Stil de viata sanatos

Semintele chia – de ce sa le incluzi in dieta

Semintele chia sunt, fara îndoiala, unele dintre cele mai populare superalimente din ziua de astazi. Sunt o sursa de proteine usor de digerat, grasimi sanatoase, fibre dietetice, minerale, vitamine si antioxidanti. Se folosesc adesea pentru a crea un gel care înlocuieste cu succes uleiul sau alte grasimi în multe retete. Acest gel se poate adauga la sosuri, jeleuri, produse de panificatie si deserturi.

&nbsp

Semintele chia au o multime de beneficii pentru sanatate, printre care:

– ajuta corpul sa retina fluidele si electrolitii

– sunt o sursa de bor, care sustine absorbtia de calciu

– încetinesc transformarea carbohidratilor în zahar

– contribuie la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii

– încetinesc aparitia semnelor de îmbatrânire prematura

– contribuie la mentinerea sanatatii sistemului circulator

– sunt o sursa bogata de acizi grasi omega-3.

Chiar daca semintele de chia au efecte asemanatoare cu cele de în, chia ofera câteva beneficii importante în plus fara de semintele de în. Acestea nu necesita sa fie macinate înainte de utilizare si îsi pastreaza proprietatile pentru mai mult timp. De fapt, datorita nivelurilor ridicate de antioxidanti pe care îi contin, semintele de chia îsi pastreaza proprietatile pâna la doi ani, fara refrigerare. În plus, semintele de chia contin mai multe fibre, proteine, omega-3 si antioxidanti decât inul.

&nbsp

Ce sunt semintele de chia?

Semintele chia provin de la planta Salvia hispanica, un tip de salvie, din aceeasi familie cu menta. Din punct de vedere istoric, semintele de chia au reprezentat o baza importanta a regimului aztec, unde au fost foarte apreciate pentru proprietatile nutritionale si medicinale.

În limbajul mayian Chia înseamna „putere”, iar semintele de chia au fost cunoscute sub denumirea de „alimente pentru alergatori” deoarece acestea ofereau o sursa excelenta de energie capabila sa sustina alergatorii pe distante lungi. Ele erau, de asemenea, o sursa vitala de hrana pentru razboinici în timpul luptei si se spune ca o singura lingura de seminte de chia ar putea sustine un razboinic timp de 24 de ore.

&nbsp

Bune pentru piele

Semintele de chia îmbunatatesc aspectul pielii si previn aparitia semnelor de îmbatrânire prematura. Activitatea acizilor fenolici naturali (antioxidanti) din semintele de chia s-a dovedit a opri pâna la 70% din activitatea radicalilor liberi. Acesti antioxidanti care blocheaza radicalii liberi, împreuna cu vitaminele si mineralele din semintele de chia, accelereaza procesele de regenerare a pielii si reduc inflamatia, conferindu-va o piele neteda, fara riduri si semne de îmbatrânire prematura.

&nbsp

Îmbunatatesc digestia

Semintele de chia contin aproximativ 11 grame de fibre per portie, ceea ce reprezinta aproape jumatate din valoarea zilnica recomandata, facând semintele de chia o modalitate extrem de convenabila si nutritiva, care va satisface necesitatile zilnice pentru mentinerea unei sanatati optime. De asemenea, sunt bogate în fitochimice antiinflamatorii care calmeaza stresul gastro-intestinal.

Atunci când sunt ingerate, fibrele solubile din semintele de chia creeaza în stomac o substanta asemanatoare cu gelatina, care sustine dezvoltarea probioticelor benefice în intestine.

Acizii grasi omega-3 din semintele de chia permit o mai buna absorbtie a vitaminelor solubile în grasimi, cum ar fi vitamina A, vitamina D, vitamina E si vitamina K.

&nbsp

Sustin sanatatea inimii

Acizii grasi esentiali din semintele de chia pot reduce tensiunea arteriala ridicata, regla colesterolul iar, împreuna cu antioxidantii puternici prezenti în chia, pot reduce inflamatia si contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare si cardiace.

Printre persoanele cu diabet zaharat de tip 2, un studiu a constatat ca suplimentarea cu seminte de chia timp de 12 saptamâni a dus la scaderea tensiunii arteriale sistolice si la reduceri semnificative ale nivelului de glucoza din sânge. Consumul de seminte de chia a dus de asemenea la o reducere a fibrinogenului care este un agent natural de coagulare. Nivelurile mai scazute ale fibrinogenului îmbunatatesc fluxul sanguin.

Consumul regulat de seminte de chia contracareaza efectele negative ale stresului oxidativ si reduce posibilitatea aparitiei aterosclerozei.

&nbsp

Semintele de chia se pot consuma ca atare sau se pot adauga în salate, supe, sosuri. Câteva sugestii de retete cu seminte de chia gasiti aici.