Suplimente alimentare

Spirulina – Beneficiile Superalimentului

Spirulina, cunoscuta si sub denumirea de ”fitoplanton”, este o alga verde de dimensiuni mici, unicelulara si se gaseste în ape calde, curate, alcaline.

Numele sau este dat de forma spiralata si este una dintre cele mai vechi forme de viata de pe Pamânt, datând de acum mai bine de 3,6 miliarde de ani. Spirulina este un superaliment deoarece contine mai multi nutrienti decât orice alta planta sau aliment de pe planeta.

Absorbtie rapida si usoara

Dintre cele trei tipuri principale de alge (alge verzi-albastre, spirulina si chlorella), spirulina este cel mai usor de digerat si se absoarbe rapid în organism. Asta se întâmpla deoarece peretii celulelor spirulinei sunt compusi din muzopolizaharide, mai eficiente decât celuloza nedigerabila. Chlorella necesita procesare speciala pentru a fu usor de digerat, însa este de apreciat proprietatea sa de a elimina metalele grele din organism. Algele verzi-albastre salbatice au proprietate remarcabile de vindecare, dar pot deveni toxice în anumite conditii.

Sursa de proteine usor de digerat

De un interes deosebit în special pentru vegetarieni este faptul ca spirulina contine peste 60% proteine, fiind cea mai puternica sursa de proteine usor de digerat. Spirulina contine toti cei opt aminoacizi esentiali, plus 10 din cei 12 neesentiali.

Sursa de vitamina B12?

Multi vegetarieni sustin ca spirulina este sigura sursa vegetala de vitamina B12, cu toate ca acest lucru a fost contestat de dr. Stephen Byrnes, autorul articolului ”Miturile vegetarianismului”, publicat în ”townsend Letter for Doctors & Patients” în iulie 2000. Byrnes sussine ca ”Vitamina B12 analoga prezenta în alge nu este biodisponibila. stim acest lucru datorita studiilor efectuate asupra nivelului de B12 din sânge care a ramas neschimbat la persoanele care au consumat spirulina, indicând clar nicio absorbtie în organism”.

O multime de nutrienti

Cu toate acestea, spirulina este bogata în vitaminele A, E si complexul B. Contine 23000 UI de vitamina A per 10 grame – de 10 ori mai multa decât morcovii. De asemenea, este o sursa bogata de clorofila, un fitonutrient care ajuta la descompunerea toxinelor din natura si a celor produse de om – toxine care pot provoca mutatii în celulele corpului.

Spirulina contine versiuni chelatizate de potasiu, calciu, magneziu, zinc, seleniu, fosfor si fier. Cel putin un studiu de laborator a demonstrat ca nivelul de fier din spirulina este echivalent cu cel din carnea de vita. ”Chelat” înseamna legat sau atasat ferm de obicei de un aminoacid sau o componenta organica, astfel încât cei doi nu se disociaza în sistemul digestiv. De asemenea, spirulina este una dintre cele mai bune surse de acid gamma-linoleic, acid gras esential Omega-6.

Dr. Andrew Weil, profesor de medicina interna si fondator si director al Programului de Medicina Integrativa de la Universitatea din Arizona spune ca acidul gamma-linolenic ”are efecte specifice nutritive asupra pielii, parului si unghiilor, care nu sunt duplicate si de acizii grasi Omega-3. Este adevarat ca un aport ridicat de acizi grasi Omega-3 si Omega-6 din dieta promoveaza inflamatia prin favorizarea sintezei hormonilor pro-inflamatorii (prostaglandine). Dar cantitatea de acid gamma-linolenic necesara pentr a trata eczeme si alte afectiuni ale pielii (500 mg de doua ori pe zi) este prea mica pentru a afecta în mod semnificativ acest raport”. 10 grame de spirulina contin aproximativ 130 mg de acid gamma-linolenic.

Bogata în antioxidanti

Spirulina este bogata în antioxidanti, care neuralizeaza radicalii liberi. De asemenea, antioxidantii îmbunatatesc metabolismul, asigurându-se ca se genereaza cât mai putini radicali liberi. Acest lucru stimuleaza utilizarea oxigenului si reduce stresul oxidativ.

Într-adevar un superaliment, spirulina este disponibila sub forma de pulbere sau comprimate.