Filtrează după preț
Afiseaza produsele
Filtreaza dupa Brand
Vitamina C
Afișez 1 - 32 din 38 de rezultate
Vitamina C pulbere 1 kg DeliFOOD
în stoc
Ceai mai drag pentru copii 20 pl FARES
în stoc
Echinacea cu propolis si vitamina C, F170 comprimate masticabile Fares
în stoc
Vitamina C 1000mg cu bioflavonoide si macese 60 tb Aronia Charlottenburg
în stoc
Vitamina C Premium 1000 mg cu RODIE 60 cp + 30 cp CADOU Zenyth
în stoc
Vitamina C Premium 1000 mg cu RODIE si bioflavonoide 30 cp Zenyth
în stoc
Pachet Vitamina C 1000mg 15 plicuri +Vitamina C retard 30 cp Alevia
în stoc
IMVIRAL + Vitamina C si Zinc 30 tb BioSunLine
Stoc epuizat
Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este probabil una dintre cele mai populare, dar si cel mai putin intelese dintre toate vitaminele. Sustinuta de o multime de nutritionisti, vitamina C este intr-adevar un nutrient fascinant si important, necesar pentru viata umana.
Pentru a intelege vitamina C, avem nevoie mai intai de informatii despre vitamine in general. Cuvantul „vitamina” deriva din combinatia de cuvinte „amina vitala”. Vitaminele sunt molecule organice (contin carbon) care au rolul de catalizatori ai reactiilor din organism. Un catalizator este o substanta care permite unei reactii chimice sa apara folosind mai putina energie si mai putin timp decat i-ar trebui in conditii normale. Daca acesti catalizatori lipsesc, cum se intampla in cazul deficitului de vitamine, functiile normale ale organismului se deterioreaza si apare sensibilitatea la boli.
Vitaminele sunt necesare organismului in cantitati mici. Luam vitaminele din 3 surse:
– alimente
– bauturi
– propriile corpuri: vitamina K provine din bacteriile din intestine, iar vitamina D este produsa cu ajutorul radiatiilor ultraviolete la nivelul pielii.
Vitaminele sunt liposolubile sau hidrosolubile. Vitaminele liposolubile sunt A, D, E si K. Aceste vitamine se acumuleza in depozitele de grasimi ale corpului si in interiorul ficatului. Vitaminele liposolubile provoaca toxicitate atunci cand sunt administrate in cantitati mari. Vitaminele hidrosolubile includ vitaminele din complexul B si vitamina C. Daca sunt administrate in exces, vitaminele hidrosolubile se elimina prin urina si nu provoaca, de obicei, toxicitate. Atat vitamina C, cat si cele din complexul B, sunt stocate in ficat.
Este interesant de specificat faptul ca majoritatea animalelor isi produc singure vitamina C. Oamenii, primatele si porcusorii de Guinea au pierdut aceasta abilitate.
Importanta vitaminei C
Vitamina C este importanta pentru oameni deoarece este vitala in producerea de colagen. De asemenea, vitamina C ajuta vitaminele liposolubile A si E, precum si acizii grasi impotriva oxidarii. Vitamina C previne si vindeca scorbutul si este eficienta in tratarea anemiei datorata deficitului de fier.
Colagenul este o substanta omniprezenta in organism, deoarece cea mai abundenta dintre fibrele continute de tesutul conjunctiv. Tesutul conjunctiv da forma organismului nostru si sustine organele interne. Colagenul este prezent peste tot in organismul uman, iar vitamina C un rol foarte important in formarea lui.
In timpul producerii colagenului au loc o serie de reactii chimice atat in interiorul celulei, cat si in afara ei. Vitamina C este activa in interiorul celulei, unde interactioneaza cu doi aminoacizi: prolina si lizina. Acest lucru ajuta la formarea unei celule precursoare numita procolagen, care mai tarziu este transformata in colagen. Fara vitamina C, formarea colagenului este perturbata, provocand o serie de afectiuni la nivelul intregului organism.
Deficitul de vitamina C si surse
Deficitul de vitamina C cauzeaza bola numita scorbut. Scorbutul este rareori intalnit in zilele noastre, cu exceptia alcoolicilor care isi iau cea mai mare parte de calorii din alcool. Scorbutul provoaca sangerari si inflamatii ale gingiilor, caderea dintilor, vindecarea lenta a ranilor, vanatai, durere la nivelul articulatiilor, pierderea masei musculare si multe alte probleme.
Vitamina C se gaseste in citrice (portocale, limes, grapefruit, lamai) si legume, inlusiv in rosii, ardei verde, cartofi si multe altele. Vitamina C este usor deteriorata in timpul prepararii alimentelor, cum ar fi in timpul taierii, expunerii la aer, gatirii, fierberii. Cantitatea de vitamina C din majoritatea alimentelor este insa suficient de mare incat ceea ce ramane dupa procesarea alimentelor sa fie suficient pentru necesarul zilnic.
Doza zilnica recomandata de vitamina C este 60 pana la 90 de miligrame pe zi. Barbatii ar trebui sa consume mai multa vitamina C decat femeile, iar persoanele care fumeaza sunt incurajate sa consume cu 35 de miligrame de vitamina C mai mult decat restul adultilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca fumatul diminueaza nivelul de vitamina C din organism si este un catalizator pentru procesele biologice care dauneaza celulelor. O doza de doar 5 – 7 miligrame pe zi previne scorbutul.
Vitamina C este folosita ca si conservat la o multime de alimente procesate, facand ca deficienta sa fie si mai rara.
Cu toate acestea, fiind o vitamina hidrosolubila, acesta se elimina foarte rapid din organism. De aceea este indicat sa va luati aportul de vitamina C atat din fructe si legume, cat si din suplimente alimentare care contin aceasta vitamina.
Cum se administreaza vitamina C
In ultimul interviu sustinut cu cateva luni inainte de moartea sa, laureatul premiului Nobel Linus Pauling continua sa sustina administrarea a unor doze mari (megadoze) de vitamina c pentru vindeca si preveni racelile, pentru a prelungi viata pacientilor cu cancer in faza terminala si pentru a preveni o serie de alte afectiuni. Premisa majora in sustinerea administrarii vitaminei C in doze atat de mari era aceea ca oamenii sunt printre putinele mamifere care nu isi produc singuri aceasta vitamina, fiind un fel de defect in proiectarea codului nostru genetic. El a calculat ca un adult are nevoie de aproximativ 10 – 12 grame de vitamina C pe zi pentru a preveni o multime de afectiuni.
Un mit despre vitamina C spune ca acesta este un un antioxidant, insa acest lucru nu este in totalitate adevarat. Vitamina C este un agent redox, ceea ce inseamna ca actioneaza ca un antioxidant in unele cazuri si ca un oxidant in altele. Antioxidantii sunt importanti deoarece inhiba reactiile chimice cu oxigenul sau cu radicalii liberi. Reactiile de oxidare provoaca leziuni ale celulelor. Vitamina C actioneaza ca un antioxidant doar in anumite circumstante. Cercetarile recente au aratat ca aportul de antioxidanti poate preveni sau contracarea daunele celulre provocate de inaintarea in varsta sau de expunerea la radicali liberi.
10 functii ale vitaminei C in organism:
- Faciliteaza absorbtia altor vitamine si minerale
- Reduce inflamatia cauzata de agentii externi, cum ar fi soarele
- Previne aparitia unor boli degenerative, cum ar fi arterioscleroza
- Previne aparitia bolilor cardiovasculare
- Intareste sistemul imunitar
- Sustine sanatatea dintilor si a gingiilor, a oaselor, a cartilajelor si absorbtia fierului in organism
- Ajuta la crearea si repararea tesutului conjunctiv
- Este importanta in producerea de colagen
- Ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi
- Trateaza petele solare
Vitamina C pentru sanatatea si frumusetea pielii
Pe masura ce inaintam in varsta, incep sa apara primele semne ale imbatranirii premature, ridurile. Pielea noastra are in mod natural o rezerva de acid ascorbic, insa atunci cand este expusa la radiatiile ultraviolete, aceasta rezerva scade, ceea ce conduce la o productie mai mica de colagen. Din acest motiv este important sa utilizam produse cosmetice care contin vitamina C si care sunt, de asemenea, foarte eficiente in tratarea petelor solare.
In mod ideal, se recomanda utilizarea unui ser cu vitamina C inainte de aplicarea cremei hidratante. Acest ser poate fi achizitionat din comert sau il pteti prepara acasa, astfel: 10 grame de vitamina C se dizolva in 100 ml de apa distilata. Amestecul se pastreaza la frigider, intr-un recipient de sticla. Se utilizeaza zilnic.
Vitamina C pentru neutralizarea clorului din apa
Multi nu realizeaza, insa apa de la robinet contine o multime de substante chimice care pot fi periculoase pentru sanatate, printre care clor, fluor, plumb, mercur, dioxine si multe altele.
Majoritatea oraselor adauga clor in rezervele de apa pentru a reduce cantitatea de agenti apatogeni din apa. Cu toate acestea, cand clorul este utilizat ca tratament al apei, acesta se combina cu materia organica pentru a forma compusi numiti trihalometani (THM), cunoscuti si sub denumirea de produse secundare dezinfectante. Una dintre cele mai comune THM-uri formate este cloroformul, care este un cancerigen cunoscut. Alte THM-uri formate includ di- si tricloraminele formate atunci cand cloramina este utilizata ca agent dezinfectant. Acesti compusi sunt toxici atunci cand sunt consumati, inhalati sau aplicati pe piele.
Clorul poate cauza o multime de afectiuni, cum ar fi: distrugerea cailor respiratorii si a tesuturilor moi, iritatia pielii si a ochilor, cresterea riscului de aparitie a alergiilor si a astmului, deteriorarea florei intestinale.
Multe persoane utilizeaza filtre de carbon pentru a elimina clorul din apa de baut, insa nu si pentru apa de baie sau dus. Vitamina C neutralizeaza clorul intr-un mod eficient. Se adauga o lingurita de pudra de vitamina C in apa de baie si se lasa sa actioneze timp de trei pana la cinci minute inainte de a intra in cada.