Stil de viata sanatos, Retete

Nautul – afla ce proprietati importante are si cum se foloseste!

Nautul (cunoscut si sub denumirea de „mazarea berbecilor”) este unul dintre ingredientele de baza din dietele vegane si vegetariene. Cu toate acestea, datorita continutului bogat de vitamine si micronutrienti, aceasta planta ar trebui inclusa si în meniul persoanelor care nu evita consumul de carne. Asadar, în articolul de astazi am pregatit o colectie ale celor mai importante informatii despre naut.

Nautul – informatii nutritionale
Datorita continutului ridicat de proteine, nautul se foloseste pentru a înlocui carnea. În plus, acesta contine zeci de alte ingrediente valoroase care contribuie la buna functionare a organismului uman.

100 de grame de naut contin aproximativ 164 de calorii, aproape 9 grame de proteine, aproximativ 2,5 grame de carbohidrati si peste 7 grame de fibre.

În plus, aceasta planta este capabila sa ne ofere:
Vitamine esentiale, printre care se numara si: 
– vitaminele A, B6, C si K
– tiamina
– acidul folic
– niacina
– riboflavina
si minerale importante, incluzând:
– calciu
– magneziu
– fier
– potasiu
– fosfor
– zinc
– sodiu

Nautul – beneficii pentru sanatate

Includerea nautului în dieta este o decizie excelenta. Aceasta planta are efecte pozitive asupra organismului uman contribuind, printre altele, la sustinerea sistemului imunitar si la îmbunatatirea aspectului pielii si al unghiilor. Acestea sunt doar câteva dintre multitudinea de beneficii pe care le are nautul asupra sanatatii.

Nautul si sistemul cardiovascular. Cercetarile arata ca consumul regulat de naut poate contribui la scaderea nivelului de colesterol rau si astfel la reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare, pe masura ce înaintam în vârsta. În plus, aceasta planta ajuta la reglarea tensiunii arteriale si reduce riscul de aparitie a anemiei.

Nautul si sistemul digestiv. Datorita continutului bogat de fibre, nautul contribuie la reducerea aparitiei constipatiei. În plus, aceasta planta are efecte pozitive în ceea ce priveste reducerea aparitiei hemoroizilor si a diverticulitei. Conform unor teorii, consumul regulat de naut poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon.Nautul si metabolismul. Datorita indicelui glicemic scazut, nautul poate fi un produs excelent pentru persoanele care sufera de diabet. În plus, conform unor teorii, o dieta bogata în naut poate contribui la prevenirea aparitiei diabetului. De asemenea, nautul este recomandat persoanelor care vor sa scape de kilogramele în plus.

Nautul – utilizarea în bucatarie
Nautul este un adevarat cameleon culinar. Desi în regasim de obicei sub forma de humus sau falafel delicios, acesta este foarte potrivit pentru supe, salate sau chiar ratatouille. În plus, din naut putem pregati o pasta hranitoare si o umplutura originala pentru crochete sau galuste.