Știai că...?, Retete, Stil de viata sanatos

Pofta de dulce nu iti da pace? Incearca sa mananci curmale!

Dulciurile …. acele placeri irezistibile care par sa ne strige numele in momentele de vulnerabilitate! Prajitura irezistibila, o tableta de ciocolata cremoasa sau o inghetata racoritoare, toate par tentatii tot mai greu de evitat pentru omul modern. 

Desi aceste capricii ne ofera o satisfactie imediata, sa nu uitam ca in timp ele vin la pachet cu numeroase riscuri pentru sanatate: cresterea nivelului de zahar din sange, obezitatea, diabetul sau bolile de inima.

Dar oare exista o cale de mijloc? Putem sa ne rasfatam fara a ne compromite sanatatea? Categoric, da! Iar raspunsul vine de la natura, sub forma unui fruct surprinzator de versatil si de nutritiv: curmala.

Cu o istorie milenara si origini in Peninsula Araba, curmalele au fost adorate nu doar pentru dulceata lor, ci si pentru beneficiile nutritionale remarcabile. Sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale, contin fibre alimentare esentiale pentru o digestie sanatoasa si ofera un complex de nutrienti cu impact pozitiv asupra sanatatii noastre generale.

Curmalele, bogate in nutrienti

Curmalele sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale si fibre. Sunt bogate in vitamina B6, magneziu, potasiu si contin antioxidanti esentiali. Datorita aportului ridicat de fibre, ele te ajuta sa ai o digestie sanatoasa si sa scapi de problema constipatiei.

Au un indice glicemic scazut

Indicele glicemic este un numar atribuit alimentelor in baza modului in care acestea afecteaza nivelul zaharului din sange. Alimentele cu un IG mare cauzeaza o crestere rapida a zaharului din sange, problematice in cazul persoanelor cu diabet sau a acelora care incearca sa-si controleze greutatea.

Cu toate ca sunt dulci si suculente, curmalele au un indice glicemic relativ scazut. Intr-un studiu publicat in “Journal of Nutritional Science” s-a constatat ca indicele glicemic al curmalelor variaza intre 43 si 55, deci IG-ul este mediu spre scazut. 

Un IG scazut inseamna ca zaharurile din curmale sunt absorbite lent in fluxul sanguin, evitand astfel varfurile si scaderile rapide ale nivelului de glicemie. Datorita IG-ului scazut, acestea pot fi consumate ca gustare sau ca ingredient in deserturi, evident fara sa exageram.

Alternativa sanatoasa in combaterea poftei de dulce

Daca simti ca nu poti rezista in fata unei prajituri sau a unei cutii de ciocolata, incearca sa consumi cateva curmale. Ele contin doar zaharuri naturale, dar te vei bucura si de un gust complex, cu note ce variaza de la caramel la nuante fructate. Daca aducem in discutie versatilitatea, curmalele pot fi consumate atat ca atare, cat si ca ingrediente in deserturi si gustari sanatoase – batoane de granola, smoothie-uri si chiar prajituri.

2 mituri legate de curmale, pe care nu ar trebui sa le mai crezi

Un mit frecvent legat de curmale este ca sunt ”prea dulci” sau ”pline de zahar“. Desi este adevarat ca sunt fructe dulci, zaharurile pe care le contin sunt naturale si, in combinatie cu fibrele, vitaminele si mineralele, efectul asupra indicelui glicemic este mai mic, in comparatie cu zaharurile rafinate.

Cel de-al doilea mit pe care nu ar trebui sa il mai crezi este legat de faptul ca acestea ingrasa. Inainte de toate este esential sa intelegem diferenta intre zaharul natural, prezent in fructe, si zaharul procesat, pe care il gasim in alimentele procesate si deserturi. Zaharurile naturale din curmale ofera si o serie de vitamine, minerale si fibre, care ajuta la o absorbtie mai lenta a zaharului in fluxul sanguin. Zaharul procesat, in contrast, este adesea lipsit de acesti nutrienti benefici, ceea ce duce la o absorbtie rapida si la fluctuatii mari ale nivelului de zahar din sange.

Da, curmalele sunt relativ bogate in calorii comparativ cu alte fructe proaspete, avand in jur de 65-75 de calorii per fruct, in functie de marime si varietate. Cu toate acestea, ele sunt hranitoare confera o senzatie rapida de satietate datorita continutului de fibre. 

2 retete rapide pe care le poti face cu ajutorul curmalelor

Batoane energetice

Daca ai pofta de dulce, dar vrei sa te bucuri si de mai multa energie, aceste batoane te scot din impas. Dureaza doar 10 minute sa le pregatesti, din urmatoarele ingrediente:

  • 1 ceasca de curmale fara samburi;
  • 1/2 ceasca de nuci;
  • 2 linguri de cacao;
  • Un praf de sare;

Pune ingredientele in blender si mixeaza-le pana cand se formeaza o pasta. Din pasta poti forma batoane de diverse marimi, pe care trebuie sa le lasi la frigider pentru cateva ore.

Smoothie de curmale si banane

Dimineata, daca vrei un mic dejun sanatos, acest smoothie este o buna alegere. Ai nevoie de doar 2 curmale fara samburi, o banana, o ceasca de lapte vegetal si putina gheata. Pui toate ingredientele in blender, apoi le mixezi 5 minute si gata!