Semintele de chia te scapa de kilogramele in plus si de colesterol
Aceste boabe mici faceau parte din dieta aztecilor. Calitatile lor sunt cunoscute înca din vremuri stravechi. De ce sa consumam seminte de chia? Deoarece contin mai mult fier decât spanacul, mai multe fibre decât tarâtele si mai mult calciu decât laptele. În plus, ele contin antioxidanti care elimina radicalii liberi din corpul nostru si sunt o sursa bogata de Omega-3 si Omega-6.
Semintele de chia provin din America de Sud. Numele lor vine de la cuvântul „chian”, care înseamna „uleios”. Chia este o planta anuala. Are flori mici, violet sau albe, si frunze mari. Fructele chia contin un numar mare de seminte.
Proprietati:
- Ajuta digestia si ofera o senzatie de satietate de durata, motiv pentru care sunt recomandate în curele de slabire
- Îmbunatatesc metabolismul
- Asigura cresterea corespunzatoare si regenerarea tesuturilor în timpul sarcinii si a alaptarii
- Încetinesc absorbtia zaharului si regleaza nivelul de glucide din sânge – se recomanda diabeticilor
- Mentin un nivel optim de hidratare a organismului
- Datorita continutului de antioxidanti, semintele de chia elimina radicalii liberi, prevenind astfel îmbatrânirea prematura
- În plus, cercetatorii au decoperit ca semintele de chia ajuta la eliminarea depresiei
- Nu contin gluten, asadar pot fi consumate si de cei care sufera de boala celiaca
Semintele de chia se pot adauga în piureuri, cereale, budinci, iaurturi, terci sau salate. Pot fi consumate si ca gustare. Se folosesc ca agent de îngrosare pentru supe si sosuri. Se pot adauga în faina la copt, clatite si prajituri.