Retete, Noutati

Scortisoara – ingredientul nelipsit din bucataria ta!

Scortisoara este considerata a fi una dintre cele mai populare si mai folosite condimente. Vechii greci, romani, egipteni, indieni si chinezi au fost încântati de gustul acesteia. Aceasta este apreciata si pentru proprietatile sale unice de sanatate, ea fiind o sursa de minerale si antioxidanti valorosi. Utilizarea scortisoarei are mai multe beneficii: poate contribui la prevenirea numeroaselor tulburari (inclusiv a diabetului zaharat) , ajuta la sustinerea proceselor digestive, crescând astfel eficienta luptei cu kilogramele în plus, si este un aliat de nadejde în tratamentul racelilor si gripelor.

Daca si tu esti un fan al scortisoarei, te invitam sa încerci una dintre urmatoarele retete:

1. Prajitura cu migdale

Ingrediente:

– 200 g faina de migdale
– 30 g faina de grâu
– 3 oua
– 4 linguri de xilitol
– 100 ml sirop de curmale
– jumatate de cub de unt (cam 125 g)
– 150 g curmale uscate
– 100 g de nuci
– 2 lingurite de praf de copt
– jumatate de lingurita de scortisoara

Mod de preparare:

Se toarna apa clocotita peste curmale si se lasa acoperite pentru câteva minute. Adaugati scortisoara si siropul de curmale si amestecati pâna ce totul se omogenizeaza.
Cerneti faina si amestecati cu praful de copt si cu un praf de sare.

Mixati untul cu xilitol pâna când devine o crema. Apoi, amestecând continuu, adaugati 1 ou. Adaugati apoi curmalele, faina si nucile maruntite si amestecati usor.
Se toarna aluatul într-o tava de copt tapetata cu hârtie de copt si se pune în cuptorul preîncalzit la 190 ° C. Se coace aproximativ 50 de minute.

taiati în portii patrate si serviti.

 

2. Prajituri cu fulgi de ovaz

Ingrediente:

– 200 g faina de grâu
– 250 g fulgi de ovaz

– 240 g unt topit
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 200 g zahar brun
– 2 oua
– un vârf de sare
– 1 lingurita de scortisoara
– 1 lingurita de cardamom
– 60 g de nuci braziliene tocate
– 100 g de seminte de floarea soarelui

Mod de preparare:

Se amesteca separat ingredientele uscate de cele umede. Peste ingredientele umede, adaugati-le pe cele uscate si amestecati bine. Se lasa deoparte la frigider timp de o jumatate de ora. Dupa 30 de minute, se ia aluatul de la frigider si se formeaza bilute de marimea unei nuci, se aseaza pe o foaie de copt tapetata cu hârtie de copt si se aplatizeaza usor cu ajutorul unei lingurite. Coaceti la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 de minute pâna se rumenesc.

 

3. Gustarea de dupa-amiaza cu quinoa

Ingrediente:

– 250 g iaurt natural
– aproximativ 10 lingurite de seminte de chia
– 100 g gem de capsuni
– o jumatate de cana de quinoa alba
– 2 linguri de xilitol
– 2-3 mere
– 2 lingurite de scortisoara
– o mâna de nuci (orice nuci preferati)

Mod de preparare:
Se fierbe quinoa în apa cu xilitol timp de aproximativ 15 minute. Se scurge si se lasa deoparte sa se raceasca.
Curatati merele, îndepartati miezurile cu seminte, taiati marele cuburi destul de groase si fierbeti la foc mic cu scortisoara si câteva linguri de apa, amestecând ocazional.
Se amesteca prima jumatate a semintelor de chia cu iaurt natural si cealalta jumatate cu gem de capsuni.
Puneti în straturi: iaurt natural cu chia, gem de capsuni cu chia, quinoa gatita, mere prajite. Presara nucile tale preferate si da prajitura la frigider pentru câteva ore.

 

4. Prajitura cu morcovi si caise

Ingrediente:

– 4 oua;
– ½ ceasca de zahar din trestie;
– 1 pahar de faina de grâu de tip 550;
– 1 pahar de faina de grâu tip 2000;
– 100g unt ghee;
– 3 cani de morcovi rasi;
– 2 lingurite de praf de copt;
– 1 mâna de nuci;
– 1 mâna de caise uscate;
– 1 lingurita de ghimbir;
– 1 lingurita de scortisoara.

Mod de preparare:

Bateti ouale si zaharul pâna când obtineti o crema, apoi adaugati untul ghee si continuati sa amestecati.

Într-un castron separat, amestecati împreuna: ambele tipuri de faina, morcovul ras, praful de copt, ghimbirul, scortisoara, nucile tocate si caisele.

Combinati toate ingredientele si amestecati-le pâna se omogenizeaza.

tapetati o tava de forma unui tort cu hârtie de copt;

Setati cuptorul la 180 grade C;

turnati aluatul într-o forma de tort, se da la cuptor si se coace aproximativ 40-45 de minute.

Daca doriti, puteti presara niste zahar pudra pe tort la final. taiati în romburi si serviti.

 

5. Mere coapte cu migdale

Ingrediente:

– 2 mere tari
– 2 lingurite de unt de migdale
– 1 lingurita de zahar vanilat (sau vanilie macinata si zahar din trestie)
– o jumatate de lingurita de scortisoara
– 4 patratele de ciocolata cu lapte

Mod de preparare:

taiati partea superioara a merelor si scoateti miezul cu seminte. Asezati fructele pe o folie de aluminiu. Puneti unt de migdale si ciocolata în interior, presarati totul cu scortisoara si zahar vanilat. Acoperiti cu vârful marului. Fructele preparate sunt înfasurate cu grija în folie si asezate pe gratar. Coaceti pâna la 30 de minute.

Pofta buna!

6. Smoothie cu morcovi

Ingrediente:

– 2 morcovi mici
– 1 banana congelata
– 2-3 curmale uscate
– 4-6 nuci
– 1 pahar de lapte
-macinate: scortisoara, ghimbir, cardamom

Mod de preparare:

taie banana si morcovii cubulete. Adauga toate ingredientele în blender si amestecati la viteza maxima. Serveste într-un pahar înalt.

7. Fursecuri aromate cu cuisoare, fara gluten

Ingrediente:

– Aprox. 150-160g faina de castane;
– Aprox. 80-90g de faina de cocos;
– Aprox. 50g zahar de trestie;
– 100g unt ghee;
– 1 lingurita de cuisoare macinate;
– ½ lingurita de scortisoara;
-1 lingura de cacao.

Mod de preparare:

Puneti ingredientele uscate într-un castron mare si amestecati-le cu o lingura.
Într-o cratita mica, încalziti untul clarificat ghee, apoi adaugati-l la ingredientele din vas. cu ajutorul mâinii, framântati cu grija aluatul astfel încât sa formeze o masa compacta si elastica.
Întindeti aluatul la o grosime de aproximativ 0,5 centimetri si taiati fursecurile cu un pahar sau cu forma pe care o doriti.tapetati o tava cu hârtie de copt si încalziti cuptorul la 180 o C;
Coaceti fursecurile timp de aproximativ 10-15 minute pâna devin maronii-aurii.

Daca doriti, puteti adauga si cirese fara sâmburi sau alte fructe la cookie-uri pentru ca acestea sa aiba un gust usor mai dulce.

 

8. Mousse de pere cu psyllium

Ingrediente:

– 1 kg de pere
– 0,5 pahar de zahar / xilitol / eritritol
– câtiva cuisoare
– scortisoara dupa gust
– suc de lamâie
– 50 g de tarâte de psyllium

Mod de preparare:

Perele feliate se fierb împreuna cu zaharul în putina apa, pâna se înmoaie. Adaugati condimentele si sucul de lamâie. Lasati pe foc înca vreo 15 minute. Amestecul obtinut se trece printr-o sita. Adaugati tarâtele de psyllium si amestecati bine.

 

9. Budinca de castane dietetica

Ingrediente:

– ½ pahare apa
– ½ pahare lapte de spelta
– 2 linguri faina de castane
– ½ lingurite scortisoara
– ½ lingurite cacao naturala
fructele uscate preferate (o mâna)

Mod de preparare:

Într-un vas, amestecati bine lapte, apa si faina de castane. Adaugati scortisoara, cacaua pulbere si dati la fiert, la foc mic, amestecând constant astfel încât sa nu formeze cocoloase. Când începe sa se îngroase, luati budinca de pe foc.

turnati budinca în boluri, presarati fructele dvs. preferate (stafide, nuci, afine etc.) si serviti cald.

10. Fursecuri delicioase cu amarant expandat

Ingrediente:

– Aproximativ 250g de banane;
– 90g de amarant expandat;
– 1 lingurita de scortisoara;
– 2 linguri de unt de arahide crocant;
– 1 lingura de fulgi de cocos .

Mod de preparare:

Curatati bananele si mixati-le pâna obtineti o crema. Adaugati scortisoara, unt de arahide, amarant expandat si fulgi de cocos.
tapetati o tava cu hârtie de copt si formati prajituri de orice dimensiune pe ea.
Preîncalziti cuptorul la 180 o C si coaceti prajiturile pentru aproximativ 20 de minute.

Dupa preferinte, puteti adauga putina miere sau xilitol la cookie-uri pentru a le îndulci.

Sursa: cosdlazdrowia.pl

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *