Orzul verde – superalimentul minune
Importanta alimentelor verzi in dieta noastra este acum demonstrata stiintific. Nutrientii din alimentele verzi sustin sanatatea sistemului circulator. Fierul, acidul folic, vitamina C, vitamina B12, piridoxina si proteinele sunt vitale pentru formarea si mentinerea nivelurilor adecvate de hemoglobina si celule rosii. Bogate in clorofila, aceste alimente contin enzime lipolitice, care stimuleaza eliberarea acizilor grasi liberi din celulele grase, ceea ce poate sustine reducerea grasimii corporale. S-a descoperit ca vitamina K protejeaza impotriva calcificarii arteriale si a oxidarii (cauzata de radicalii liberi) a colesterolului LDL (cel rau). Vitamina K si calciul sunt implicate in coagularea normala a sangelui.
Beneficiile orzului verde
Orzul verde este unul dintre cele mai apreciate alimente verzi. Adevarata frumusete a orzului se gaseste in lastarii tineri care se formeaza inaintea cerealei propriu-zise. Frunzele tinere au o abilitate extraordinara de a absorbi substantele nutritive din sol. Cand frunzele de orz au o inaltime de 2 – 3 cm, ele contin toate vitaminele, mineralele si proteinele necesare pentru dieta umana, plus clorofila. Aceste substante esentiale sunt usor de asimilat in intregul tract digestiv, oferindu-i corpului nostru acces instantaneu la substantele nutritive vitale.
In frunzele tinere de orz verde se gasesc cantitati mari de vitamine si minerale. Acestea includ: potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, mangan, zinc, beta-caroten, B1, B2, B6, C, acid folic si acid pantotenic. Se spune ca iarba de orz are de 30 ori mai multa vitamina B1 si de 11 ori mai mult calciu decat laptele de vaca, de 6,5 ori mai mult caroten si de aproape 5 ori continutul de fier al spanacului, aproape de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele, de 4 ori mai multa vitamina B1 decat faina din grau integral si 80 mcg de vitamina B12 per 100 grame de pulbere de orz verde.
Enzimele (orzul verde contine pana la 1000 din aceste substante) sunt esentiale pentru corpul uman, deoarece fara ele celulele nu ar putea functiona. Orzul verde are unul dintre cele mai ridicate niveluri naturale ale enzimei SOD (superoxid dismutaza), un antioxidant puternic care protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi toxici considerati a fi cauza principala a imbatranirii premature.
Orzul verde contine, de asemenea, una dintre cele mai uimitoare substante nutritive: clorofila, un detoxifiant natural care elibereaza intestinele de toxinele acumulate.
Aminoacizii si proteinele din orzul verde
Aminoacizii sunt substantele care formeaza proteinele. Proteinele sunt constituentii principali ai fiecarei celule si ai fluidelor corpului (cu exceptia urinei si a bilei) si sunt, prin urmare, necesare pentru construirea continua a celulelor, regenerarea si producerea de energie de care avem nevoie pentru a fi in viata. Un avantaj suplimentar al proteinelor frunzei de iarba de orz este ca acestea sunt polipeptide, proteine mai mici care pot fi absorbite in mod direct in sange, unde promoveaza metabolismul celular (modificarile chimice de care avem nevoie pentru a trai) si neutralizeaza substantele care sunt daunatoare pentru sanatatea noastra. Orzul verde contine 18 aminoacizi (inclusiv cei 9 aminoacizi esentiali) – adicaaminoacizii pe care trebuie sa ii obtinem din dieta; organismul nu ii poate produce singur.
Alcalinitatea orzului verde
Frunzele de orz verde sunt extrem de alcaline, astefel incat includerea lor in dieta poate ajuta corpul sa ramana alcalin si raportul aciditatii echilibrat. Celulele noastre nu pot functiona in mod adecvat daca intervalul de pH (care masoara alcalinitatea si aciditatea) nu este intr-un interval restrans. PH-ul normal din sange este de 7,4. Cele mai multe alimente procesate sunt acide, iar atunci cand consumam prea multe dintre ele, aciditatea / echilibrul alcalin este dezechilibrat. Acest lucru poate duce la oboseala cronica.
Cercetarile recente au dezvaluit o multitudine de alte beneficii posibile ale orzului verde. Acesta are proprietati hipercolesterolemice, antiinflamatoare si anti-ulcerale. Un nou antioxidant, 2 „-O-glucosilisovitexin, a fost izolat si s-a descoperit ca are o activitate antioxidanta egala sau superioara vitaminei E. In cele din urma, studiile au aratat ca atunci cand sucul de orz verde ajunge la celulele deteriorate, ADN-ul celular se repara mai repede. Acest lucru poate contribui la prevenirea modificarilor din interiorul corpului care duc adesea la cancer, imbatranire rapida si la moartea celulelor.
Beneficiile includerii orzului verde in dieta
O sursa concentrata de aproape treizeci de vitamine ai minerale, iarba de orz este deosebit de bogata in vitaminele A, C, B1, B2, acidul folic si B12, calciu, fier, potasiu si clorofila. Spre deosebire de majoritatea plantelor, orzul verde furnizeaza toti aminoacizi esentiali (aceia pe care corpul nostru nu ii poate produce).
Orzul verde este un antioxidant puternic despre care se crede ca ajuta organismul sa distruga celulele canceroase si sa previna o multitudine de afectiuni, inclusiv acneea si ulcerul.