Pelinul – planta subestimata
Pelinul este foarte util pentru eliminarea parazitilor intestinali. Acesta accelereaza metabolismul si combate problemele legate de piele. A fost utilizat înca din Evul Mediu.
Pelinul creste în Europa, Asia si Africa de Nord. Înfloreste din iunie pâna în septembrie, iar florile sunt mici, galbene si au forma sferica. Creste în zone stâncoase. Florile si frunzele de pelin sunt utilizate în scop medicinal.
Pelinul este unul din ingredientele bauturii absinth. Aceasta bautura este cunoscuta si sub numele de „zâna verde” si a fost foarte popular în rândul artistilor în secolul al XIX-lea. Cu toate acestea, la începutul secolului al XX-lea, absinth-ul a fost interzis, deoarece se credea ca produce tulburari mintale. În prezent, expertii sunt de parere ca absinthul nu este mai daunator decât alte bauturi alcoolice.
Efecte terapeutice ale pelinului:
- Diuretic
- Antiseptic
- Relaxant
- Antifebril
- Stimuleaza secretia de sucuri gastrice
- Regleaza menstruatia
Infuzia de pelin este utilizata pentru a trata tulburarile digestive. Pelinul este indicat si pentru uz extern, sub forma de comprese, pentru a elimina paduchii si acarienii. De asemenea, calmeaza iritatiile provocate de întepaturi de insecte.
Planta uscata elimina un miros care tine departe moliile, plosnitele si tântarii.
Cum se pregateste infuzia?
1-2 linguri de pelin la 1 cana cu apa. Se bea de 2 – 3 ori pe zi.