Știai că...?

Este mierea de Manuka atat de valoroasa pe cat ni se spune?

Mierea de Manuka, un produs natural provenit din Noua Zeelanda, a ajuns in ultimii ani sa fie considerata o adevarata „comoara a naturii„, prin prisma proprietatilor unice si a beneficiilor pe care se presupune ca le ofera sanatatii.

De la un produs local la un fenomen global nu a fost decat un pas, mai ales ca multi am pornit la drum in 2024 cu dorinta de a ne schimba stilul de viata. Dar este oare aceasta miere atat de valoroasa pe cat ni se spune sau este pur marketing? 

Cercetarile stiintifice au jucat un rol crucial in promovarea mierii de Manuka. De exemplu, studiile care evidentiaza capacitatea de a combate infectii bacteriene rezistente la medicamente au fost larg mediatizate, consolidand reputatia sa ca un „antibiotic natural„. Aceste descoperiri au fost esentiale in construirea increderii consumatorilor si in justificarea pretului de pe piata. 

Exclusivitatea mierii de Manuka

Mierea de Manuka este unul dintre acele produse naturiste limitate, create de albinele care polenizeaza arbustul de Manuka (Leptospermum scoparium), care creste salbatic in regiunile izolate ale Noii Zeelande si, intr-o masura mai mica, ale Australiei. 

Unicitatea acestei mieri provine din compozitia chimica ce include metilglioxalul (MGO), un compus cu proprietati antimicrobiene recunoscute. Gradul de puritate si concentratia de MGO sunt determinate de clasificarea Unique Manuka Factor (UMF), un standard de calitate recunoscut international care garanteaza autenticitatea si puterea mierii de Manuka.

Proprietatile terapeutice 

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale mierii de Manuka este capacitatea de a lupta impotriva microorganismelor. Aceasta contine metilglioxal (MGO), un compus care confera mierii proprietati antimicrobiene exceptionale. Studiile au aratat ca MGO inhiba cresterea unei varietati largi de bacterii si fungi, inclusiv tulpinile rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus meticilin-rezistent (MRSA). 

In ingrijirea ranilor, mierea de Manuka a fost studiata pentru capacitatea de a accelera procesul de vindecare. Proprietatile osmotice, care extrag umiditatea din rani, ajuta la curatarea acestora si la indepartarea impuritatilor, creand un mediu nefavorabil pentru supravietuirea bacteriilor. In plus, mierea aplicata pe rani stimuleaza regenerarea tesuturilor si reduce inflamatia, facilitand astfel vindecarea mai rapida si fara semne.

Nu de putine ori, mierea de Manuka este folosita si pentru a calma durerile digestive, simptomele de indigestie si pentru a contracara efectele bacteriilor daunatoare din tractul gastrointestinal (in special Helicobacter pylori, cunoscut pentru rolul sau in ulcerele stomacale si gastrita). 

Gratie amestecului de antioxidanti naturali, mierea de Manuka este un excelent booster pentru sistemul imunitar. Antioxidantii din mierea de Manuka combat radicalii liberi din organism, reduc stresul oxidativ si protejeaza celulele de daune si infectii.

In ceea ce priveste pielea, mierea de Manuka poate ameliora eczema si psoriazisul, reduce inflamatia si calma pielea iritata. De asemenea, aplicarea topica a mierii de Manuka combate inclusiv acneea, datorita proprietatilor sale antibacteriene.

Dezbateri si controverse

In ciuda numeroaselor studii care-i atesta proprietatile exista un grad de scepticism in legatura cu mierea de Manuka. Unele voci argumenteaza ca beneficiile sunt exagerate sau ca nu sunt sustinute suficient de cercetari independente. 

O mare parte din discutiile legate de mierea de Manuka se concentreaza pe problema autenticitatii. In timp ce Noua Zeelanda lupta sa mentina standarde stricte, piata a fost „inundata” cu produse care se pretind a fi autentice, dar care nu indeplinesc standardele necesare. Problema falsificarii este amplificata de preturile mari de vanzare, care tenteaza multi producatori sa dilueze mierea de Manuka cu alte tipuri pentru a-si creste profiturile. 

Sunt justificate preturile sau nu?! Criticii argumenteaza ca preturile exorbitante sunt rezultatul tacticilor de marketing care exploateaza perceptia publicului despre beneficiile sanatatii, transformand mierea de Manuka intr-un „produs de lux„, mai degraba decat intr-un remediu accesibil. Sustinatorii, pe de alta parte, subliniaza productia limitata, controlul strict al calitatii si proprietatile unice ale mierii ca justificare suficienta pentru preturile mari.

In final, reglementarile si standardele impuse pentru a proteja si a certifica mierea de Manuka sunt, de asemenea, un subiect fierbinte de discutie. Sunt voci care afirma ca aceste masuri nu sunt suficient de stricte sau aplicate consecvent, de unde si prezenta pe piata a produselor inferioare.