Spirulina – cel mai nutritiv superaliment de pe Pamant
Spirulina exista pe aceasta planeta de 3,5 miliarde de ani. Creste în apele dulci si contine:
– de 6 ori mai multe proteine decât ouale
– de 7 ori mai mult calciu decât laptele
– de 50 de ori mai mult fier decât spanacul
– de 10 ori mai mult potasiu decât majoritatea fructelor si legumelor
– de 4 – 6 ori mai mult fier decât ficatul crud de vita
– contine o multitudine de antioxidanti într-o singura lingurita
 
În afara de aceste motive evidente de a începe sa consumi spirulina, exista o multime de alte beneficii pentru sanatate, dovedite stiintific. Asadar, va prezentam în continuare o parte dintre aceste beneficii:
Antiviral
Algele au proprietati antivirale remarcabile. S-a constatat în mai multe studii ca acestea împiedica replicarea virusilor si stopeaza raspândirea unor virusi precum herpesul de tip I, virusul rujeolic, virusul oreionului, virusul gripal A si HIV-1. Spirulina nu permite virusilor sa patrunda în celulele gazda si inhiba sinteza proteica a virusului în sine (fara a suprima sinteza proteica a celulei gazda).
Anti cancer
Au fost realizate o multime de studii despre cancer si spirulina. Se pare ca ficocianina din spirulina lupta împotriva radicalilor liberi si inhiba producerea moleculelor care semnaleaza inflamatiile, molecule care reprezinta un factor major în aparitia cancerului. Activitatea antioxidanta a spirulinei, datorata în special continutului de beta-caroten, vitamina C, fenoli, amine si fosfolipide din aceasta alga, este deosebit de puternica.
Alte studii au demonstrat ca spirulina este eficienta în inversarea leucoplaziei orale la persoanele care mesteca tutun din Kerala, India. Regresia completa a cancerului a fost observata la 57% dintre subiecti – când au întrerupt tratamentul cu spirulina, 45% dintre acestia au dezvoltat leziuni recurente.
Reducerea colesterolului
Da, spirulina ajuta si la reducerea colesterolului! Aceasta alga reduce nivelul colesterolului rau LDL si îl creste pe cel bun HDL. Spirulina are o concentratie ridicata de acizi grasi GLA care împiedica acumularea de colesterol în organism. Reduce colesterolul seric la subiectii hipercolesterolemici si s-a constatat ca scade cantitatea de depuneri de grasime pe artere.
Diabetul si reducerea tensiunii
Bogata în nutrienti, nu e de mirare ca spirulina poate ajuta diabeticii si ca poate reduce tensiunea arteriala. Suplimentarea cu spirulina scade glucoza din sânge si îmbunatateste reglarea pe termen lung a glucozei. În ceea ce priveste lipidele, nivelurile de trigliceride scad semnificativ. Asta înseamna ca spirulina este excelenta pentru controlul nivelurilor de glucoza din sânge si ca, de fapt, ajuta la îmbunatatirea profilului lipidic al pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.
tratament natural împotriva anemiei
Aveti probleme cu anemia? Spirulina o poate trata! Aceasta alga este foarte bogata în fier si vitamina B12. În plus, contine cantitati mari de clorofila, fier, proteine si alti nutrienti care ajuta la depasirea anemiei si a altor probleme legate de nivelul de fier din sânge.
Detoxifierea rinichilor si a ficatului
Efectele antioxidante ale spirulinei au fost bine documentate în studiile legate de leziunile hepatice sau renale. În aceste studii, spirulina a îmbunatatit functia antioxidanta a ficatului si rinichilor, precum si parametrii biochimici ai acestor doua organe înapoi la valorile normale ale grupului martor.
De asemenea, spirulina reduce toxicitatea ficatului, a rinichilor si a testiculelor. Persoanele care sufera de afectiuni renale pe termen lung au, de obicei, imunitatea scazuta si sunt predispuse la raceli si infectii. Consumul zilnic de spirulina îmbunatateste imunitatea si sanatatea ficatului si a rinichilor.
Îmbunatatirea sistemului imunitar
Fiind o sursa fantastica de antioxidanti, nu este de mirare ca spirulina este un maestru al îmbunatatirii sistemului imunitar. Componenta cea mai activa, phycocianina, cea care ofera spirulinei culoarea unica verde – albastruie, este principalul antioxidant caruia îi puteti multumi.
De asemenea, un studiu a constatat ca spirulina îmbunatateste fagocitoza macrofagelor si functiile sistemelor fagocitare mononucleare, marind rezistenta la boli.
Protectie împotriva radiatiilor
Suntem expusi la radiatii zilnic, si nu numai ca ne afecteaza pe noi, ci afecteaza si aerul, apa si hrana. Spirulina are capacitatea de a chela în mod natural (descompune) si de a elimina izotopii radioactivi si metalele grele din corpul nostru. Cercetarile publicate în Journal of Medicinal Food în 2011 au aratat ca fitocianinele din spirulina protejeaza bebelusii nenascuti de a fi afectati de expunerea la cadmiu. Acesta este un lucru bun, având în vedere ca exista o concentratie ridicata de cadmiu în alimentele noastre (se absoarbe prin sol). Un alt studiu a constatat ca spirulina a redus nivelurile de radioactivitate a urinei cu 50% în numai 20 de zile – cercetatorii de la Institutul de Medicina Radiativa din Minsk, Belarus au administrat 5 grame de spirulina copiilor si au descoperit ca aceasta scade sarcina dozei radioactive din alimente contaminate cu Cesiu-137 si Stronium-90.
 
Care este cea mai buna spirulina?
Spirulina cea mai potrivita pentru consumul uman este cea RAW BIO, care provine din culturi ecologice controlate. O gasiti aici.