Suplimente alimentare

te simti obosit fizic si psihic? Guarana este solutia!

Paullinia cupana sau guarana este o planta nativa din bazinul Amazonului si este un psihostimulant traditional brazilian. Numele de guarana deriva din cuvântul amazonian „varana”, adica un copac ce creste pe un altul. Guarana este pasta uscata a semintelor de Paullinia cupana, o specie de liana ce creste în padurile amazoniene din Brazilia. În zona, semintele sale sunt cunoscute ca fructul tineretii, datorita proprietatilor sale curative si a efectului energizant.

De obicei, samânta rosie a plantei este prajita, curatata de stratul exterior de protectie, pisata cu apa pâna se transforma într-o pasta care apoi este uscata în bastoane sau blocuri. Acestea se pastreaza bine pentru perioade lungi de timp si înainte de folosire sunt date printr-o razatoare pentru a obtine praful de guarana.

Fructul tineretii este utilizat pe scara larga ca stimulant, pentru a diminua oboseala, pentru a stimula concentrarea si pentru o stare de bine generala. În suplimentele alimentare, guarana este adesea folosita ca o substanta termogenica (pentru a stimula metabolismul în scopul scaderii în greutate) si ca un supresor al apetitului.

În mod traditional, a fost folosit de nativii din Amazonia pentru a preveni arteroscleroza, pentru a trata diareea cronica, ca afrodiziac, stimulent si tonic. De asemenea, a fost folosit pentru a diminua febra, cefaleea, reumatismul, lumbago, pentru a reduce bufeurile de caldura si ca diuretic.

În comparatie cu boabele de cafea (1 – 2% concentratie de cafeina), guarana are aproape de doua ori mai multa cafeina la o concentratie de cafeina de 3 – 7%. În plus, contine componente bioactive cum ar fi teobromina, teofilina, taninuri, catehine si, spre deosebire de substantele ce au cofeina, dar nu si ceilalti compusi (cafea), guarana ofera  neuroprotectie sanatoasa. Beneficiul principal al consumului de guarana este reprezentat de stimularea energiei mentale si fizice.

 

Câteva cuvinte despre componentele guarana

Guarana stimuleaza sistemul nervos central în mare masura datorita cafeinei. Dar acesta nu este singurul compus din guarana cu astfel de efecte, ci este completat de alte xantine cum ar fi teofilina si teobromina.

Cafeina combinata cu alte ingrediente active ale guarana sporeste metabolismul prin cresterea oxidarii lipidelor, cresterea consumului de energie si a performantei exercitiilor. În timp ce majoritatea utilizatorilor apreciaza acest produs pentru potentialul sau de pierdere de greutate, stimularea metabolismului aduce beneficii si asupra creierului care consuma aproximativ o cincime din energia organismului.

Un studiu a constatat ca extractul de guarana a fost capabil sa protejeze celulele dopaminergice tratate cu neurotoxina la doza mai mica, determinând o integritate celulara mai puternica. Studiul nu a putut concluziona ce compusi ai guaranei au fost responsabili pentru efectele neuroprotective, cu toate acestea, activitatea sa antioxidanta a fost legata de continutul sau de procianidina, catehina si tanina.

 

De ce bem cafea? Pentru energie! … De ce adaugam guarana? Pentru energie nu doar la nivel fizic, ci si la nivel mental, pentru vigilenta, ameliorarea dispozitiei, dar si pentru gestionarea pierderii în greutate!

 

Stimulare aditionala a cafeinei consumate singura

Masuratorile utilizate pentru a determina efectele stimulative ale guaranei în comparatie cu cafeina autonoma au fost activitatea locomotorie si raspunsul convulsiv al planarienilor (micii viermi platici gasiti în primul rând în apa) la expunerea la substanta. În plus, cercetatorii au descoperit ca „semintele de guarana ofera stimulente suplimentare fata de cafeina în monoterapie” si documenteaza modificarile acestui stimulent atât în contextul cofeinei, cât si al glucozei.

 

Îmbunatateste performanta cognitiva si atentia

Vom lua ca exemplu un studiu realizat cu un grup ce a consumat extract de guarana, unul ginseng, altul o combinatie de guarana si ginseng, iar un al patrulea grup substanta placebo. Au participat 28 adulti tineri sanatosi, cu vârsta cuprinsa între 18 si 24 de ani. În fiecare zi de studiu, performanta cognitiva si starea de spirit subiectiva au fost evaluate înainte de administrare si în diferite momente post-doza, rezultatele indicand îmbunatatiri în toate cele trei grupuri în comparatie cu cel placebo. Guarana, în special, a determinat îmbunatatirea atentiei. Interesanta a fost concluzia la care au ajuns cercetatorii:  „Având în vedere continutul scazut de cafeina (9 mg) din aceasta doza de extract de guarana, efectele sunt putin probabil sa fie atribuite continutului de cofeina”.

 

Cum se consuma guarana?

Puteti amesteca pudra de guarana cum si cu ce doriti, important este sa aveti o cantitate zilnica între  75 si 1050 mg, conform cercetarilor. Este indicat sa începeti cu 50 mg, apoi sa mariti încet cantitatea zilnica. Guarana poseda o concentratie mult mai mare de cafeina decat cafeaua, deci nu începeti cu o cantitatea mare brusc, ci treptat – mai ales daca sunteti sensibil la cafeina sau / si consumati în acelasi timp si alte surse de cofeina.

 

Câteva sugestii de combinatii cu guarana:

–        ceai cu guarana, scortisoara si lamâie

–        ceai cu menta, lamâie, gheata si guarana

–        ceai cu ginseng, guarana, lamâie si menta

–        cafea espresso cu guarana

–        ciocolata calda cu lamâie si guarana

–        înghetata de vanilie si capsuni cu guarana

–        smoothie cu înghetata de lamâie, capsuni, sirop de struguri sau de fructe de padure si guarana

–        iaurt cu fructe lasat câteva ore la congelator cu sirop de menta si guarana