Radacina de maca – superalimentul din Anzi
Radacina de maca din Peru este adesea supranumita „superalimentul din Anzi” si pe buna dreptate – o singura radacina de maca are aproape 60 de fitonutrienti diferiti! Datorita compozitiei puternic antioxidante, poate fi comparata cu alte alimente cum ar fi usturoiul si ceapa. Substantele fitochimice, combinate cu gama completa de vitamine, fac radacina maca una dintre cele mai puternice plante medicinale de pe pamânt.
A fost consumata de-a lungul secolelor de indigenii din America de Sud, datorita uimitoarei sale valori nutritionale si curative si a proprietatilor medicinale pentru a trata totul, de la anemie sau oboseala cronica pâna la disfunctie sexuala si infertilitate.
Pe baza rapoartelor de la utilizatori de-a lungul anilor, beneficiile radacinii maca pot fi diferite pentru barbati si femei. Pentru ambele sexe s-a descoperit ca stimuleaza în mod semnificativ libidoul si viata sexuala, sporesc energia, rezistenta si senzatia de bunastare generala. Barbatii l-au folosit pentru a spori potenta si functia sexuala. Femeile au descoperit ca ajuta în cazurile de infertilitate si la ameliorarea simptomelor specifice menopauzei.
Efectele benefice ale radacinii de Maca si gama diversificata a carentelor în care este recomandata se explica din prisma substantelor ce se regasesc în compozitia sa. Fie ca este consumata sub forma de radacina sau pulbere, fie ca este formata în comprimate, „superalimentul din Anzi” contine cantitati semnificative de aminoacizi, carbohidrati si minerale, inclusiv calciu, fosfor, zinc, magneziu, fier, precum si vitaminele B1, B2, B12, C si E. De asemenea, contine peste 20 de acizi grasi, nesaturati, inclusiv acidul linolenic omega 3 si acidul oleic omega 9.
Maca pulbere este, de asemenea, o sursa buna de fier vegan, cu o lingurita de numai 5 g se asigura aproape 10% din necesarul pentru barbati si femei cu vârsta peste 50 de ani si 5% pentru femeile cu vârsta cuprinsa între 19 si 50 de ani. O lingurita de praf de maca include si aproximativ 10% din doza zilnica recomandata de cupru pentru adulti. Cuprul este necesar pentru eliberarea fierului în organism, pentru a forma hemoglobina, care transporta oxigenul în corpul, precum si pentru producerea celulelor rosii si albe din sânge.
Radacinile uscate de maca au în compozitie aproximativ 13 pâna la 16 procente proteine, 59 procente carbohidrati, restul fiind constituit din fibre si lipide, respectiv sunt bogate în aminoacizi esentiali si acizi grasi liberi. Iata câteva dintre cele mai abundente substante nutritive ce se regasesc în compozitia maca:
– Vitamina B1 ajuta celulele organismului sa transforme carbohidratii în energie. Este, de asemenea, esentiala pentru functionarea inimii, a muschilor si a sistemului nervos.
– Vitamina B2 functioneaza în armonie cu celelalte vitamine B. Este importanta pentru cresterea corporala si productia de celule rosii si, de asemenea, ajuta la eliberarea de energie din carbohidrati.
– Vitamina C: aceasta vitamina asigura transportul de energie la celule si mentine puternic sistemul imunitar.
– Alcaloizii sunt responsabili pentru activarea regulatoarelor hormonale localizate în creier care, la rândul lor, regleaza metabolismul, calciul si fosforul din sânge
– Calciu: Pudra de maca are concentratii mai mari de calciu decât laptele.
– Fier: Aportul crescut de fier este important în timpul ciclurilor menstruale excesive. Deficienta duce la anemie, crestere încetinita sau sarcini dificile.
– Mangan: Ajuta la mentinerea oaselor puternice, unei tiroide sanatoase si ajuta organismul sa sintetizeze grasimile.
– Silicon: Ajuta tesuturile conjunctive, inclusiv aorta, traheea, tendoanele, oasele si pielea.
– Magneziu: esential pentru sinteza proteinelor si activitati ale muschilor si nervilor. Deficitul de magneziu poate determina modificari ale inimii si ale muschilor scheletici.
Radacina Maca sporeste capacitatea organismului de a se apara împotriva stresului fizic si mental si, prin urmare, a bolilor potentiale. Acest lucru este realizat prin sustinerea sanatatii glandelor suprarenale si hipofizare, ambele care stau la baza functionarii adecvate a sistemului endocrin
În general, 1 lingura de pulbere de radacina maca pe zi este de ajuns, însa sunt persoane care ajung pâna la 2-3 linguri pe zi. Acesta poate fi adaugata în diverse retete care se adapteaza cu gustul dulceag al radacinii, cum ar fi sucurile de fructe sau smoothie-urile. Sunt multe persoane care consuma radacina de maca înainte de a face sport, deoarece creste rezistenta fizica.