Stil de viata sanatos

top 5 uleiuri sanatoase

     Prezenta uleiurilor in alimentatie este foarte importanta deoarece asigura organismului acizi grasi esentiali, vitamine si alte substante nutritive. Acizii grasi esentiali sunt grasimi benefice care contribuie la buna functionare a sistemului nervos, circulator si a multor procese ce au loc in corpul uman.

     In ultimii ani s-a observat o crestere a consumului de uleiuri sanatoase, presate la rece, lucru care este asociat cu constientizarea efectelor pozitive a unei alimentatii sanatoase. Uleiurile nerafinate contin o cantiatate mare de antioxidanti. Printre cele mai populare uleiuri vegetale se numara uleiul de in, rapita si cel de floarea-soarelui, insa castiga din ce in ce mai multa popularitate si alte uleiuri, precum cel din nuca de cocos. Deci cum alegi cel mai bun ulei cand ai la dispozitie atat de multe variante?

     totul depinde de propriile necesitati, daca avem nevoie de un ulei pentru prajit sau de unul pe care sa il folosim in salate (la rece). Important e ca uleiul sa fie natural si cat mai putin procesat.

 

     Avantejele uleiurilor vegetale presate la rece

     Uleiurile presate la rece pastreaza cea mai mare parte din susbstantele nutritive ale plantei din care sunt extrase. Calitatea lor depinde si de modul in care sunt depozitate, temperatura la care au fost tinute si de amabalaj.

     Uleiurile vegetale nerafinate se obtin din seminte si fructe oleaginoase cu un continut de minim 15% grasimi. Printre cele mai populare uleiuri se numara cele din:

– seminte: in, rapita, catina

– samburi: dovleac, struguri

– fructe: masline

– nuci si parti ale acestora: cocos, alune

     Metoda de presare la rece este o metoda naturala folosita de secole. Cu toate acestea, calitatea uleiului este influentata si de alti factori, precum conditiile de depozitare a materiei prime, recoltarea, uscarea, etc.

 

     top 5 uleiuri

     Ulei de rapita

     Uleiul de rapita contine o cantitate mare de vitamina E si acizi grasi polinesaturati in urmatoarele proportii: 20% acid linoleic si 9% acid linolenic. Acizii grasi esentiali polinesaturati si vitamina E au efect antioxidant si se recomanda persoanelor care au imunitatea scazuta.

     Uleiul de rapita este versatil si poate fi folosit atat rece, cat si la prajit.

     Utilizare

     Uleiul de rapita poate fi folosit cu succes in preparatele reci – salate, sosuri, dressing-uri. Se poate adauga la preparatele la cuptor sau in tigaie pentru o prajire scurta.

 

    

     Ulei de in

     Nutritionistii recomanda utilizarea uleiului de in pentru eliminarea colesterolului rau LDL si pentru a ameliora simptomele aterosclerozei.

     Uleiul de in este o sursa valoroasa de acizi grasi polinesaturati, in special acid α-linolenic. Acest acid face parte din grupa Omega-3 si este un element important in prevenirea bolilor de inima.

     Depozitarea specifica este necesara, datorita posibilitatii de oxidare a grasimilor si a pierderii valorii nutritive a produsului, precum si formarea unor compusi care pot dauna.

     Uleiul de in trebuie depozitat intr-un loc racoros, ferit de razele soarelui, de preferabil in frigider. Expunerea uleiului la razele solare sau la surse de caldura duce la reducerea durabilitatii sale.

     Utilizare

     Uleiul de in nu este potrivit pentru prajit. Se foloseste in salate, produse tartinabile sau alte produse alimentare reci. Expunerea la temperaturi ridicate dauneaza acizilor Omega. Se pastreaza in sticle de culoare inchisa.

 

     Ulei de cocos nerafinat

     Uleiul de cocos nerafinat este presat la rece, iar acest lucru inseamna ca pastreaza gustul si mirosul natural si subtil al nucii de cocos. In general, uleiurile dezodorizate sunt supuse prosecului de rafinare la o temperatura ridicata.

     Uleiul de cocos nerafinat este potrivit pentru prajit, deoarece are un punct de ardere foarte ridicat.

     Are o culoare alb-galbuie si o consistenta neteda atunci cand este in stare solida, iar la temperaturi de peste 25 de grade Celsius devine lichid.

     Uleiul de cocos contine acid oleic care ii ofera o mare rezistenta impotriva oxidarii.

     Compozitia uleiului, in mare parte formata din acizi grasi saturati, considerati in general nesanatosi, a starnit de-a lungul timpului o multime de controverse. Cu toate acestea, acizii grasi saturati din uleiul de cocos sunt diferiti fata de cei grasimile animale, si au un efect diferit asupra organismului uman.

     Utilizare

     Datorita formei solide, uleiul de cocos poate fi folosit pentru a inlocui untul sau margarina. De asemenea, este ideal pentru prajit. Spre deosebire de alte uleiuri, cel de cocos nu devide toxic cand este supus unor temperaturi ridicate si nu se rancezeste.

     Uleiul de cocos poate fi folosit la prepararea prajiturilor, placintelor si a altor deserturi. De asemenea, poate fi adaugat in sosuri si dressing-uri pentru salate.

 

     Ulei din samburi de dovleac

     Uleiul din samburi de dovleac are o culoare caracteristica si un gust subtil de nuci. Contine o cantitate mare de acizi linoleic si oleic  (aproximativ 70-80%), acid palmitic (10-25%) si alti acizi grasi (2%).

     Este de remarcat faptul ca grasimile din uleiul de dovleac sunt unele dintre cele mai nutritive grasimi vegetale.

     Uleiul din seminte de dovleac este sursa de vitaminele: E, B1, B2, B6, A, C si D. De asemenea, contine cantitati mari de fitosteroli, seleniu, potasiu si zinc.

     Este ideal in dietele vegane si vegetariene.

     Utilizare

     Uleiul din seminte de dovleac se potriveste atat in preparatele dulci, cat si in cele sarate. Se poate folosi la dressing pentru salate sau ca topping pentru deserturi, de exemplu pentru inghetata. Merge foarte bine impreuna cu pastele, hummusul sau tahiniul.

 

     Ulei de chimen negru

     Uleiul de chimen negru se obtine in urma macinarii si presarii a rece a semintelor. Contine peste 80% acizi grasi nesaturati.

     Contribuie la formarea prostaglandinelor, substante asemanatoare hormonilor, care contribuie, printre altele, la formarea celulelor.

     Acizii grasi polinesaturati din compozitia uleiului de chimen negru au efecte benefice asupra sistemului imunitar si ofera suport in perioadele de convalescenta.

     Organismul uman nu este capabil sa produca singur acizi grasi polinesaturati, motiv pentru care trebuie sa ii luam din hrana.

     Semintele de chimen negru contin nu doar acizi grasi esentiali polinesaturati, ci si o multime de alti acizi grasi care pot influenta in mod pozitiv sanatatea.

     Utilizare

     Uleiul de chimen negru se foloseste rece. Se poate adauga in salate, supe, sosuri, branza de vaci sau in produse tartinabile. Are un gust usor amarui si miros intepator.