Retete

Nucile de macadamia

Merita nucile de macadamia efortul?

Cele mai greu nuci de extras din coaja sunt cele de macadamia. Din fericire, acestea se comercializeaza fara coaja! Dar, totusi de ce atâta munca si chin? Credeti ca merita? Daca întrebati asta pe oricine din Hawaii, raspunsul va fi incontestabil DA si va vom explica în câteva rânduri de ce sunt atât de bune pentru corpul nostru.

Înainte de toate, putina istorie. Primul copac macadamia a fost adus din Australia în Hawaii în 1881, iar primele plantatii macadamia au fost înfiintate dupa aproximativ 40 de ani. în 1922, Universitatea din Hawaii a început un studiu de 20 de ani pe copaci macadamia si în cele din urma a dezvoltat noua soiuri care produc în mod constant nuci de înalta calitate.

Nucile macadamia contin pâna la 80% ulei, care le ofera aroma bogata si textura de unt. tot acest compus îi da un gust dulce, un continut ridicat de calorii, lucru temperat de continutul bogat în grasimi mononesaturate.

Dulceata lor subtila este potentata în special când sunt prajite si sarate. Deoarece copacii macadamia cresc exclusiv în locuri extrem de calduroase, însorite, multi oameni asociaza nucile lor cu o aroma iconica „tropicala”.

Ce înseamna nuca de macadamia pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale nucii de macadamia sunt determinate de continutul ridicat de fibre (seleniu si acid fitic), acesta fiind asociat cu reducerea riscului de cancer. Studiile au aratat ca persoanele care au o dieta bogata în nuci de macadamia au aceleasi cantitati de colesterol ca si cele pe o dieta cu continut scazut de grasimi. în mod similar, continutul de grasimi mono-nesaturate poate scadea nivelul colesterolului, ceea ce ajuta la reducerea bolilor de inima, conform unui studiu al American Heart Association. S-a aratat, de asemenea, ca aceste fructe cu coaja lemnoasa reduc tensiunea arteriala, contribuind astfel înca o data la sanatatea inimii. Anumite surse atribuie aceasta calitate continutului ridicat de potasiu.

Nuca de macadamia are un profil unic de macro si micronutrienti si alti compusi bioactivi care ajuta la îmbunatatirea nivelului zaharului din sânge si la contracararea efectelor negative ale diabetului. Un alt raport sugereaza ca, desi nucile de macadamia au grasimi, este indicat sa fie consumate în timpul diabetului. Deoarece aceste nuci contin acizi grasi mononesaturati, ele ajuta la scaderea colesterolului rau.

Pot fi folosite si în curele de slabire! Nucile de macadamia nu au carbohidrati (1 uncie de nuci ofera 4 grame de carbohidrati), dar ele au cantitati ceva mai mari în calorii (1 uncie de nuci contine aproximativ 205 de calorii). Dar nu va îngrijorati – având în jur de 2 uncii pe nuca va poate ajuta la scadere în greutate.

O alta componenta importanta a nucilor de macadamia este acidul oleic, aceeasi grasime sanatoasa gasita în uleiul de masline. Acest acid mentine tensiunea arteriala scazuta si previne accidentul vascular cerebral, mentinând astfel sanatatea creierului. De asemenea, aceste fructe contin acid palmitoleic, componenta importanta a mielinei (mielina este un strat gras care protejeaza celulele nervoase din creier).

Cum se consuma nucile de macadamia

Încearca un desert din nuci de macadamia cu lamâie, cafea sau nuca de cocos si poti sa îti imaginezi ca insula însorita Hawaii a ajuns în casa ta. De asemenea, le puteti gasi si în alte combinatii: – în utilizarea gatitului, brioselor, pâinii, untului, retetelor savuroase si dulci, nuci caramelizate sau doar prajite. În plus, combinate cu ulei de masline, le creste valoare nutritiva si se accentueaza beneficiile asupra sanatatii.

Prajituri cu nuci de macadamia, merisor si ciocolata alba

Ingrediente

– 3 1/2 lingurite (50g) de unt la temperatura camerei

– 1/2 cana (110 g) zahar pudra (superfin)

– 1/2 ceasca (110g) zahar brun

– 1/2 lingurita de sare

– 1 lingurita esenta de vanilie

– 1 ou

– 1 cana (120g) faina de grâu

– 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu

– 1/2 ceasca (60g) afine uscate

– 1 pahar (120g) nuci de macadamia (maruntite)

– 1 ceasca (160g) fulgi de ciocolata alba

 

Preîncalziti cuptorul la 175 grade C (345 grade F), apoi veti avea nevoie de 2 tavi de copt, pe care sa le acoperiti cu hârtie de copt.

Puneti untul într-un bol si mixati-l (cu telul sau mixerul) pâna devine pufos. Adaugati cele doua tipuri de zahar, sarea si esenta de vanilie si bine, pâna ajung o pasta omogena. Apoi, se adauga oul si se amesteca usor. În final, adaugati faina, bicarbonatul de sodiu, afinele uscate, nucile de macadamia si ciocolata alba. Amestecati toata compozitia usor pentru a le combina.

Luati câte o lingura mare din aluat si cu ajutorul mâinilor formati mingi pe care asezati-le în tavile de copt, lasând spatiu între ele pentru ca fiecare sa aiba loc sa creasca si sa se coaca. Continuati pâna când ati folosit tot aluatul. Apoi, apasati usor pe fiecare minge cu degetele pentru a le aplatiza usor (ar trebui sa aiba forma similara biscuitilor). Bagati tavile la cuptor pentru aproximativ 10 – 15 minute sau pâna ajung la o culoare aurie.

Pofta buna!