Fructele goji si o reteta de cocktail pentru longevitate
Goji este un fruct cunoscut în medicina chineza si tibetana sub numele de „fructul longevitatii”. Este consumat în întreaga lume ca atare, deshidratat sau sub forma de suc, vin, lichior, ceai, pulbere sau comprimate.
Fructele goji contin o multime de compusi bioactivi cu rol antioxidant, care asigura functionarea optima a organismului. Antioxidantii protejeaza împotriva actiunii nocive a radicalilor liberi din mediu.
Fructele goji sunt foarte nutritive deoarece contin:
- Polifenoli
- Aminoacizi endogeni si exogeni
- Polizaharide care sustin sistemul imunitar
- Carotenoide: fructele goji contin mai mult beta-caroten decât morcovii si zeaxantina, care întaresc vederea, previn formarea cataractei si a degenerescentei maculare
- Acizi grasi, printre care se numara acidul hexadecanoic, linoleic si miristic, care stimuleaza producerea de colagen si mentin hidratarea corespunzatoare a pielii
- Vitaminele C, E, B1, B2, B6
- Flavonoide cu proprietati antioxidante
- Fitosteroli cu rol de mentinere a colesterolului în limite normale
- Betaina, care este esentiala pentru producerea de colina la nivelul ficatului; colina amelioreaza anxietatea, îmbunatateste memoria, promoveaza cresterea musculara, protejeaza celulele hepatice, reduce nivelul de homocisteina, care este o cauza majora a bolilor de inima si protejeaza ADN-ul.
- Fier, calciu, zinc, seleniu
Datorita acestor proprietati, fructele goji se încadreaza în categoria superalimentelor.
Fructele goji în bucatarie – cum se folosesc?
- Se pot adauga în mâncaruri pe baza de orez, în supe de legume sau preparate pe baza de carne de pui sau porc
- Se pot consuma ca atare
- Se pot adauga în musli, produse de patiserie, prajituri si alte deserturi
- Se pot folosi la prepararea infuziilor
Reteta de cocktail cu goji
Ingrediente:
- 5 linguri de fructe goji deshidratate
- 1 banana coapta
- 2 linguri de sirop de agave
- 300 ml lapte de soia
Mod de preparare:
Fructele goji se tin în laptele de soia timp de 20 de minute. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca pâna se obtine o pasta omogena.