Stil de viata sanatos

Importanta uleiurilor vegetale asupra sanatatii creierului si a corpului

Fie ca ai o dieta bogata sau nu în grasimi, probabil ca stii deja ca grasimile sanatoase sunt necesare pentru buna functionare a organismului. Grasimile fac mai mult decât sa dea gust bun mâncarii si sa ne potoleasca foamea; ele au de asemenea roluri importante pentru organism despre care multi dintre noi nici macar nu suntem constienti.

Creierul uman aste format din aproximativ 60% grasimi si desi glucoza este combustibilul creierului, grasimile joaca si ele un rol important în functia neurologica, functionarea anumitor organe, digestie si chiar în prevenierea bolilor.

Grasimile sanatoase sunt cele nesaturate, de origine vegetala, nerafinate si obtinute prin presare la rece. Acestea contin o cantitate mare de nutrienti, sunt naturale si, în general, mult mai usor de asimilat si digerat.

Iata principalele lor proprietati:

     Au efect antiinflamator

Uleiurile vegetale au efect antiinflamator care împiedica ridigizarea arterelor, previn inflamatia la nivelul creierului, pot atenua febra si durerile musculare dupa antrenament, si protejeaza celulele de stresul oxidativ. Sursele vegetale de acizi grasi esentiali, precum Omega-3, ofera mult mai multe beneficii de alcalinizare decât grasimile de origine animala.

     Maresc nivelul de serotonina

Grasimile sunt importante pentru mentinerea dispozitiei la un nivel optim, deoarece stimuleaza producerea de serotonina. De asemenea, acestea au un rol important în ceea ce priveste sanatatea creierului, deoarece multe dintre ele contine vitamine din complexul B, magneziu, triptofan, Omega-3, acid gamma-linolenic, etc.

Serotonina este un hormon care ajuta la prevenirea depresiei, îmbunatatirea calitatii somnului, precum si la prevenirea sau ameliorarea anxietatii.

     Ajuta la absorbtia substantelor nutritive

Vitaminele liposolubile (A, D, E si K) nu se pot asimila fara un aport suficient de grasimi. Pentru efecte maxime, cel mai bine este sa consumi aceste vitamine direct cu o sursa de grasime. Printre alimentele care contin cantitati mari de vitamine liposolubile sunt morcovii, verdeturile, cartofii dulci, dovleceii, ciupercile, telina si fructele goji.  Avocado, nucile si semintele contin atât grasimi sanatoase, cât si vitamina E, într-o forma usor de asimilat.

Vitaminele liposolubile au un rol important în mentinerea sanatatii sistemului imunitar, hormonal, digestiv si cardiovascular, îmbunatatind în acelasi timp si aspectul pielii. te-am convins sa manânci mai multe seminte de chia, de dovleac si de in, nu-i asa?

     Previn pierderea memoriei

Grasimile mononesaturate din nuci, seminte, masline, avocado si ciocolata neagra si-au dovedit eficienta în îmbunatatirea memoriei si au un rol important în prevenirea dementei si a bolii Alzheimer. Previn aparitia bolilor de inima si ajuta în procesele de învatare si memorare.

     Sustin functia hepatica

Desi multe fructe si legume pot stimula functia hepatica, s-a dovedit ca si grasimile de origine vegetala, de exemplu uleiul de nuca de cocos, contribuie la acest lucru. Ce e cel mai important este ca aceste grasimi begetale nu produc boli de inima, cum fac cele de origine animala. Grasimile vegetale nu contin colesterol rau si contribuie la echilibrarea nivelului acestui element la nivelul organismului.

Grasimile din nuca de cocos sunt folosite de catre ficat pentru functia de energie si pentru detoxifierea generala. Cocosul, care are beneficii pentru creier si inima, este si o sursa de sulf, mineral important pentru buna functionare a ficatului.