aqua – apa;
– Sodium Coco-Sulfate – surfactant, se presupune ca asigura proprietatile de spalare si spumare a produsului, este o versiune mai blânda a SLS-ului;
– lauryl glucoside – emulgator, permite formarea emulsiei, este o substanta care produce spuma, este delicat pentru piele;
– Coco Glucoside – poliglucozid din ulei de cocos – agent surfactant, delicat pentru piele, curata, actioneaza ca un emulgator;
– Glyceryl Oleate – monoglicerid de acid oleic, agent surfactant neionic, emulsifiant – utilizat în preparatele pentru îngrijirea parului si a pielii, creeaza o pelicula protectoare, protejeaza împotriva evaporarii apei din produsul cosmetic, emulgator;
– Arctium Lappa Root Oil – ulei de brusture;
– Hypericum Biflorus Extract – extract de sunatoare;
– Salvia Officinalis – salvie medicinala;
– Melilotus Officinalis Extract – extract de sulfina galbena;
– Alnus Glutinosa Extract – extract de arin negru;
– Rubus Villosus Leaf Extract – extract din frunze de mur;
– Spiraea Ulmaria Extract – extract de cretusca;
– Organic Juniperus Communis Fruit Oil – ulei organic de ienupar;
– tilia Cordata Flower Extract – extract de flori de tei;
– Parfum – substanta parfumanta;
– Benzoic Acid – acid benzoic, conservant;
– Stearic Acid – acid stearic, emulgator, apartine acizilor grasi saturati, o substanta grasa;
– Benzyl Alkohol – alcool benzilic, conservant, aroma (imita mirosul de iasomie), regleaza vâscozitatea produsului cosmetic;
– Citric Acid – acid citric, înlatura celulele moarte, împiedica decolorarea pielii, regleaza pH-ul, mareste termenul de valabilitate al produsului cosmetic;
– Caramel – caramel;
În compozitia samponului natural, lista lunga de extracte si uleiuri vegetale este cea care atrage atentia. Acestea sunt situate în mijlocul listei INCI, deci suntem siguri ca achizitionarea unui astfel de produs cosmetic va fi benefica.