Descoperiti ce proprietati are quinoa!
Quinoa este o pseudocereala. Proprietatile boabelor de quinoa sunt cunoscute de mii de ani, fiind numite si „orez peruvian” sau „cerealele de aur ale incasilor”. Aceasta planta face parte din categoria superalimentelor, datorita proprietatilor sale benefice asupra sanatatii.
Boabele de quinoa contin:
- aproximativ 20% proteine de calitate superioara – în quinoa se regasesc toti aminoacizii esentiali, lucru foarte rar în rândul plantelor. Din acest motiv, este o sursa importanta de proteine pentru vegetarieni, vegani si sportivi.
- vitamine si minerale – Quinoa contine vitamine importante (C, E, D, grupa B) si minerale (fier, cupru, calciu, potasiu, magneziu, zinc, mangan, fosfor).
- fibre – datorita continutului bogat în fibre, comsumul de quinoa regleaza tranzitul intestinal. trebuie subliniat faptul ca aceasta planta contine de 2 ori mai multe fibre decât majoritatea cerealelor.
- antioxidanti – contine antioxidanti puternici care protejeaza împotriva radicalilor liberi si previn aparitia cancerului
- acizi grasi nesaturati – quinoa contine grasimi mononesaturate sanatoase, omega-3 si acid alfa-linolenic (ALA). Prin urmare, consumul de quinoa scade colesterolul si reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei.
În plus, quinoa ofera o cantitate mare de energie, la fel ca si cartofii sau orezul, însa are un indice glicemic foarte scazut (IG 35), ceea ce face ca energia sa se elibereze lent.
Preparare
Quinoa este disponibila în mai multe variante: alba, rosie, neagra si bruna. Cel mai des utilizata este quinoa alba, datorita aromei sale delicate. Quinoa rosie si cea neagra au un gust mai intens si sunt usor crocante.
Quinoa se potriveste atât în preparatele dulci, cât si în cele sarate. Se poate folosi cu succes ca înlocuitor pentru terci sau paste si se poate adauga în supe, legume, sosuri si produse de patiserie.
Înainte de a fi gatite, boabele de quinoa trebuie spalate sub un jet de apa. Se gateste la fel ca orezul, timp de 10 -15 minute. Când sunt gata, se umfla si devin transparente.
Quionoa gatita are un gust usor dulceag si poate folosita ca baza pentru o multime de preparate dulci sau sarate.