Nu e doar o simpla buruiana! Proprietati neobisnuite ale urzicii
Desi pentru unii este o simpla buruiana, urzica a fost utilizata de secole în diferite moduri, de la planta de consum pâna la planta medicinala si cosmetica.
Urzica este o planta perena care poate ajunge la înaltimea de 1,5 metri. Frunzele de urzica sunt alungite si au marginile zimtate. Planta este acoperita de niste perisori care contin histamina si acid formic. Acesta planta creste în locurile umede, cum ar fi padurile.
Ce contine?
Urzica contine o multime de substante benefice organismului uman. Este bogata în minerale si vitamine. Frunzele si tulpina urzicii contin clorofila, betacaroten, vitaminele B2, B5, C si K, histamine, fier, magneziu, potasiu si ulei esential. Radacinile sunt bogate în steroli, lipide, dioxid de siliciu si minerale.
Proprietati
Proprietatile neobisnuite ale urzicii fortifica, purifica si regenereaza organismul uman. Iata ce impact are consumul de urzici asupra organismului:
- Curata organismul. Urzica stimuleaza eliminarea substantelor toxice din organism. Elimina acidul uric, pentru ca acesta sa nu se depuna la nivelul articulatiilor si sa genereze dureri si inflamatii. Datorita proprietatilor diuretice, urzica este indispensabila în tratamentul bolilor de rinichi sau ale tractului urinar. De asemenea, urzica este indicata personelor care urmeaza diverse tratamente de lunga durata, deoarece acontribuie la eliminarea substantelor daunatoare din organism.
- Combate anemia. Urzica contine un amestec unic de acid folic, fier, cupru si vitamina K. Aceste substante contrbuie la formarea hemoglobinei, care previne amenia. Sucul sau infuzia de urzica se recomanda persoanelor slabite, obosite si care sufera de anemie.
- Metabolism, pofta de mâncare. Sucul, infuzia sau adaugarea frunzelor de urzica în salate contribuie la îmbunatatirea metabolismului. Compusii din urzica curata sistemul digestiv si are un impact pozitiv asupra vezicii biliare, pancreasului, ficatului si stomacului. Urzica trateaza bolile tractului gastro-intestinal, precum gastritele sau diareea.
- Afectiuni ale pielii. Proprietatile antibacteriene ale plantei (folosita la împachetari) contribuie la vindecarea bolilor de piele, abceselor, furunculilor, acneei. De asemenea, urzica este ideala pentru parul gras si elimina matreata.
- Imunitate. Urzica întareste sistemul imunitar si stimuleaza procesul de distrugere a bacteriilor, virusurilor si ciupercilor. Ajuta organismul sa produca celule t – celule care produc anticorpi.
- Osteoporoza. Urzica contine calciu si siliciu usor de asimilat de organismul uman. Întareste si reface cartilajul si previne aparitia osteoporozei.
- Pierderea în greutate. Urzica contine substante care stimuleaza detoxifierea organismului. Faciliteaza si regleaza digestia si constribuie la eliminarea kilogramelor în plus.
- Energie. Continutul de substante nutritive din urzica actioneaza mai bine decât orice bautura energizanta.