Cum sa va protejati împotriva efectelor nocive ale luminii solare si cum puteti face fata caldurii apasatoare? Raspunsurile la aceste întrebari si nu numai, pot fi gasite în partea urmatoare a articolului.
În acest an, vara a venit la noi în mod neasteptat de rapid si a adus cu ea zile pline de soare si temperaturi ridicate. Dar în timp ce majoritatea dintre noi se bucura de oportunitatea de a petrece timp în aer liber, trebuie sa ne amintim cu totii ca în aceasta perioada exceptionala, sanatatea noastra ar trebui protejata în mod special. Cum se face?
De ce sa ne protejam de soare?
Desi soarele este cunoscut mai ales pentru efectele sale benefice asupra sanatatii umane si bunastarii (de exemplu, prin activarea secretiei de vitamina D), expunerea excesiva la soare poate duce la leziuni care pun sanatatea în pericol. Pielea umana, care este supusa la multe ore de lumina solara (de exemplu, prin bronzare) devine nu numai mai groasa, dar si mai dura si mai putin elastica. În plus, radiatiile solare contribuie la dezvoltarea leziunilor cutanate sub forma de pete vizibile, pistrui si chiar echimoze. Expunerea excesiva la soare este responsabila de accelerarea proceselor de îmbatrânire a pielii si de formarea modificarilor canceroase (de exemplu, melanomul cutanat). Cu toate acestea, soarele poate avea un impact negativ nu numai asupra pielii, ci si asupra vederii.
Cum sa ne protejam pielea de soare?
Mai jos am selectat cele 5 sfaturi foarte valoroase pentru dvs., datorita carora va veti putea proteja pielea împotriva efectelor nocive ale radiatiei solare.
Mai întâi de toate: FOLOSItI ÎNtOtDEAUNA CREME CU PROtECtIE SOLARa. Indiferent daca va duceti la locul de munca, la cumparaturi, ori daca aveti de gând sa va relaxati pe un sezlong la soare, amintiti-va ca, înainte de a parasi casa trebuie sa va protejati pielea folosind creme cu protectie solara, special adaptate pentru tipul dumneavoastra de piele. Aplicati crema înainte de expunerea la soare si reaplicati-o daca ati transpirat mai puternic sau daca ati intrat în mare/piscina.
În al doilea rând: EVItAtI EXPUNEREA LA SOARE ÎNtRE ORELE 11:00 – 15:00. În acel interval suntem expusi la cea mai puternica radiatie, daunatoare sanatatii noastre, si chiar si cremele fotoprotectoare fac cu greu fata radiatiilor solare puternice. Cel mai bine ar fi sa alegeti sa stati la plaja dimineata si seara.
În al treilea rând: ALEGEtI PROtECtIA OCHILOR sI A CAPULUI. În zilele însorite, nu parasiti casa fara o pereche de ochelari de soare si o palarie sau o sapca care va poate proteja efectiv capul de efectele daunatoare ale radiatiei solare.
În al patrulea rând: NU Va SUPRAEXPUNEtI EXCESIV LA SOARE. Este evident ca în zilele însorite, fiecare dintre noi vrea sa profite de ocazia de a face plaja si de a capata bronzul perfect. Cu toate acestea, aveti grija sa nu stati foarte mult la soare si mai ales nu în intervalul 11:00-15:00.
În al cincilea rând, AVEtI O DEOSEBIta GRIJa LA ALUNItE. Daca pe piele exista un numar mare de alunite ori pistrui, asigurati-va ca acestea ramân acoperite în zilele deosebit de însorite.
Cum facem fata caldurii suparatoare?
temperatura ridicata ne reduce în mod semnificativ starea de bine. Ce putem face când caldura nu ne da o pauza?
Mai întâi de toate: ALEGEtI AJUtORUL CORESPUNZatOR AL ORGANISMULUI DUMNEAVOAStRa. În zilele fierbinti, pierdem cantitati mari de apa. Acesta este motivul pentru care este foarte important sa se asigure o hidratare adecvata în timpul cu temperaturi ridicate. Înainte de a parasi casa, asigurati-va ca aduceti cu dvs. o sticla de apa plata sau minerala.
În al doilea rând: EVItAtI ÎMBRaCaMINtEA DIN MAtERIALELE SUPRAELAStICE. Asigurati-va ca hainele pe care le purtati sunt facute din materiale naturale, respirabile în zilele fierbinti, cum ar fi bumbacul sau inul. Astfel, veti oferi pielii dvs. un confort adecvat.
În al treilea rând: EVItAtI EFORtURILE FIZICE EXCESIVE. Planificati antrenamentul zilnic dimineata devreme sau la orele târzii de seara. Încercati sa evitati exercitiile fizice excesive în timpul orelor în care temperaturile sunt cele mai ridicate.
În al patrulea rând: EVItAtI MÂNCaRURILE GRASE sI MESELE GRELE. În zilele fierbinti, îmbogatiti-va dieta cu legume si fructe proaspete. Schimbati cotletul de porc cu o salata usoara de pui care va va face sa va simtiti usori si sanatosi.
NOta! Amintiti-va ca expunerea prelungita la soare sau la temperaturi foarte ridicate poate duce la consecinte grave pentru sanatatea dumneavoastra. Prin urmare, daca se observati simptome cum ar fi dureri de cap severe, ameteli, greata persistenta sau chiar varsaturi, slabiciune si crampe musculare – trebuie sa mergeti cât mai curând la medicul dumneavoastra de familie sau la sectia de urgente a spital