Retete

Supa thailandeza cu lapte de cocos

De data aceasta v-am pregatit ceva mai exotic – o supa thailandeza cu lapte de cocos servita alaturi de niste taitei / noodles konjac (shirataki).

O noua calatorie culinara pe blog ne duce direct în thailanda. Am tinut cont de sugestiile voastre, multi mi-ati spus ca ati vrea sa vedeti o reteta thailandeza light, asa ca m-am pus pe treaba si asta a iesit: o supa thailandeza extraordinar de aromata si parfumata. O explozie de gusturi, care te vor cuceri instant.

Câteva idei despre bucataria thailandeza

Bucataria thailandeza este mai degraba un fusion între mai multe bucatarii din întreaga Asie, cu preponderenta din China si India, amândoua pline de culoare, unde condimentele si ierburile aromatice sunt primare pentru a da gust oricarui preparat. Principalele ingrediente nelipsite în bucataria thailandeza sunt: pudra curry, turmeric, chimen, nucsoara, scortisoara, ghimbir, usturoi, ardei iute (proaspat sau uscat), lemon grass, coriandru, menta, busuioc lamâios, chives, pasta curry, sosul de peste (fish sauce), pasta de creveti (shrimp paste), pasta de soia. Referitor la legume, din câte am citit, se pare ca folosesc toata gama de legume existente, iar ca si garnitura, cel mai des folosesc orezul (ce surprinza, nu?) si taiteii din orez (rice noodles). 

Mâncarea thailandeza este o combinatie de diferite gusturi, între dulce, sarat, acru si picant si chiar daca toate cele patru gusturi se gasesc în aceeasi farfurie, ele traiesc într-o armonie perfecta.

tot în armonie perfecta de gusturi este si aceasta supa pe care am facut-o, pentru care am folosit si lapte de cocos (un alt ingredient nelipsit din bucataria thailandeza), iar ca si garnitura am folosit niste taitei / noodles konjac (shirataki).

Despre taiteii Konjac (Shirataki Noodles)

  • taiteii din Konjac Glucomannan provin din radacina unei plante cu acelasi nume (din radacina se face faina Yum, din  care se obtin taieteii)
  • contin o cantitate mare de fibre solubile în apa, care ajuta la senzatia de satietate, dar si la scaderea glicemiei, a colesterolului si a zaharului din sânge (sunt perfecti pentru oricine tine dieta, dar si pentru diabetici)
  • nu contin deloc zahar, grasimi sau soia
  • sunt niste taietei fara gluten (perfecti în special pentru cei care sufera de boala Celiaca)
  • pe 100 gr. au foarte putine calorii (6,4 kcal), dintre care: carbohidrati 0,5 gr., fibre 4,5 gr., iar proteine 0 gr.
  • în pachetul în care sunt ambalati stau într-un lichid, de aceea înainte de a-i pune la fiert trebuie sa-i puneti într-o strecuratoare si sa-i clatiti sub un jet de apa
  • ca modalitate de gatire, acestia nu au nevoie mai mult de 2-3 minute de fierbere
  • au un gust neutru si trebuie ajutati prin diferite condimente, ierburi sau sosuri usoare/light

&nbsp

Aceasta supa thailandeza cu lapte de cocos si taietei Konjac este … n-am cuvinte, sincer va spun, si nu ca vreau sa laud reteta, dar am sarit si m-am bucurat ca un copil când am luat prima îmbucatura. Este prea buna! Papilele mele gustative erau în extaz si dansau. trebuie sa recunosc ca am fost putin sceptica în privinta folosirii laptelui de cocos într-o supa, dar sa stiti ca a dat un gust neasteptat de bun.

Ingredientele care au dat nota thailandeza acestui preparat au fost: pudra curry, turmericul, boia dulce, boia iute, coriandrul, ghimbirul ras si laptele de cocos. Fara aceste ingrediente supa ar fi fost una normala. Ar fi trebuit sa folosesc pasta curry (curry paste), însa nu am gasit, dar m-am adaptat si am pus în schimb 2 linguri de pasta de tomate. Daca nu gasiti taitei / noodles Konjac sau pretul acestora vi se pare prea mare, sa stiti ca supa poate fi servita si cu orez fiert simplu sau cu taitei din orez. Modalitatea de gatire este banal de simpla, lucru care este specific bucatariei asiatice.

trebuie sa încercati si voi aceasta supa thailandeza cu lapte de cocos!

Acelora dintre voi care sunteti ,,aventurieri” de gusturi mai putin obisnuite sunt sigura ca o sa va placa la nebunie.


____________________________________
INGREDIENtE (2-3 portii)

1 cartof dulce
250 gr. ciuperci champignon brune (pot fi si albe)
½ ardei galben (l-am avut în casa si l-am folosit, însa poate fi optional)
1 mâna pastai verzi
1 ceapa
2 catei de usturoi
1 lingura ghimbir proaspat ras
2 linguri pasta de tomate (n-am gasit pasta curry  si am înlocuit cu pasta de tomate)
150 ml. lapte de cocos de pe Biosano.ro
1 lingura ulei de masline

Condimente: 1 lingura pudra curry, 1 lingurita rasa de boia dulce, un vârf de lingurita de boia iute, ½ lingurita de turmeric (mai gasiti cu numele de curcuma), sare si piper (dupa gust)
Pentru servire: taitei / noodles din konjac de pe Biosano.ro
Pentru garnisit supa: ceapa rosie, ceapa verde, coriandru, felii de lime

NOta
  1. Dupa cum v-am mai spus în celelalte retete, pentru calit eu folosesc la început 1 lingura de ulei de masline, apoi adaug treptat putina apa.
  2. Legumele folosite de mine (cartoful dulce, ciupercile, ardeiul galben, pastaile verzi) pot fi înlocuite cu orice alte legume vreti voi: broccoli, conopida, dovlecel, morcov, mazare verde, ardei gras rosu/verde etc.

____________________________________
PREPARARE

Pune o lingura de ulei de masline într-o oala, adauga ceapa tocata marunt si soteaz-o la foc mic timp de 3-4 minute. Adauga si ardeiul galben taiat cubulete si caleste-l 1-2 minute. Amesteca din când în când. Dupa acest timp, pune în oala si usturoiul, amesteca si lasa totul la calit înca 1 minut la foc mic.

Adauga condimentele (1 lingura pudra curry, 1 lingurita de boia dulce, un vârf de lingurita de boia iute, ½ lingurita de turmeric/curcuma) si cele 2 linguri de pasta de tomate, amesteca toul bine-bine si lasa pe foc înca 20-30 secunde.

Adauga în oala cartoful dulce curatat de coaja si taiat cubulete, fasolea verde si ciupercile brune, taiate în felii mai mici. Nu înlatura coaja ciupercilor, trebuie doar sa le stergi putin cu un servetel de bucatarie! Amesteca totul, adauga apa cât sa acopere legumele (eu am pus 3 pahare de 250 ml.) si lasa la fiert timp de 10-15 minute, pâna când cartofii dulci sunt moi.

Dupa cele 15 minute adauga 150 ml. lapte de cocos si mai lasa la fiert înca 5 minute. La final gusta si potriveste gustul cu sare si piper.

CUM PREGatIM taItEII KONJAC?

În primul rând, pune apa la fiert într-o oala.

Scoate taiteii konjac din punga, pune-i într-o strecuratoare si limpezeste-i sub un jet de apa. Când începe sa fiarba apa în oala, pune teiteii la fiert timp de 2-3 minute (vei vedea instructiunile de gatire si pe ambalaj). Dupa ce au fiert, strecoara-i si pune-i separat într-un bol.

MODALItAtE DE SERVIRE A SUPEI tHAILANDEZE

Supa ar trebui sa fie fiarta deja, asa ca este timpul sa trecem la plating / aranjatul în farfurie.

Pune jumatate din taiteii konjac într-o farfurie adânca sau într-un bol, iar peste acestia adauga 2-3 polonice din supa (încearca sa pui si zeama si legume suficiente).

Deasupra supei adauga câteva frunze de coriandru proaspat, ceapa verde, ceapa rosie si stoarce o felie mica de lime peste tot preparatul.

Manânca supa cu betisoare si linguri chinezesti sau cu o lingura normala.

Este ceva de vis!

Încercati si voi o supa thailandeza cu lapte de cocos!

Pofta buna!

Multumim Nicoletei pentru reteta ei care ne-a facut sa ne gandim doar la pauza de masa de cand am postat-o pe blog-ul nostru 🙂 .

Pentru mai multe imagini în detaliu în care va sunt prezentati pasii retetei sau alte retete apetisante, dati click pe sursa noastra.

Sursa: Supa thailandeza cu lapte de cocos | Foodieopedia