Deși la prima vedere pare un desert sofisticat, adevărul e că Panna Cotta se numără printre cele mai simple deserturi italiene.
Panna Cotta este un fel de budincă din smântână dulce, originară din nordul Italiei, mai exact din zona Piemont. Este foarte îndrăgită datorită texturii sale, dar și datorită faptului că este foarte ușor de personalizat. Poate fi servită cu diverse gemuri, fructe proaspete sau chiar ciocolată.
Cea mai populară variantă de Panna Cotta este cea cu zmeură, foarte fresh și potrivită pentru vară. Dar pot fi folosite și fructe precum piersici, mango, căpșune sau fructe de pădure.
Haideți să o preparăm împreună!
Avem nevoie de:
- 500 g smântână proaspătă
- 80 g zahăr
- Semințele unei păstăi de vanilie
- 8 g foi de gelatină (poate fi folosită și altă variantă de gelatină)
Punem foile de gelatină la înmuiat în apă timp de 15 minute.
Adăugăm smântâna într-o cratiță împreună cu semințele extrase din păstaia de vanilie și cu zahărul. Lăsăm crema la foc mic amestecând ușor. Oprim focul imediat ce crema ajunge în punctul de fierbere.
Adăugăm foițele de gelatină peste cremă și amestecăm până se dizolvă complet.
În final, punem crema în pahare sau în forme speciale pentru budincă și le lăsăm la frigider minim 5 ore sau peste noapte.
Le scoatem din frigider cu 5 minute înainte de servire și le decorăm după preferință cu gem și fructe proaspete.
P.S. în cazul în care ați ales formele pentru budincă, iar crema nu se desprinde ușor de pe pereții recipientului, treceți rapid formele în apă clocotită. Acest lucru ar trebui să fie suficient. Daca tot rezistă, glisează ușor lama unui cuțit, înmuiată în aceeași apă clocotită, de-a lungul marginilor formei.
Așteptăm poze în comentarii cu variantele voastre!
Sursă rețetă: melarossa.it/ricette/per-categoria/panna-cotta/
Sursă foto: Freepik