Retete

Kebab-uri din tofu cu turmeric

Un preparate vegan, o mâncare de post ingenioasă, care „păcălește” organismul să renunțe la carne 😊

Dacă ești în căutarea unei alternative vegane la clasicul kebab, ai găsit rețeta perfectă! Acest kebab din tofu cu turmeric este o combinație delicioasă de condimente orientale și tofu marinat toate pregătite rapid, fără compromisuri la gust.

Turmericul oferă nu doar o culoare aurie apetisantă, ci și beneficii antiinflamatorii, în timp ce tofu-ul bine marinat preia toate aromele și capătă o textură savuroasă, ideală pentru grătar, tigaie sau cuptor.

Poți servi kebabul în lipii integrale, cu sos de tahini, hummus, salată de vară sau chiar alături de o garnitură de orez basmati. O rețetă versatilă, ideală pentru post, diete vegane sau pur și simplu pentru cei care vor să mănânce mai sănătos!

Ingrediente:

120 g iaurt vegetal (recomandăm varianta de iaurt grecesc pe bază de plante)

3 căței de usturoi curățați și dați pe răzătoare

1 vârf de ghimbir proaspăt, curățat și ras

1 linguriță de garam masala

1 linguriță de chimen măcinat

2 lingurițe de turmeric

Sucul de la o lămâie

Sare și piper

600 g de tofu ferm, scurs bine

280 g de orez basmati

Ulei vegetal

Câteva frunze de salată

Pentru sosul de coriandru:

O mână de coriandru proaspăt

180 g de iaurt vegetal

Sucul de la jumătate de lămâie

Mod de preprarare:

Pentru a crea marinada, amestecați într-un castron mare iaurtul, usturoiul, ghimbirul, garam masala, chimenul, turmericul, sucul de lămâie și stropii de sare și piper, apoi lăsați deoparte.

Folosește-ți mâinile pentru a împărți tofu-ul în bucăți egale de 3 cm. Ar trebui să rămâi cu aproximativ 24 de bucăți. Adăugă tofu-ul în bolul cu marinada și amestecă bine până când tofu-ul este acoperit complet în marinadă. Acoperă totul, apoi lasă la marinat, la frigider, timp de 3-4 ore sau peste noapte.

Când ești gată de gătit, clătește mai întâi bine orezul, apoi gătește-l într-o cratiță conform instrucțiunilor de pe pachet. Când este gata, ține capacul deschis și lasă-l deoparte.

Între timp, pentru a crea sosul de coriandru, taie majoritatea frunzelor de coriandru, păstrând aproximativ o duzină pentru decorul de mai târziu. Adăugă coriandru tocat într-un castron cu iaurtul, sucul de lămâie și prafurile de sare și piper, apoi amestecă pentru a omogeniza. Transferă într-un bol de servire și lăsă deoparte.

Ia apoi un băț pentru frigărui și pune o bucată de tofu pe ea. Repetă până când ai construit 4 kebab-uri de dimensiuni egale cu același număr de bucăți de tofu pe fiecare frigăruie. Adăugă un strop de ulei într-o tigaie antiaderentă la foc mediu-înalt. Când uleiul este fierbinte, adăugă kebab-urile și gătește timp de 2-3 minute pe toate cele 4 părți, sau până când tofu este bine făcut pe toate părțile. Scurge orice marinadă rămasă peste tofu în timp ce se gătește.

Pentru farfurie, adăugă orezul fiert într-o farfurie mare de servire, urmat de salată verde, vasul cu iaurtul de coriandru și kebaburile cu tofu. Acoperă cu frunzele de coriandru rămase, apoi servește.

Poftă bună!

Sursa: wearesovegan.com/turmeric-tofu-kebabs