Stil de viata sanatos

Ienuparul te scapa de reumatism si probleme digestive

     Ienuparul a fost considerat dintotdeauna un arbust magic. Se credea ca tine raul la distanta. Fumul din acele lui era folosit pentru a alunga ciuma din case. Decoctul de ienupar este folosit pentru a trata reumatismul, bolile de piele si problemele digestive.

     Acest arbust creste pe soluri nisipoase, sterpe. Poate ajunge la înaltimea de 12 m. Înfloreste în aprilie – mai. Boabele tinere de ienupar au culoarea verde. La maturitate, acestea au culoarea neagra – albastruie. Arbustul face fructe dupa 2 – 3 ani. Fructele coapte de ienupar contin substante cu proprietati terapeutice, si anume:

  • Uleiuri volatile
  • Flavonoide
  • Acizi organici
  • Saruri minerale
  • Rasini

     Fructele de ienupar au efect diuretic, stimuleaza secretia de suc gastric si biliar si au efect stimulent asupra apetitului. Au efect antibacterian si sudorific. Combat excesul de fermentatie din intentine.

     Extractele lichide si alcoolice de ienupar sunt recomandate în special pentru persoanele care sufera de:

  • Infectii ale tractului urinar
  • Boli ale vezicii biliare
  • Boli de ficat
  • tulburari digestive

     Baile cu infuzie de fructe de ienupar si frectiile cu ulei sunt utilizate pentru a trata reumatismul. Uleiul esential de ienupar poate fi folosit si pentru a masa articulatiile dureroase.

     Cu toate acestea, se recomanda utilizarea cu precautie a ienuparului, în special la persoanele sensibile. Nu trebuie administrat femeilor gravide sau care alapteaza. Ienuparul trebuie evitat de persoanele cu insuficienta renala acuta.

     Ienuparul ca mirodenie

     Boabele de ienupar dau preparatelor culinare o aroma deosebita. Este ideal în preparatele din carne grasa, deoarece ajuta digestia. Aroma sa distincta se potriveste de minune cu carnea de vânat. Creeaza o armonie perfecta cu alte plante aromate, precum oregano, cimbru, ceapa, salvie, usturoi, ienibahar, foi de dafin si maghiran. Ienuparul se potriveste foarte bine în mâncarurile cu fructe, de exemplu în placintele cu piersici sau mere.

 

boabe ienupar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *