De ce budinca de chia se bucura de atat de multa popularitate?

Printre preparatele care au castigat o imensa popularitate se numara budinca de chia, un aliment care si-a gasit loc rapid in dietele multor dintre persoanele care vor sa aiba un stil de viata mai sanatos. Dincolo de faptul ca budinca este un adevarat deliciu si are valori nutritionale foarte bune, se prepara extrem de repede si este foarte versatila.
Desi budinca de chia a capatat o imensa popularitate in ultimii ani, semintele au fost folosite de secole de civilizatiile precolumbiene (Aztecii si Mayasii), care le pretuiau pentru energia pe care le-o ofereau si nutrientii.
Sa vorbim despre valorile nutritionale
Semintele de chia au un aport considerabil de fibre. Fibrele sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa si ajuta la prevenirea constipatiei. O portie de 28 de grame (aproximativ 2 linguri) de seminte de chia contine aproximativ 11 grame de fibre, ceea ce reprezinta aproape 44% din aportul zilnic recomandat pentru femei si aproximativ 29% pentru barbati, conform liniilor directoare dietetice.
Semintele de chia sunt si o sursa buna de proteine vegetale, cu aproximativ 4 grame de proteine per portie de 28 de grame. Datorita acestui lucru, aceste tipuri de seminte sunt o optiune excelenta pentru vegetarieni si vegani.
Semintele de chia se numara printre cele mai bogate surse vegetale de acizi grasi omega-3, in special acidul alfa-linolenic (ALA). Omega-3 contribuie la sanatatea inimii, reduce inflamatia si are un rol in scaderea riscului de boli cronice (boli de inima, artrita si depresie). O portie de seminte de chia ne ofera mai mult de 5 grame de ALA.
Nu putem omite antioxidantii! Antioxidantii protejeaza celulele impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si pot reduce riscul de boli cronice si imbatranirea prematura. Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti, inclusiv acidul cafeic si quercetina, care au proprietati antiinflamatorii si pot imbunatati sanatatea cardiovasculara.
Semintele de chia sunt o sursa excelenta de minerale esentiale (calciu, magneziu si fosfor), vitale pentru sanatatea oaselor. O portie de 28 de grame de seminte de chia poate furniza 18% din necesarul zilnic de calciu, 30% din cel de magneziu si 27% din cel de fosfor.
Care sunt cele mai importante beneficii pentru sanatate?
Budinca de chia este nu doar un aliment delicios si versatil, ci si o sursa remarcabila de nutrienti esentiali care contribuie la imbunatatirea sanatatii generale si prevenirea anumitor afectiuni.
Datorita continutului ridicat de fibre, budinca de chia contribuie la imbunatatirea sanatatii digestive. Fibrele solubile din semintele de chia absorb apa si se extind in stomac, formand un gel care poate promova satietatea si incetini absorbtia zaharurilor in sange.
Consumul de omega-3 reduce nivelurile de trigliceride, poate imbunatati profilul lipidic si diminua riscul de aritmii cardiace. De asemenea, proprietatile antiinflamatorii ale omega-3 pot contribui la reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiei, doi factori de risc importanti pentru bolile cardiovasculare.
Budinca de chia poate fi un aliat valoros in gestionarea greutatii, datorita combinatiei de fibre si proteine. Acesti nutrienti contribuie la senzatia de satietate si pot ajuta la reducerea poftei de mancare, nevoia de a rontai.
Budinca de chia se dovedeste o buna solutie in managementului diabetului de tip 2, datorita capacitatii sale de a imbunatati sensibilitatea la insulina si de a stabiliza nivelurile de zahar din sange. Fibrele si acizii grasi omega-3 joaca un rol important in acest proces, contribuind la o eliberare mai lenta a glucozei in sange.
Budinca de chia, un preparat versatil
Dincolo de rapiditatea prepararii, in popularitatea budincii de chia si versatilitatea a jucat un rol important. Reteta poate fi personalizata prin adaugarea de fructe, nuci, seminte, mirodenii, scortisoara, anason sau diverse tipuri de lapte (de migdale, de ovaz, de soia etc.). De asemenea, aceasta budinca poate fi preparata astfel incat sa respecte restrictiile alimentare, dietele vegane, vegetariene, paleo sau fara gluten.
Iata o reteta de budinca de chia cu capsuni
Pentru a prepara 4 portii delicioase de budinca de chia cu capsuni, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 50 de grame de seminte de chia
- Un varf de sare kosher
- 1 iaurt de cocos fara zahar adaugat sau un iaurt natural integral
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 400 ml de lapte de cocos sau lapte natural integral
- Circa 400 de grame de capsuni proaspete, spalate si taiate in felii fine
- 3 linguri de zahar granulat 50 de grame de granola

Intr-un recipient de marime medie, amesteca semintele de chia cu un praf de sare. Adauga iaurtul si extractul de vanilie, apoi incepe sa incorporezi treptat laptele, amestecand constant pentru a evita formarea cocoloaselor.
Acopera amestecul si lasa-l sa se raceasca in frigider pentru cel putin 4 ore, perioada in care semintele de chia vor absorbi lichidul si vor capata o consistenta gelatinoasa.
Separat, in alt bol, combina felii de capsuni proaspete cu zaharul granulat si lasa-le la frigider pentru a se marina si ele.
Pentru asamblarea desertului, alege 4 pahare elegante. La baza fiecarui pahar, distribuie un strat de capsuni marinate, urmat de un strat generos de budinca de chia. Finalizeaza fiecare portie cu 2 linguri de granola crocanta si cateva felii de capsuni proaspete pentru decor.
Aceasta budinca de chia cu capsuni reprezinta o optiune de desert sau snack sanatos, fiind atat de gustoasa pe cat este de nutritiva. Este perfecta pentru zilele calde de vara sau ori de cate ori doresti un rasfat dulce, dar echilibrat.