Raffaello de casa sau bilute cu biscuiti si cocos
Cum inainte de Blue Monday a fost doar luni, 16 ianuarie, asa si inainte de Raffaello sau Ferrero Rocher au fost bilutele de casa cu biscuiti si cocos. Cei care primeau biscuiti de la scoala stiu cel mai bine reteta bilutelor cu cacao si cocos. Varianta cu vanilie si migdale a devenit o veritabila alternativa de casa a celebrelor Raffaello.
De dragul vremurilor in care prajiturile de casa erau mai prezente decat bomboanele din magazin, am gasit 2 retete de bilute nostalgice. Perfecte pentru orice masa festiva, dar si pentru o pofta de dulce rapida si sanatoasa.
Iata ce aveti nevoie pentru bilutele cu vanilie si migdale:
- 200 g lapte praf (integral sau de care preferati)
- 100 g fulgi de cocos
- 125 g mascarpone
- 100 g zahar
- 75 ml apa
- 25 migdale (puteti inlocui cu alune de padure sau fructe uscate)
- 1 lingurita extract vanilie
- + 50 g fulgi cocos pentru decor (gasiti si variante colorate aici)
Pentru inceput amestecati zaharul cu apa si puneti compozitia la fiert pentru 4-5 minute. Peste siropul rezultat adaugati extractul de vanilie, fulgii de cocos si laptele praf. Amestecati intreaga compozitie pana la omogenizare, apoi adaugati si branza mascarpone.
Dupa ce ati obtinut o crema densa acoperiti-o cu o folie si lasati-o la frigider nici prea mult, nici prea putin, ci cat sa poata fi modelata cu usurinta.
Luati cate o lingura sau lingurita din compozitie, in functie de cat de mari va doriti sa fie bilutele, si puneti cate o migdala in mijloc. Dupa ce ati modelat bilutele, le tavaliti prin cocos si le bagati la rece intr-un recipient inchis sau pe un platou acoperit cu folie alimentara.
Pentru bilutele cu biscuiti si cacao aveti nevoie de:
- 300 g zahar
- 2 pahare apa
- 2 linguri cu varf de cacao
- 150 g unt
- 500 g biscuiti
- 1 lingurita esenta de rom (sau vanilie)
- 1 plic zahar vanilat
- 2-3 linguri nuca de cocos
optional: merisoare, stafide, nuci
Macinati biscuitii si amestecati-i cu cacaua si zaharul vanilat.
Asemenea bilutelor cu vanilie, se amesteca zaharul cu apa si se lasa la fiert. Dupa ce ati obtinut siropul dens, opriti focul si adaugati untul amestecand pana se topeste complet. Compozitia finala, impreuna cu esenta de rom sau de vanilie, se toarna peste amestecul cu biscuiti si se amesteca bine pana incepe sa se lege aluatul.
Daca va doriti un plus de savoare, puteti pune in mijlocul bilutei fructe uscate cum ar fi stafide, merisoare etc. in final, modelati bilutele si tavaliti-le prin cocos.
Modul de pastrare este acelasi ca in cazul bilutelor cu vanilie.
Speram ca v-am potolit pofta de dulce, dar si dorul de copilarie.
Sursa retete: bucataras.ro, prajituricisialetele.ro