De ce persoanele stresate au probleme de tranzit intestinal?
Stresul este o prezenta constanta in viata noastra si, orice am face, pare ca nu se lasa dus cu usurinta. O vacanta intotdeauna este binevenita, dar cateva zile de relaxare nu sunt suficiente pentru a ne deconecta de la agitatia cotidiana, de la task-urile profesionale sau de la gandurile si planurile de viitor pe care ni le-am facut.
Stresul nu ne afecteaza doar somnul si sanatatea psihica, ci are si un important efect fizic, despre care prea putin se discuta – problemele de tranzit intestinal. Legatura dintre stres si tranzitul intestinal este un exemplu clasic al conexiunii minte-corp; sistemul digestiv este sensibil la schimbarile emotionale si psihice, iar stresul poate declansa sau agrava problemele de tranzit intestinal, in special sindromul de intestin iritabil (SII), constipatia sau diareea.
Cum impacteaza stresul sistemul digestiv?
Stresul declanseaza raspunsul de „lupta sau fuga” al organismului, o reactie evolutiva, menita sa ne protejeze in fata pericolelor. Aceasta este mediata de sistemul nervos simpatic, care, atunci cand este activat, determina o serie de schimbari fiziologice, astfel incat corpul sa poata actiona rapid.
Printre aceste schimbari se numara si redirectionarea sangelui catre muschii scheletici si departe de sistemul digestiv. Ca rezultat, digestia este incetinita sau chiar oprita temporar, deoarece organismul considera ca nu este esentiala in momente de stres acut.
In timpul perioadelor de stres, glandele suprarenale elibereaza cortizol, cu roluri importante in gestionarea stresului, inclusiv reglarea metabolismului glucozei si a functiei imunitare. In ceea ce priveste sistemul digestiv, cortizolul poate slabi bariera mucoasa care protejeaza peretii intestinali, facilitand astfel inflamatia si susceptibilitatea la infectii. De asemenea, poate perturba echilibrul natural al bacteriilor din intestin, esential pentru o digestie sanatoasa.
Cum se manifesta stresul la nivelul sistemului digestiv?
Efectele stresului asupra sistemului digestiv pot varia de la forme usoare la unele severe, precum:
- Refluxul gastroesofagian si dispepsia – acestea sunt frecvent exacerbate de stres, deoarece relaxarea sfincterului esofagian inferior ii permite acidului gastric sa patrunda in esofag;
- Sindromul Intestinului Iritabil (SII): manifestat prin durere abdominala, balonare, constipatie si diaree;
- Probleme de motilitate gastrica: stresul poate incetini sau accelera tranzitul intestinal, motiv pentru care apare constipatia sau diareea;
- Inflamatie: nivelurile ridicate de stres pot contribui la inflamatia sistemului digestiv, agravand boala Crohn si colita ulcerativa.
Cum putem atenua simptomele?
Doar intelegand legatura dintre stres si tranzitul intestinal putem gasi solutii. Printre acestea trebuie sa acordam mai multa atentie:
Dietei
Alimentatia nu doar ca ne ofera energia necesara pentru a functiona in fiecare zi, dar are si un impact profund asupra sanatatii noastre fizice si mentale pe termen lung. O dieta echilibrata trebuie sa includa:
- Proteine – esentiale in construirea si repararea tesuturilor, inclusiv a muschilor si a pielii, si pentru producerea de enzime si hormoni;
- Carbohidrati – furnizeaza cea mai eficienta forma de energie pentru corp, fiind vitali pentru functionarea creierului si a muschilor;
- Grasimi – sunt o sursa importanta de energie pe termen lung si sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K) si pentru protectia organelor;
- Vitaminele si mineralele – sunt cruciale pentru procesele metabolice, sanatatea sistemului imunitar si intarirea oaselor, printre altele.
- Apa – este esentiala pentru fiecare proces din corp, inclusiv digestia, absorbtia nutrientilor si eliminarea deseurilor.
Dietele bogate in fructe, legume, cereale integrale de la un magazin produse bio si grasimi sanatoase, precum cele din peste si avocado, si sarace in alimente ultraprocesate, zaharuri adaugate si grasimi trans, reduc semnificativ riscul de a dezvolta probleme de tranzit intestinal.
Consumul de alimente cu densitate nutritionala mare, care ofera multi nutrienti in comparatie cu numarul lor de calorii, poate facilita pierderea sau mentinerea greutatii intr-un mod sanatos. Acizii grasi omega-3, fierul, zincul si vitaminele din complexul B (pe care le gasesti si in seminte de in) sunt esentiali pentru functionarea normala a creierului si pentru a reduce riscul de depresie.
Exercitiilor fizice
Activitatea fizica regulata este un alt factor important pentru un tranzit intestinal sanatos. Exercitiile care implica miscarea intregului corp pot stimula miscarile intestinale si accelera trecerea alimentelor prin sistemul digestiv. Nu trebuie sa fie vorba de antrenamente intense; chiar si plimbarile zilnice sau yoga pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii digestive.
Suplimentelor si probioticelor
In anumite cazuri, suplimentele si probioticele sunt de mare ajutor in sustinerea sistemului digestiv. Probioticele, in special, au capacitatea de a restaura si mentine echilibrul microbiotei intestinale, contribuind la o functie digestiva sanatoasa.