Retete

Cum se gateste amarantul? 5 retete unice!

Amarantul, cunoscut si sub denumirea de „stir” este considerat cereala secolului XXI. Desi proprietatile sale erau cunsocute înca din cele mai vechi timpuri, noi am redescoperit destul de recent amarantul si beneficiile pe care le aduce sanatatii. Este o sursa bogata de fier (contine de 5 ori mai mult fier decât spanacul) si are proteine de calitate, care se asimileaza mai bine decât cele din soia si nu contine gluten – numai avantaje!

 

Ce proprietati mai are amarantul? Acesta contine squalena, care are rolul de a proteja sistemul imunitar si este un antioxidant puternic. Amarantul stimuleaza peristaltismul, încetineste absorbtia grasimilor si a zaharului si ofera o senzatie de satietate.

 

 

1. Pui cu amarant si Ratataoille

Ingrediente:

4 bucati de piept de pui

4 linguri de amarant

piper negru boabe

ulei de cocos (pentru prajit)

½ lingurita de sare de Himalaya

2 lingurite de boia de ardei dulce

Ratatouille:

1 dovlecel

1 vanata

3 rosii

1 ardei gras rosu

1 ceapa

2 catei de usturoi

2 lingurite de boia de ardei dulce

1 lingurita de sare de Himalaya

piper negru boabe

busuioc

cimbrisor

oregano

ulei de floarea soarelui

Preparare:

 

Pieptul de pui se bate si se freaca cu sare si piper. Legumele se taie cuburi. Vinetele se lasa câteva minute, pâna elimina zeama, apoi se usuca cu un prosop de hartie (asa scapi de culoarea violet). Se încinge o tigaie cu ulei de masline, se calesc ceapa si usturoiul, apoi se calesc celelalte legume, într-un vas separat, câte 3 minute fiecare. Se pun toate legumele în tigaie si se gatesc împreuna timp de 20 de minute, pâna se înmoaie. Se condimenteaza cu mirodenii si plante aromate. Se amesteca pieptul de pui cu ingredientele si se prajeste bine, pe ambele parti. Se pune carnea peste legume si se serveste.

 

2. Rulouri frantuzesti cu aluat

Ingrediente:

2 cani de faina

1 cana de faina de amarant

1 – 2 cani de apa

1 praf de sare de Himalaya

3 lingurite de unt

2 – 3 lingurite de drojdie

 

Preparare:

Se cerne faina, iar apoi se adauga untul topit. Se dizolva drojdia în apa calda si se lasa 10 minute. Se amesteca faina cu drojdia si se framânta aluatul. Se lasa 45 – 60 de minute la dospit. Se unge o tava cu unt. Se formeaza rulouri din aluat si se pun în tava. Se coc timp de 40 de minte în cuptorul preîncalzit, la 180° Celsius.

 

3. Salata de cartofi cu amarant

Ingrediente:

Cartofi

1 ceapa

1 lingura mustar

4 linguri de amarant

2 linguri de ulei de masline

2 castraveti

3 linguri suc de lamâie

Sare de himalaya

Piper negru

Oregano

 

Preparare:

Cartofii se gatesc în coaja, se taie ceapa, se amesteca cu mustar, suc de lamâie, condimente si amarant. Dupa ce s-au gatit cartofii, se taie felii si se amesteca cu ulei de masline si castravetii taiati cubulete. Se adauga totul într-un bol si se asezoneaza cu suc de lamâie si ierbuie aromate.

 

4. Mere coapte cu amarant

Ingrediente:

5 mere

1 cana de amarant

4 linguri de unt

5 linguri de seminte de floarea-soarelui

1 lingurita de scortisoara macinata

Ulei de cocos (pentru a unge tava)

 

Preparare:

Se scot semintele din merele spalate si uscate. Se amesteca împreuna toate celelalte ingrediente. Se unge o tava cu ulei de cocos. Se umplu merele si se pun în tava. Se adauga putina apa. Se coc aproximativ 30 de minte la 200° C.

 

5. Budinca de amarant

Ingrediente:

½ cana de amarant expandat

1 cana de lapte de orez

1 pastaie de vanilie

sirop de artar sau miere (dupa gust)

gem de smochine

fructe proaspete: smochine, banane, mandarine, afine, merisoare

Preparare:

 

Peste amarant se toarna apa clocotita si se lasa câteva minute. Se clateste si se pune în alt vas. Se toarna laptele, se adauga vanilia si se fierbe timp de 15 minute la foc mic. La sfârsit se adauga miere sau sirop de artar. Se transfera pe o farfurie si se orneaza cu fructe.

Pofta buna!