Susanul – un bob mic cu o putere mare
Susanul este cunoscut în principal deoarece se adauga în produsele dulci. Însa aceste boabe nu sunt doar gustoase, ci sunt si foarte hranitoare si au efecte vindecatoare puternice.
În antichitate, susanul se numea „condimentul zeilor”. Legenda spune ca creatorul lumii a baut o licoare din seminte de susan.
Susanul este o sursa bogata de calciu, care are efecte benefice asupra dintilor si a oaselor. Previne aparitia osteoporozei. Proteina pe care o contin semintele de susan are aproape aceeasi structura ca si cea din oua. Este o sursa bogata de vitamina B care contribuie la buna functionare a sistemului nervos, sustine sistemul imunitar, îmbunatateste starea de spirit si este esentiala în procesul de sinteza a proteinelor.
Semintele de susan contin lecitina, care are un impact pozitiv asupra capacitatilor mentale si a memoriei. „Condimentul zeilor” contine fitosteroli care reduc nivelul de colesterol rau, previn bolile de inima si protejeaza împotriva cancerului de prostata.
Batoane cu susan:
Ingrediente:
- 3 linguri de susan
- un praf de sare de Himalaya
- 30 de grame de faina
- ½ lingurita de ghimbir macinat
- ¾ ceasca de unt (se poate folosi si ulei de cocos)
- ½ ceasca de zahar xilitol
- 1 ou
Preparare:
Se amesteca faina cu oul. Se adauga sare, zahar, unt, dupa care se framânta aluatul. Se lasa timp de doua ore. Se întinde aluatul la o grosime de 1 cm. Se taie si se adauga pe o foaie de copt.
Înainte de a introduse tava în cuptor, se unge aluatul cu galbenus si se adauga semintele de susan. Se coc 15 minute la 180 ° C.