Știai că...?, Noutati, Stil de viata sanatos

Medicul ti-a recomandat sa renunti la sarea de masă rafinată? Biosano te invata cu ce o poti inlocui!

De-a lungul istoriei, sarea a fost ingredientul nelipsit din bucataria oricaror civilizatii, fiind un condiment valoros pentru a prepara mancarea, dar si pentru a conserva alimentele pe termen lung. Astazi, in oferta magazinelor se gaseste in special sarea de mare rafinata, folosita si in gospodarii, precum si in industria alimentara. 

Sarea de masa rafinata, in particular, a fost subiectul unor controverse aprinse in ultimii ani, medicii si cercetatorii fiind de parere ca atunci cand este consumata in exces ne afecteaza starea de sanatate generala.

Care sunt problemele cauzate de consumul excesiv de sare?

Studiile recente releva ca un consum excesiv de sare poate fi un factor pentru aparitia a diverse probleme de sanatate, in special hipertensiunea arteriala, bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale si chiar osteoporoza. 

In ciuda rolului esential al sodiului in organism – contribuind la functia nervoasa, la contractiile musculare si la reglarea volumului de fluide – un aport prea mare poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum maxim de 5 grame de sare pe zi – echivalentul unei lingurite – dar multe persoane depasesc aceasta limita fara sa isi dea seama ca acest condiment se gaseste in lactate, mezeluri, alimente procesate etc.

Exista o legatura bine stabilita intre consumul excesiv de sodiu si hipertensiunea arteriala (HTA). Sodiul in exces in dieta determina organismul sa retina apa, ceea ce creste volumul de sange in artere si, ca urmare, presiunea arteriala. 

Un consum ridicat de sare poate contribui si la ateroscleroza, o afectiune caracterizata de ingrosarea si intarirea peretilor arteriali. Ca urmare a acestui lucru apar bolile coronariene, infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale. 

Si rinichii au de suferit! Acestia au nevoie de un echilibru de sodiu si potasiu pentru a filtra sangele si a elimina deseurile. Un aport excesiv de sodiu ingreuneaza acest proces, pune presiune suplimentara pe rinichi si conduce la deteriorarea lor pe termen lung. 

Exista dovezi ca un consum ridicat de sodiu poate influenta negativ sanatatea osoasa. Sodiul in exces poate creste pierderea de calciu prin urina, ceea ce poate reduce densitatea osoasa si poate creste riscul de osteoporoza, conditie caracterizata prin oase slabite si predispuse la fracturi.

Care sunt alternativele?

Din fericire, orice problema are si o solutie, pe care o poti gasi pe rafturile unui magazin produse naturiste sau in marile supermarketuri la raionul de produse destinate persoanelor cu diverse intolerante si alergii:

Sarea de Himalaya

Sarea roz de Himalaya este adesea laudata pentru profilul sau mineral diversificat si pentru lipsa aditivilor. Aceasta contine peste 80 de minerale si o cantitate insemnata de calciu, magneziu si potasiu, care pot contribui la echilibrul electrolitic si hidratare.

Sarea de mare

Obtinuta prin evaporarea apei de mare, sarea de mare iti pastreaza mineralele si oligoelementele care, de obicei, sunt eliminate in procesul de rafinare al sarii de masa. Unul dintre principalele diferente si avantaje ale sarii de mare fata de sarea rafinata este profilul mineral – pe langa sodiu si clor, sarea de mare contine cantitati insemnate de magneziu, calciu, potasiu, cupru si fier. 

De exemplu, magneziul si potasiul gasite in sarea de mare ajuta la echilibrarea efectelor sodiului asupra tensiunii arteriale. Totusi, este important de retinut ca sarea de mare este tot o sursa de sodiu, si prin urmare, consumul acesteia trebuie sa ramana moderat.

Sarea Kosher

Sarea Kosher si-a castigat popularitatea nu doar in comunitatile evreiesti (fiind folosita pentru indepartarea sangelui din carne), ci si in randul bucatarilor si gurmanzilor din intreaga lume, datorita versatilitatii in prepararea alimentelor. In ciuda numelui sau, sarea Kosher nu este neaparat „kosher” in sensul traditional, ci mai degraba este utilizata in procesul de a face alimentele kosher.

Spre deosebire de sarea de masa rafinata, care este macinata fin si adesea aditivata cu iod sau antiaglomeranti, sarea Kosher este procesata in cristale mai mari si mai grosiere. Cristalele mari si plate au o capacitate unica de a se dizolva rapid si uniform, ceea ce le face ideale pentru marinade, condimentarea carnii si legumelor, precum si pentru prepararea aluatului. In plus, dimensiunea si forma cristalelor de sare Kosher ofera un control mai bun al cantitatii de sare folosita, permitand bucatarilor sa ajusteze mai precis nivelul de sarare al preparatelor.

Sarea celtica

Sarea celtica, cunoscuta si sub numele de „sare de mare celtica” sau „sare gri„, este o sare marina de inalta calitate, recoltata manual, folosind metode traditionale vechi de secole, originare din regiunile de coasta ale Frantei, in special in Bretania. 

Sarea celtica se distinge prin continutul sau exceptional de bogat in minerale, inclusiv magneziu, calciu, potasiu, mangan, fier si zinc. Aceasta diversitate minerala contribuie la echilibrarea hidratarii corporale, sustinerea functiei musculare si nervoase, precum si la imbunatatirea absorbtiei nutrientilor in organism. De asemenea, se crede ca o mica cantitate de sare celtica are efect alcalinizant asupra organismului, ajutandu-l în neutralizarea aciditatii excesive. 

Sarea cu continut redus de sodiu

Pentru cei care nu vor sa renunte complet la gustul sarat, dar sunt constienti de riscurile asociate cu consumul excesiv de sodiu, sarea cu continut redus de sodiu reprezinta o buna alternativa. Aceasta este adesea obtinuta prin combinarea clorurii de sodiu cu alte minerale (cum ar fi potasiul), reducandu-se astfel continutul total de sodiu fara a sacrifica gustul sarat.