Noutati, Retete, Stil de viata sanatos

Scapa de anemie! Produse bogate in fier

Anemie

Fierul este un element esential pentru buna functionare a organismului. Este parte a hemoglobinei, care este responsabila pentru oxigenarea corespunzatoare a celulelor. Atunci când nivelul de fier din organism este scazut, se instaleaza anemia. Principalele simptome ale anemiei sunt:

  • starea de slabiciune
  • paloarea
  • deshidratarea pielii si a parului
  • caderea parului
  • palpitatii
  • probleme de concentrare
  • oboseala care nu dispare nici dupa o perioada de odihna.

Dieta are un rol foarte important în prevenirea anemiei si a deficitului de fier, de aceea trebuie sa consumam alimente bogate în acest element, care nu permit scaderea nivelului de hemoglobina.

 

Ai un nivel scazut de fier? Iata ce trebuie sa incluzi în dieta. Cateva exemple de produse care contin cantitati mari de fier:

 fier is carne

Carnea si pestele

Fierul din carne se absoarbe în proportie de 20-30%, iar cel din alimentele vegetale doar 2-6%. Daca nu urmezi o dieta vegana sau vegetariana, carnea si pestele sunt cele mai bune surse de fier pentru tine. Cele mai bogate surse în acest element sunt carnea de vita (în special rinichii si inima) si ficatul de porc.

Legume cu frunze verzi

Nivelul de fier poate fi tinut sub control si prin introducerea în dieta a unor produse precum patrunjelul, varza, spanacul, varza de Bruxelles, frunzele de schinduf.

Cereale

Cerealele, cum ar fi amarantul, orzul, orezul si porumbul ar trebui, de asemenea, introduse în dieta. Acestea pot fi utilizata ca baza pentru preparate culinare delicioase si sunt o sursa buna de fier.

Fasole si linte

Fasolea si lintea sunt surse bogate în fier si acid folic, care contribuie la producerea de globule rosii, responsabile de transportarea hemoglobinei.

Fructe uscate

Fructele uscate, precum piersicile, stafidele sau migdalele constituie o gustare delicioasa ce asigura organismului un nivel optim de fier.

Alimente bogate în vitamina C si acid folic

Vitamina C îmbunatateste absorbtia fierului din alimente, asadar este indicat sa includeti în dieta si alimente bogate în aceasta substanta. Surse excelente  de vitamina c sunt fructele (kiwi, portocale, capsuni, grapefruit) si legumele (brocoli, ardei, varza, brocoli si spanac). Acestea se pot folosi în salate sau sub forma de sucuri nutritive.

Acidul folic, a carui deficienta duce la anemie, se gaseste în linte, fasole uscata, mazare, ananas si arahide.

Reduceti consumul de cafea, ceai si lapte, care împiedica absorbtia fierului. De asemenea, evitati consumul de tutun si alcool.

Alimente bogate in vitamina C

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *