Stil de viata sanatos, Suplimente alimentare

Semintele de chia – miracolul naturii in seminte minuscule

seminte chia

Despre semintele de chia cu siguranta ati auzit. Fac parte din clasa de superalimente si se vorbeste despre acestea tot mai mult în ultimul timp. Efectele benefice ale acestor seminte sunt în masura sa le recomande pentru consum. Pornim de la traducerea în sine – chia însemnând putere – ne dam seama despre impactul acestora atunci când sunt consumate. Sunt mici capsule pline de vitamine, minerale, acizi grasi de asemenea.

În comparatie cu alte alimente semintele de chia au:
? de 5 ori mai mult calciu decât laptele;
? de 3 ori mai mult fier decât spanacul;
? de 3 ori mai multi antioxidanti decât afinele;
? de 3 ori mai multe fibre decât cerealele;
? de 15 ori mai mult magneziu decât broccoli;
? mai mult Omega 3 decât somonul.

Valoarea nutritionala

100 de grame de seminte de chia furnizeaza organismului:
? Grasimi: 31 de grame;
? Carbohidrati: 42 de grame;
? Proteine: 17 grame;
? Minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier si fosfor;
? Vitamine: A, C si B.
? Aminoacizi precum triptofan, treonina, leucina, lisina, arginina.

Beneficiile semintelor de chia

Poate ca mai relevant este sa întelegem cum ne pot ajuta aceste mici seminte. Datorita continutului lor bogat sunt o contributie pentru sanatate, din multe puncte de vedere.

Scad tensiunea arteriala si mentin sanatatea sistemului cardiovascular, mai ales datorita acizilor grasi din continutul lor.

Stabilizeaza nivelul de zahar din sânge si sunt indicate celor care sufera de diabet.

Ajuta metabolismul, îmbunatateste masa musculara.

Sunt ideale pentru consum în perioadele de diete când intentia este de a mânca putin, dar satios, fara sa fie afectat nivelul de energie.

Datorita antioxidantilor, a vitaminelor si mineralelor din continut, semintele de chia sunt benefice sanatatii parului si pielii.

Ajuta digestia. Aportul de fibre din semintele de chia îmbunatateste digestia.

Nu contin gluten, ceea ce face ca semintele de chia sa fie recomandate si pentru persoane care nu tolereaza aceasta substanta.

Amelioreaza durerile musculare. Unele persoane alterneaza consumul de ton cu semintele de chia, tocmai din acest motiv.

Ajuta la formarea de masa musculara. În primul rând, ofera senzatia de satietate si regleaza apetitul, iar datorita fibrelor si a faptului ca se digera usor, sunt ideale în cure de slabire si definire a masei musculare.

Cum le puteti consuma

Semintele de chia au nevoie de hidratare înainte de orice. Pot fi puse în apa sau în lapte si consumate ca atare. Pot fi adaugate în salate, în dressing-uri, în smoothie-uri sau diverse alte preparate – chiar si în supe, ca înlocuitor de pâine, vor fi extrem de satioase. Macinate, obtinând faina din ele pot fi folosite si la deserturi.

Creativitatea în bucatarie poate fi factor cheie care sa va ajute sa gasiti tot felul de retete rapide în care semintele de chia sa fie introduse. Spre exemplu, desertul de dimineata poate fi compus din seminte de chia, miere si lapte de cocos, amestecate si tinute la frigider câteva ore. Se pot prepara la fel de bine clatite, batoane proteice, biscuiti etc.

Atentie! Consumati semintele de chia cu moderatie. Recomandarea este de 15 g per zi. Unele contraindicatii pot viza femeile însarcinate sau care alapteaza, persoanele cu tensiune oscilanta. Prin continutul acestora, cu posibile urme de gluten, fructe oleaginoase, seminte de susan si produse derivate cei cu alergii la oricare dintre acestea trebuie sa evite consumul.

Semintele de chia pot fi consumate din când în când si nu este nevoie de o prea mare cantitate. Descoperiti ofertele noastre, seminte de chia în cantitati diferite, în cadrul paginii noastre https://www.biosano.ro.