Noutati

Descoperă totul despre sarea celtica: istorie, beneficii pentru sanatate, cum sa o incluzi in diverse preparate

Printre condimentele si ingredientele care pun mai bine in valoare gustul preparatelor noastre, sarea celtica ocupa un loc special, atat prin istoria sa bogata, cat si prin beneficiile aduse sanatatii.

De fapt, folosirea sarii celtice nu este, nici pe departe, o noutate. Am putea spune ca dorinta celor mai multe persoane de a avea o alimentatie sanatoasa a condus la (re)descoperirea si valorificarea acestui ingredient ce dateaza de sute de ani. Satui de mancat pe fuga si de alimente procesate, cei mai multi dintre noi vad sarea celtica drept un „suflu de prospetime” si autenticitate, care respecta ritmurile naturii si valoarea reala a alimentelor. 

Scurta istorie despre sarea celtica

Istoria sarii celtice este profund legata de traditiile si peisajele din regiunile costiere ale Frantei, in special Bretania. Sarea celtica (numita si „Sel de Guerande„) isi trage numele de la orasul Guerande, o regiune cunoscuta pentru marais salants (salinele sale). 

Se crede ca productia de sare celtica in aceasta zona a inceput inca din epoca fierului, cu aproximativ 2.000 de ani in urma, pe vremea cand celtii, stramosii bretanilor, au inceput sa exploateze depozitele naturale de sare. 

Evident, tehnicile de recoltare a sarii celtice au fost rafinate de-a lungul secolelor, dar principiile de baza au ramas neschimbate. Sarea este obtinuta prin dirijarea apei de mare intr-o serie de bazine de evaporare, unde este lasata sa se evapore sub actiunea soarelui si a vantului. Acest proces natural permite formarea cristalelor de sare, care sunt apoi colectate manual de sararii experimentati, folosind unelte traditionale. 

De-a lungul istoriei, sarea a fost un bun pretios, esential nu doar pentru conservarea alimentelor, dar si ca moneda de schimb in comert. Regiunile bogate in sare, asa cum este si Guerande, au devenit centre importante de comert, ce au atras negustori din toate colturile Europei. In plus, sarea celtica a avut un rol semnificativ in ceremoniile si traditiile locale, simbolizand puritatea si fiind folosita in diverse practici culturale si religioase.

Odata cu avansul tehnologiilor de extractie si de procesare, metodele traditionale de productie a sarii celtice risca sa devina un mestesug pierdut. Din acest motiv, sarariile din Guerande si alte regiuni ale Frantei sunt protejate ca patrimoniu cultural si natural, lucru ce atrage atat turisti, cat si consumatori dornici de produse autentice si de inalta calitate.

Sarea celtica este mai buna pentru sanatate?

Spre deosebire de sarea de masa obisnuita, imbogatita artificial cu iod si tratata cu agenti antiaglomeranti, sarea celtica este o sursa naturala de minerale si oligoelemente care contribuie la o mai buna sanatate generala prin:

Minerale esentiale

Sarea celtica este renumita pentru profilul mineral divers, care include magneziu, calciu, potasiu, mangan, zinc si fier. Aceste minerale sunt vitale in functionarea optima a organismului, contribuind la sanatatea oaselor, la functionarea musculara, la echilibrul hidroelectrolitic si la sanatatea sistemului imunitar. 

Echilibru hidroelectrolitic

Datorita continutului variat de minerale, sarea celtica contribuie la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic, foarte important in reglarea tensiunii arteriale, hidratarea corespunzatoare si functionarea normala a celulelor si a organelor. 

Sprijin oferit digestiei

Sarea celtica are, de asemenea, un rol important in sustinerea unei digestii sanatoase. Clorura, unul dintre componentele principale ale sarii, asigura productia de acid clorhidric in stomac, necesar pentru descompunerea alimentelor si pentru absorbtia nutrientilor. Un nivel adecvat de aciditate gastrica este crucial pentru o buna digestie si pentru prevenirea cresterii bacteriilor daunatoare in tractul digestiv.

Detoxifierea organismului

Mineralele prezente in sarea celtica (in special magneziul) sprijina functia enzimatica si ajuta la eliminarea toxinelor si a metalelor grele din organism. De asemenea, sustine sanatatea rinichilor, organe vitale in procesul de filtrare si eliminare a deseurilor.

Cum incluzi sarea celtica in preparate?

Sarea celtica adaugata in preparatele culinare ofera mai mult gust si profunzime mancarii.Una dintre cele mai apreciate utilizari ale sarii celtice este ca sare de finisare. Datorita texturii sale cristaline si a gustului bogat, adauga o nota distincta cand este presarata peste mancaruri (legume la gratar, salate, carne sau peste) chiar inainte de servire. 

Sarea celtica poate fi folosita si in aluaturi pentru paine, pizza sau alte produse de patiserie, unde va fi de mare ajutor in fermentatia drojdiei. Adaugarea sarii celtice in aluat intareste structura glutenului, oferind o textura si o coaja mai bune produselor de panificatie.

Sarea celtica este excelenta si in prepararea marinatelor si a saramurilor pentru carne, peste sau legume. Aceasta ajuta la descompunerea fibrelor proteice, deci textura va fi mai frageda si aroma mai intensa.

Chiar si metodele traditionale de conservare pot beneficia de calitatile sarii celtice. Folosirea sarii celtice in prepararea muraturilor sau la fermentarea legumelor poate imbunatati profilul nutritional al alimentelor conservate, adaugand minerale esentiale si contribuind la dezvoltarea unui mediu favorabil pentru bacteriile benefice.

Sarea celtica poate fi incorporata si in preparatele raw si vegane, in dressinguri, sosuri, salate sau chiar in deserturi pentru a intensifica gustul si pentru a adauga mineralele necesare unei diete echilibrate.

Vezi aici gama de sare celtică Biosano: https://www.biosano.ro/sare-celtica