Clorura de magneziu este un compus care are efecte benefice asupra organismului uman, dintre care cea mai importanta este suplimentarea organismului cu magneziu.
Magneziul si calciul – cauze si efecte ale deficitului de magneziu
Magneziu este prezent din ce in ce mai putin in alimentatia oamenilor. Motivul este utilizarea ingrasamintelor anorganice, care furnizeaza calciu in exces alimentelor. Calciu si magneziul lucreaza bine impreuna, dar separat au efecte diferite asupra metabolismului. Atunci cand nivelul de magneziu creste, organismul incearca sa mentina un echilibru si creste nivelul de calciu. Excesul de calciu are un impact negativ asupra organismului si determina afectiuni precum calcifierea articulatiilor, ovarelor si a altor glande. In acelasi timp, scade productia de hormoni.
Conluzie: atunci cand scade magneziu, creste calciul si viceversa. Cand biodisponibilitatea calciului este scazuta, calciul se depune in tesuturi, iar cand magneziul este bine absorbir, calciul intareste oasele.
Magneziul este un element esential pentru sanatatea organismului, iar lipsa lui conduce la functionarea defectuoasa a sistemului nervos, muschilor, articulatiilor si a inimii. Din pacate, o multime de persoane sufera de deficit de magneziu.
Doza zilnica recomandata de magneziu pentru adulti este de 300-400 mg. Odata ajunsa in sange, concentratia de magneziu este de doar 0,65-1,25 mmol/l.
Cauzele deficientei de magneziu pot fi:
– dieta proasta – de ex., bogata in grasimi animale, carne grasa, care au efect negativ asupra absorbtiei de magneziu.
– slabiri frecvente: dietele de slabire si cele de detoxifiere reduc absorbtia de magneziu in tractul gastro-intestinal.
– consumul de cafea, care determina eliminarea in exces a magneziului din organism
– consumul frecvent de alcool, care interfereaza cu absorbtia magneziului.
Deficitul de magneziu provoaca aparitia unor afectiuni sau chiar boli. Cele mai frecvente simptome ale lipsei de magneziu din organism includ:
– crampe musculare, stare de slabiciune, batai neregulate ale inimii
– senzatie de amorteala si furnicaturi la nivelul extremitatilor
– caderea parului si unghii fragile
– carii dentare
– iritabilitate, anxietate, stare de confuzie
– sindromul picioarelor nelinistite
– tulburari depresive
– tulburari de somn, dificultate de concentrare
– dureri de cap, migrene, ameteli
– palpitatii
Deci cum ne protejam de aceste simptome neplacute? Cu ajutorul clorurii de magneziu
Clorura de magneziu – ce este si ce avantaje are?
Medicina utilizeaza diferite tipuri de saruri de magneziu organice (citrat, ascorbat, aspartat, gluconat, lactat) si acizi anorganici (clorura, sulfat, nitrat, carbonat). Dintre acestea, cea mai mare biodisponibilitate o are clorura de magneziu.
Clorura de magneziu este o substanta inodora si incolora, sub forma de fulgi care se topesc usor sub influenta umiditatii din aer. Atat magneziul cat si clorurul sunt macronutrienti de baza. Clorura de magneziu este o forma usor disponibila a acestor elemente.
Suplimentarea magneziului sub aceasta forma este recomandata persoanelor cu deficienta severa sau care nu tolereaza magneziul administrat pe cale orala. Prin urmare, baia cu clorura de magneziu este un mod usor si placut de a beneficia din plin de proprietatile magneziului si clorului.
Clorura de magneziu este higroscopica, ceea ce inseamna ca se dizolva in apa mult mai bine decat alte saruri anorganice, iar biodisponibilitatea sa este similara cu cea a compusilor organici de magneziu, precum lactatul si aspartatul.
Clorura de magneziu – tratament prin intermediul pielii
Pentru a rezolva problema deficientei de magneziu, majoritatea oamenilor aleg suplimente farmaceutice. Insa de cele mai multe ori, magneziul din aceste suplimente este slab absorbit la nivelul tractului gastro-intestinal. Se pare ca magneziul se asimileaza mult mai bine prin intermediul pielii.
Prin intermediul bailor cu clorura de magneziu, atat ionii de clor, cat si cei de magneziu se absorb in totalitate.
Clorura de magneziu se obtine prin mai multe modalitati: din carnalit – MgCl2 · KCl · 6H2O, prin incalzirea MgCl2 · 6H2O in atmosfera de acid clorhidric gazos sau prin evaporarea apei de mare.
Gustul este mai amar decat al sulfatului de magneziu. Clorura de magneziu este disponibila suf forma de fugi mici, albi, care se dizolva in apa.
Absorbtia magneziului prin intermediul pielii este avantajoasa din mai multe puncte de vedere: in primul rand, deoarece aceasta ocoleste sistemul digestiv si asigura o absorbtie mai buna. tratamentul cu clorura de magneziu este sigur, pentru ca nu dauneaza tesuturilor.
Cum se pregateste baia cu clorura de magneziu
Intr-o cada cu apa calda se adauga 1-2 pahare cu clorura de magneziu si se lasa sa actioneze timp de 20-30de minute. Nu se foloseste sapun sau alte produse cosmetice.
In functie de sensibilitatea pielii, la inceputul tratamentului pot aparea senzatii de caldura sau furnicaturi , care dispar la sccurt timp. La finalul baii, se recomanda sa va clatiti corpul sub dus.
Realizate in mod regulat, baile cu clorura de magneziu ofera un sentiment de relaxare fizica si mentala si va imbunatateste dispozitia.
Clorura de magneziu poate fi folosita si pentru bai la picioare. Este ideala seara, dupa o zi lunga si obositoare. Un pahar de clorura de magneziu se dizolva in 3-4 litri de apa calda. Se lasa sa actioneze timp de 20-30 de minute, dupa care picioarele se clatesc cu apa curata. Ionii de magneziu intra direct in fluxul sanguin si dau un sentiment de bine.
Dupa baia cu clorura de magneziu se recomanda masajul picioarelor sau a intregului corp cu ulei de cocos. Acest lucru este necesar deoarece clorura poate usca pielea, iar uleiul de cocos ii ofera hidratare optima.
Clorura de magneziu este contraindicata in persoanelor care sufera de hipermagneziemie, insuficienta renala, hipotensiune arteriala sau celor care fac tratament cu anticoagulante.
Ulei de magneziu
In afara de bai terapeutice, clorura de magneziu poate fi folosita la prepararea uleiului de magneziu. Acesta se recomanda pentru detensionarea muschilor tensionati, comprese calde sau pentru masaj. Uleiul de magneziu se prepara din clorura de magneziu si apa in proportie 1:1.