Psyllium este o planta de pe subcontinentul indian ale carei seminte sunt pline de fibre solubile. Este higroscopica, ceea ce înseamna ca are capacitatea de a mentine moleculele de apa, suspendându-le între ele. Când vine în contact cu lichidul, nu numai ca se umfla, ci devine si ceea ce se numeste mucilagiu. Suna grosolan, stim… Principiul a condus la inventarea primelor marshmallows si a dropsurilor pentru tuse, care acopera partea din spate a gâtului cu un strat gros, de protectie. Combinati efectul de jeleu cu bogatul continut de fibre extrem de insolubile al cojilor si aveti un regulator excelent al intestinelor. Datorita continutului ridicat de fibre, psyllium este, de asemenea, excelent pentru sanatatea inimii – scaderea colesterolului si întarirea muschilor. De asemenea, deoarece semintele se umfla în intestin, ele va dau impresia de satietate. Cu alte cuvinte, are un puternic efect în pierderea în greutate. tineti minte, totusi, ca nu este potrivit pentru toata lumea. Unii oameni se plâng de balonare când încep sa ia psyllium. Daca este cazul, încercati sa luati câteva probiotice (sau sa mâncati iaurt de cultura). Daca problemele persista, opriti tratamentul si mergeti la medic.
Psyllium este folosit de aproximativ 5.000 de ani, jucând un rol în medicina traditionala indiana ayurvedica – o forma hindusa de medicina alternativa care foloseste plante, ierburi, yoga si dieta pentru a trata toate afectiunile. În acest caz, psyllium a fost utilizat pentru tratarea problemelor intestinului si cele ale colonului timp de milenii. A fost introdus în lumea occidentala în urma cu 70 de ani. *
Cum se consuma? Cel mai bine este sa îl combinati cu apa, sa amestecati si sa îl beti repede, pentru ca altfel în doar câteva clipe devine atât de gros si gelatinos încât va fi practic imposibil sa beti. De asemenea, puteti încerca sa adaugati putin psyllium în budinca de chia, 1-2 lingurite de coji sunt de ajuns.
 
Câteva dintre beneficiile generale ale Psyllium-ului
– Reducerea colesterolului
Ca si în cazul altor tipuri de fibre dietetice, psyllium poate influenta semnificativ în mod pozitiv starea de sanatate a inimii prin scaderea colesterolului. Excesul de fibre dietetice functioneaza pentru a reduce cantitatea de colesterol absorbita din alimente, împiedicând-o sa se lipeasca pe artere si vasele de sânge. Acest lucru ajuta la reducerea riscului de ateroscleroza si a afectiunilor cardiace. Cu toate acestea, nu reduce cantitatea de colesterol bun (HDL), care va mentine nivelul colesterolului echilibrat si sanatos.
– Probleme digestive
Principala functie a psyllium-ului este îmbunatatirea functionalitatii si a eficientei sistemului digestiv. Daca suferiti de diaree, trebuie sa stiti ca psyllium ajuta în normalizarea miscarilor intestinale. Pe de alta parte, daca va confruntati cu probleme de constipatie, puteti folosi tot psyllium, tocmai datorita efectelor asupra miscarii peristaltice. Acesta poate, de asemenea, ajuta la reducerea inflamatiei si astfel la eliminarea hemoroizilor si a ulcerelor gastrice.
– Prevenirea diabetului
Indiferent ca suferiti de diabet sau nu, nivelul zaharului din sânge este important pentru oricine, iar psyllium influenteaza cantitatea acestuia. Prin reglementarea eliberarii de insulina în fluxul sanguin si prin mentinerea constanta a nivelului zaharului din sânge, ajuta la prevenirea diabetului. În plus, pentru persoanele care sufera de diabet zaharat, adaugându-l în dieta dvs. veti avea un important aliat în lupta cu boala.
– Pierderea în greutate
Unul dintre cele mai bune lucruri despre fibrele dietetice este ca acestea creeaza senzatia de satietate, stare foarte importanta pentru persoanele care îsi doresc sa scape de kilogramele în plus. Prin prevenirea gustarilor dintre mese, suplimentele de psyllium va mentin nivelul de energie fara a exista riscul de a va îngrasa. tarâtele de ovaz contin adesea psyllium si sunt o alegere populara pentru o gustare sanatoasa.
– Scaderea tensiunii arteriale
În diferite studii ale fibrelor dietetice, s-au sugerat asocieri între acestea si tensiunea arteriala, iar psyllium este unul dintre putinii compusi care se dovedesc în mod constant ca reduc tensiunea arteriala în cazul celor care îl consuma în mod regulat.
 
***
Daca sunteti însarcinata, trebuie sa discutati cu un medic înainte de a adauga psyllium în dieta dumneavoastra. Mai mult, daca suferiti de dificultati la înghitire sau de diferite blocaje intestinale, consumul ar putea complica aceste probleme. Pot aparea o serie de alte reactii adverse, cum ar fi rinita si anafilaxia, în cazuri rare. Ca si în cazul oricarui supliment pe baza de plante, cel mai bine este sa folositi cantitati mici pentru a actiona initial efectul acesteia, înainte de a adauga regulat la regimul dumneavoastra.