Semintele de in – un remediu de aur pentru numeroase afectiuni
Semintele de in – un remediu de aur pentru numeroase afectiuni
Semintele de in au fost folosite de secole ca ingredient pentru tratamentele si produsele cosmetice de casa, dar si pentru a sustine dieta sanatoasa. Sunt recomandate persoanelor de toate vârstele deoarece au valori nutritive valoroase.
Ce beneficii au semintele de in si cum se consuma acestea?
Semintele de in sunt un plus excelent într-o dieta alimentara, dar se pot folosi si ca produs cosmetic. Exista doua tipuri populare de seminte: inul auriu si inul maro. Semintele sunt bogate în acizi grasi omega-3 sanatosi, dar contin si proteine, fibre dietetice, vitamine B si vitamina E. Contin si minerale precum cupru, zinc, magneziu si calciu. O compozitie chimica atât de bogata face ca consumul de in sa fie un suport extraordinar pentru organism.
sunt recomandate persoanelor care au nivelul colesterolului si al trigliceridelor ridicat deoarece ajuta la reducerea acestora. În plus, semintele de in regleaza nivelul glicemiei si chiar ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Datorita continutului de fibre, inul previne constipatia si sustine activitatea intestinelor. Interesant este ca absoarbe si apa din tractul digestiv si se umfla, ceea ce da o senzatie de plenitudine. Prin urmare, nu ar trebui sa exagerati cu cantitatea de seminte mâncate.
Mucusul extras din semintele de in sunt adesea folosite în îngrijirea parului. Astfel de masti sunt folosite pentru a hrani parul cu minerale si pentru a-l hidrata, deci este un tratament ideal la domiciliu pentru parul uscat, plat si fara volum.
Semintele de in auriu
Caracteristica principala a semintelor de in auriu este continutul ridicat de ulei. Semintele sunt formate din 44% ulei, din care 51% sunt acizi grasi omega-3 sanatosi si acid alfa-linolenic care întareste organismul si sistemul cardiovascular. Semintele de in auriu au o cantitate echilibrata de proteine, grasimi si calorii. Prin urmare, sunt adesea recomandate într-o dieta saraca în grasimi sanatoase.
Seminte de in maro – o alternativa obisnuita
Inul brun, similar cu cel auriu, are multe proprietati valoroase. Diferenta este ca semintele de in maro contin mai multe grasimi sanatoase, pâna la 59% acizi grasi omega-3. Merita sa stiti ca semintele de in maro accelereaza metabolismul, astfel încât, în ciuda continutului ridicat de grasimi, acestea va pot ajuta sa pierdeti greutatea în exces.
Ambele tipuri de seminte de in sunt considerate sanatoase. Cu toate acestea, atunci când ne gândim daca sa alegem seminte aurii sau maro, merita sa stim exact diferentele care caracterizeaza aceste soiuri. Inul auriu este mai putin caloric, dar inul brun contine mai multi acizi Omega-3 si alfa linolenici. Semintele brune contin mai multi antioxidanti decât semintele aurii, deci întaresc mai bine corpul si îl protejeaza împotriva îmbatrânirii. Ambele pot fi utilizate atât în scopuri culinare, cât si cosmetice.
Cum se utilizeaza semintele de in
Exista multe modalitati de a folosi semintele de in în bucataria ta. Semintele crude pot fi presarate peste iaurt, salata sau terci. Acestea sunt un plus excelent pentru pâine. De asemenea, le puteti macina si sa presarati pulberea rezultata pe orice fel de mâncare. Puteti face si asa-numitul jeleu sau gel. Este suficient sa turnati 2-3 linguri de seminte într-un pahar cu apa calda si sa puneti deoparte aproximativ o ora pentru ca în el sa apara un gel subtire. Se poate bea de 2-3 ori pe zi pentru a trata problemele de stomac.
Un astfel de gel poate fi folosit si pentru îngrijirea parului. Îl folosim ca un balsam pe care îl aplicam pe parul umed si curat. Pastram cel putin o ora, de preferinta sub un prosop, si clatim apoi cu apa curata. tratamentul trebuie repetat o data pe saptamâna.
În concluzie, semintele de in sunt un superaliment si merita sa fie pe primul loc în lista celor mai eficiente alimente medicinale si printre primele locuri în alimentatia noastra.
De unde poti sa cumperi seminte de in?
Pe biosano.ro gasesti atât seminte de in aurii, cât si maro: www.biosano.ro/seminte-de-in În plus, poti gasi si derivate din in, precum ulei din seminte de in sau faina de in, la preturi avantajoase.
Sursa: cosdlazdrowia.pl