Semintele de chia – 5 idei pentru supergustari
Doar pentru ca ceva este mic nu inseamna ca nu este puternic, cum sunt de exemplu semintele de chia. Aceste mici superstaruri sunt incarcate cu substante nutritive esentiale cum ar fi omega 3, calciu, potasiu, magneziu. Sunt pline de fibre, si pe langa faptul ca sunt foarte usor de digerat, te ajuta sa pastrezi aceasta senzatie de satietate mult timp si iti regleaza apetitul.
De ce sunt atat de apreciate semintele de chia?
-
au mai multi antioxidanti decat murele
-
au mai multe fibre decat fulgii de porumb
-
au mai mult calciu decat laptele
-
au mai multe proteine, fibre si calciu decat semintele de in
Mai jos vei gasi 5 modalitati in care poti consuma semintele de chia.
-
Budinca. Datorita continutului bogat in fibre, semintele de chia pot absorbi apa de pana la 10-12 ori greutatea lor, devenind gelatinoase si marindu-se. In cazul in care le vei lasa in lapte sau iaurt peste noapte, vei obtine un fel de budinca gelatinoasa. Cu cateva ingrediente, fructe si indulcitor, miere sau sirop de artar, vei obtine un mic dejun sanatos sau o gustare delicioasa.
-
Foloseste-le ca topping. Le poti adauga in iaurt sau peste fulgii de ovaz. Dar ai grija, odata ce acestea intra in contact cu lichidul, se transforma in bile mici gelatinoase. Daca nu iti place aceasta textura, presara-le chiar inainte de a manca. Doar o lingura de seminte de chia iti ofera 5 grame de fibre, 3 grame de proteine precum magneziu, fier, calciu, potasiu si omega-3, si toate acestea avand doar 60 de calorii.
-
Amesteca-le in briose, clatite sau granola. Daca faci clatite, briose, wafe, sau batoane cu fulgi de ovaz, poti adauga si seminte de chia. Ele au un gust neutru, astfel incat nu vor modifica gustul preparatelor tale. Le poti adauga in aproape orice si te poti bucura de beneficiile lor chiar si atunci cand savurezi de o portie de clatite.
-
Adauga-le in gustarile copiilor. Daca aveti copii, cu siguranta in pachetul cu mancare ati strecurat cate un fruct. Acum este timpul sa le faceti cunostinta cu semintele de chia. Le puteti strecura in piureul de fructe. Adaugand semintele de chia, veti pregati un preparat delicios si gelatinos, care va fi cu siguranta pe placul copiilor.
-
Coaceti-le in paine. Puteti incerca o reteta de paine care combina semintele de chia cu cele de floarea soarelui, mac si susan. Nu numai ca va veti bucura de toate beneficiile acestor seminte, dar veti avea de asemenea o paine delicioasa, perfecta pentru prajit dimineata sau pentru un sandwich.
Semintele de chia sunt incredibil de usor de incorporat in dieta zilnica deoarece au un gust destul de neutru, asa ca pot fi adaugate practic la orice. Pot fi mancate crude, inmuiate in suc, adaugate la budinci, sau la mancaruri gatite. Le poti presara peste cereale, in iaurt, in caserole cu legume sau orez. Datorita capacitatii lor de a absorbi atat apa, cat si grasimea, pot fi folosite pentru ingrosarea sosurilor, sau chiar ca inlocuitor de oua in retete.