Pentru o viata sanatoasa consuma cel putin 2 litri de lichide zilnic! Dar ce se intampla cand depasesti recomandarea specialistilor?
Este larg recunoscut faptul ca un aport suficient de lichide poate preveni deshidratarea, poate imbunatati concentrarea si poate reduce riscul de a dezvolta afectiuni cronice, precum bolile renale, litiaza urinara, constipatia si chiar hipertensiunea arteriala.
In ciuda acestor beneficii evidente, exista si o zona mai putin explorata si anume „ce se intampla atunci cand consumul de lichide depaseste recomandarile specialistilor?„.
Impactul asupra echilibrului electrolitic
Unul dintre cele mai semnificative efecte ale consumului excesiv de lichide este perturbarea echilibrului electrolitic, in special a nivelurilor de sodiu din sange. Cunoscuta sub numele de hiponatremie, aceasta apare atunci cand rinichii nu pot elimina excesul de apa, diluand concentratia de sodiu.
In pofida faptului ca hiponatremia este mai frecventa in randul atletilor de performanta care consuma cantitati mari de lichide in timpul competitiilor, ea poate afecta pe oricine bea apa in exces intr-o perioada scurta de timp. Acest risc este amplificat in cazurile unde aportul de lichide nu este echilibrat de un consum adecvat de alimente sau de lichide care contin electroliti.
Suprasolicitarea renala
Rinichii pot sa filtreze aproximativ 180 de litri de plasma pe zi in conditii normale, reabsorbind majoritatea apei si a substantelor utile, lasandu-ne cu aproximativ 1,5-2 litri de urina pe zi. Cand bem lichide in exces, volumul de fluid pe care rinichii trebuie sa-l proceseze creste dramatic, fortandu-i sa accelereze procesul de filtrare.
Ca efect creste frecventa urinarii, dar ajung sa fie eliminate accelerat si minerale esentiale, cum ar fi calciul, magneziul si potasiul (intalnit si in sare celtica), cruciale in functionarea musculara si nervoasa, pentru sanatatea osoasa si echilibrul electrolitic.
Pe termen lung, filtrarea excesiva conduce la „oboseala” rinichilor. In mod constant solicitat la capacitate maxima, organul incepe sa isi piarda eficienta, apare proteinuria (prezenta proteinelor in urina) si scade functia renala. Pe langa aceasta, pierderea continua a mineralelor duce si la alte afectiuni, in special osteoporoza (daca calciul este excretat in cantitate mare).
Detectarea timpurie a suprasolicitarii renale poate fi dificila, deoarece simptomele sunt subtile, deci usor de ignorat. Semnele initiale includ oboseala crescuta, urinarea foarte frecventa (poliurie) si chiar fluctuatii ale tensiunii arteriale. Pe masura ce conditia progreseaza apar crampele musculare, insomnia si, in cazuri severe, functie renala scazuta (pentru care este necesara interventie medicala).
Cum sa eviti riscurile asociate cu supra-hidratarea?
Hidratarea corespunzatoare este fundamentala in mentinerea sanatatii si a bunastarii noastre generale dar, la fel ca in multe alte aspecte ale vietii, excesul are consecinte. Supra-hidratarea, cunoscuta si sub denumirea de „intoxicatie cu apa” perturba echilibrul delicat al electrolitilor si afecteaza functionarea corespunzatoare a organelor vitale.
Iata cateva metode prin care poti evita aceste riscuri:
Asculta-ti corpul
Unul dintre cele mai simple si eficiente moduri de a evita supra-hidratarea este sa inveti sa interpretezi corect semnalele corpului tau. Setea este un indicator natural si precis al nevoii de lichide. Bea apa cand simti sete si opreste-te cand nu mai ai aceasta senzatie. Evita sa bei cantitati mari de lichide din obisnuinta sau pentru ca tu „crezi” ca este necesar, fara a tine cont de semnalele corpului tau.
Monitorizeaza culoarea urinei
Culoarea urinei este cel mai bun indicator util al hidratarii. Urina sanatoasa ar trebui sa aiba o culoare galben deschis. Daca urina este incolora, consumi prea multa apa, in timp ce culoarea galben inchis sau ambra indica deshidratarea.
Variaza sursele de hidratare
Nu te baza exclusiv pe apa pentru a-ti satisface necesitatile de hidratare. Include in dieta fructe si legume cu un continut ridicat de apa – castravetii, rosiile, pepenii, portocalele si grapefruitul, care-ti ofera si nutrienti esentiali.
Respecta-ti nevoile de hidratare
Nevoile de hidratare variaza semnificativ in functie de varsta, sex, nivelul de activitate fizica, starea de sanatate si conditiile de mediu. De exemplu, o persoana care practica sporturi de anduranta va avea nevoi diferite de cineva cu un stil de viata sedentar. Ajusteaza-ti consumul de lichide in functie de acesti factori si, daca este necesar, consulta un specialist in nutritie sau medicul pentru sfaturi personalizate.