Concursuri

Guma de XANtHAN – Cum se foloseste si la ce ne ajuta in bucatarie

Când cautati ingrediente noi si interesante pentru a va îmbogati dieta sau pur si simplu pentru a va perfectiona arta gatitului, merita sa acordati atentie gumei de xantan. Acest ingredient poate înlocui faina sau amidonul, fiind perfect ca agent de îngrosare pentru supe si sosuri, chiar si pentru prepararea budincii. Cum se utilizeaza guma Xanthan în bucatarie?

Guma Xantan – de unde vine popularitatea sa?

Guma Xantan este cunoscuta de secole. Cu toate acestea, prima cercetare specifica asupra acestui ingredient a fost efectuata abia în anii ‘70 ai secolului trecut. În prezent, oamenii de stiinta sustin ca este utilizat pe scara larga si, atunci când este consumat în cantitati limitate, este sigur pentru sanatate. Initial a fost folosit doar la nivel industrial, dar astazi este prezent si în alimentele produse în serie sau poate fi achizitionat ca ingredient separat pentru gatit acasa.

Acest ingredient a devenit popular atunci când glutenul a început sa fie stigmatizat. Se poate observa ca, din moment ce expertii vorbesc despre beneficiile dietelor fara gluten, a început cautarea înlocuitorilor care vor face ca mesele sa fie gustoase. Aici s-a nascut din nou popularitatea xantanului. Un ingredient care poate face pâinea moale si pufoasa si poate face sosurile sau supele mai dense.

Ce este guma de xantan si cum se obtine?

Se poate spune ca guma xantan este o polizaharida, care este formata din molecule monozaharide. Xantanul este obtinut în procesul de fermentare a carbohidratilor cu utilizarea bacteriilor Xanthomonas campestris. Carbohidratii din care poate fi obtinut includ, printre altele grâu, soia si chiar lactate.

Guma de xantan este de fapt un efect secundar al acestui proces, dar foarte util. Xantanul gata obtinut se prezinta sub forma de pulbere cremoasa. În alimentele procesate, acesta poate fi gasit sub simbolul E415.

Guma Xantan – cum se utilizeaza si la ce este buna?

Cum se foloseste guma de xantan? Este bine sa stiti mai întâi cum functioneaza în alimente. Este cel mai adesea folosit ca stabilizator pentru a obtine structura corecta a produsului, de exemplu, o pâine pufoasa. Poate fi adaugat ca emulgator, adica pentru a amesteca doua sau mai multe substante diferite si a obtine o compozitie omogena. Asa se foloseste, de exemplu, în brânza procesata. Poate fi folosit cu succes ca agent de îngrosare, deoarece face lichidele lipicioase, dar previne si lipirea grasimilor. În acest rol, va functiona bine în sosuri, supe, dar si în dulciuri precum budinca.

Guma de xantan apare cel mai adesea sub forma de pulbere si, pentru a o folosi, o puteti dizolva în prealabil. Dar aici poate aparea problema: cum se dizolva guma xantan, astfel încât sa poata fi utilizata? Cel mai bine este sa adaugati o cantitate mica la putina apa si sa o dizolvati, apoi sa o adaugati la o cantitate mai mare de apa sau la alt lichid, cum ar fi supa, sosul, laptele. De asemenea, puteti adauga imediat o portie de guma vrac la produsul preparat, dar atunci ar trebui sa va amintiti sa mixati. Guma trebuie mixata bine timp de aproximativ 30-60 de secunde într-o portiune a produsului pentru a-si arata proprietatile. Din pacate, amestecarea cu o furculita nu o va distribui corect în produsul în sine. Mixarea gumei este o modalitate excelenta de a obtine o spuma de fructe sau un tort aerisit, de exemplu.

Avantajele si dezavantajele gumei de xantan

Guma de xantan nu ar trebuie consumata în proportii prea mari. Expertii au stabilit norma de 15 g pe zi, care este cea mai sigura cantitate ce poate fi consumata. Merita sa ne amintim ca multe alimente gata preparate contin acest ingredient, deci nu este întotdeauna posibil sa se calculeze cantitatea de guma consumata cu precizie.

Guma xantan în sine este considerata sanatoasa datorita proprietatilor sale. În primul rând, împiedica absorbtia colesterolului si, astfel, previne indirect excesul acestuia si problema de sanatate aferenta. Deoarece se umfla în stomac, ofera o senzatie de plenitudine mai lunga dupa masa, decât daca manânci acelasi produs fara adaugarea xantanului.

Datorita faptului ca te mentine plin pentru o lunga perioada de timp, te poate ajuta sa scapi de obiceiul de a lua o gustare între mese sau de a mânca desert dupa fiecare masa. Am putea spune chiar ca functioneaza în acelasi mod precum fibrele deoarece regleaza si procesele digestive. Mai  mult, este un produs natural care poate înlocui cu succes multe alte ingrediente considerate nesanatoase în bucataria noastra.

 

Sursa: cosdlazdrowia.pl