Mananca seminte!
Semintele sunt o sursa valoroasa de proteine. Au o valoare nutritiva mare si un pret rezonabil. Exista o multime de motive pentru care oamenii ar trebui sa consume mai multe seminte. Acestea se pot mânca atât în combinatii dulci, cât si sarate.
Ce seminte merita un loc special în bucataria noastra?
1. Floarea-soarelui
Compozitie: grasimi sanatoase, provitamina A, vitaminele B, D, E, F, proteine, zinc, fitosteroli, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, fibre.
Proprietati: scade nivelul de colesterol rau, protejeaza împotriva bolilor de inima, accelereaza metabolismul, întareste sistemul nervos, are proprietatii anti-stres, întareste sistemul imunitar.
2. Dovleac
Compozitie: proteine valoroase, vitaminele B, C, D, E, provitamina A, fier, zinc, magneziu, fosfor, acizi nucleici, sulf.
Proprietati: efect benefic asupra pielii, inhiba procesele de îmbatrânire, îmbunatatesc aspectul parului si al unghiilor, previn aparitia aterosclerozei si a bolilor de prostata, elimina parazitii intestinali.
3. Susan
Compozitie: provitamina A, vitamine B, D, E, proteine de înalta calitate, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, acizi grasi.
Proprietati: sprijina inima si sistemul circulator, întaresc sistemul nervos, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, scad colesterolul, recomandate în special pentru persoanele care desfasoara activitati fizice si pentru sportivi.
4. In
Compozitie: acizi grasi nesaturati Omega-3, fibre dietetice, enzime, fier, magneziu, zinc, vitamina E.
Proprietati: recomandate în curele de slabire, regleaza tranzitul intestinal si protejeaza mucoasele, ofera un aspect frumos pielii, unghiilor si parului, curata bronhiile, alina tusea, protejeaza împotriva cancerului.
5. Mac
Compozitie: provitamina A, acizi grasi nesaturati, calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, vitaminele B3, C, D si E.
Proprietati: au efect calmant, îmbunatatesc starea de spirit, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, întaresc inima si sistemul circulator, previn ateroscleroza, regleaza tranzitul intestinal.
6. Armurariu
Compozitie: substante cleioase, acizi organici, antioxidanti (silimarina), zinc, cupru, seleniu, proteine, acizi organici, vitaminele C si K.
Proprietati: refac echilibrul intern al organismului, scad colesterolul, regenereaza, protejeaza si sprijina activitatea ficatului, întaresc imunitatea, contribuie la vindecarea leziunilor aterosclerotice.
7. Chia
Compozitie: acizi grasi Omega-3 si Omega-6, fibre, proteine de calitate.
Proprietati: încetinesc absorbtia zaharurilor, îmbunatatesc metabolismul si conditia fizica, mentine hidratarea. Recomandat personelor care tin diete, sportivilor si diabeticilor.
8. Migdale
Compozitie: proteine, mangan, acizi grasi nesaturati, magneziu, fosfor, cupru, fibre, potasiu, vitaminele E, B1, B2 si PP.
Proprietati: reduc nivelul de colesterol rau, elimina radicalii liberi, protejeaza inima, au proprietati antiinflamatorii, previn aparitia diabetului.