Noutati, Stil de viata sanatos

Uleiuri esențiale pentru uz intern – beneficii și mod de utilizare

De-a lungul timpului au apărut pe piață o mulțime de produse pe bază de plante care pot înlocui sau completa tratamentele medicamentoase. Printre aceste soluții naturiste se numără și uleiurile esențiale a căror utilizare în scopuri medicale este cunoscută din cele mai vechi timpuri.

Uleiurile esențiale se găsesc în multe alimente, așadar este posibil ca noi să fi consumat până acum uleiuri esențiale fără măcar să ne dăm seama. De exemplu, dacă luăm o frunză de mentă și o zdrobim între degete, vom simți instantaneu aroma de mentă. Asta pentru că o cantitate mică de ulei esențial a fost eliberată. Același lucru se întâmplă și atunci când radem coaja de lămâie, particule microscopice de ulei esențial sunt eliberate și răspândesc parfumul.

Este sigur să consumăm uleiuri esențiale?

Dacă până acum singurul mod în care ați folosit uleiurile esențiale a fost pentru aromaterapie, atunci ingerarea lor s-ar putea să vi se pară ciudată. Adevărul este că uleiurile esențiale speciale pentru uz intern provin din plante, fructe și compuși găsiți în natură. Prin urmare, includerea lor în dieta prezintă o modalitate sigură de a beneficia de toate proprietățile ingredientelor.

În plus, cel mai probabil aveți deja uleiuri esențiale în dieta zilnică pentru că, așa cum am menționat anterior, multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin cantități mici de ulei esențial. Corpul este conceput pentru a metaboliza și procesa compuși naturali precum plantele și fructele, așadar suntem deja echipați pentru a metaboliza uleiurile esențiale.

În schimb, trebuie să ținem cont că, așa cum există unele plante pe care nu ar trebui să le consumăm, unele uleiuri esențiale nu sunt potrivite pentru a fi consumate. Cu toate acestea, multe dintre ele pot fi luate în siguranță intern și procesate de organism, la fel ca alte substanțe găsite în natură.

Ghid pentru uz intern

Când vine vorba de consumarea în siguranță a uleiurilor esențiale, sunt multe de luat în considerare.

Cel mai important, trebuie să știți că nu toate uleiurile esențiale sunt create egal. Fiecare ulei esențial are propria compoziție chimică, deci și un set de beneficii și reacții unice cu organismul. Un alt motiv pentru care fiecare ulei esențial este diferit este și din cauză că recoltarea, producția și testarea variază de la producător la producător. Aceasta înseamnă că în timp ce unele uleiuri esențiale sunt pure și testate temeinic, altele includ materiale de umplutură, conservanți sau impurități care scad calitatea acestora și le fac nesigure pentru uz intern.

Este important să ne amintim că nu toate uleiurile esențiale sunt recomandate pentru uz intern. Verificați întotdeauna eticheta și asigurați-vă că nu sunt contaminate cu impurități sau alte ingrediente nesigure.

Dozele adecvate

Uleiurile esențiale au concentrații mari de compuși naturali — partea care dă plantelor gustul și mirosul, astfel că este foarte important ca doza recomandată să fie respectată. În caz contrar, pot apărea reacții adverse neplăcute.

Înainte de a folosi uleiurile esențiale, asigurați-vă că nu sunteți alergic la niciunul dintre ingredientele acestora. Pentru a vă lipsi de orice incidente neplăcute, recomandarea noastră este să consultați medicul înainte să începeți un tratament cu uleiuri esențiale pentru uz intern.

Doza recomandată poate varia de la persoană la persoană în funcție de starea de sănătate, vârstă sau greutate. Când vine vorba de utilizare internă, cel mai bine este să începeți cu cea mai mică doză posibilă – una până la două picături. Doza poate să crească la nevoie, însă acest lucru va depinde, din nou, de vârsta, dimensiunea și starea de sănătate a individului, precum și de beneficiul dorit.

De reținut este faptul că o doză mai mare nu îți va aduce automat și mai multe beneficii. Cel mai bine este să consumi doze mici și să repeți la 4-6h după cum este necesar.  Se recomandă doze zilnice mai mici atunci când se utilizează un ulei esențial intern pe o perioadă lungă de timp.

Dacă ai experimentat sensibilitate cu un anumit ulei esențial în trecut, poți încerca să-l diluezi ( de exemplu în miere) sau pur și simplu ia o doză mai mică pentru a vedea dacă sensibilitatea a fost cauzată de o doză prea mare. Dacă ai sesizat o reacție de sensibilitate digestivă la uleiuri esențiale, întrupe imediat utilizarea uleiului esențial respectiv.  Dacă reacţia persistă și se agravează, este întotdeauna înțelept — și recomandat — să solicitați asistență medicală.

La ce ajută uleiurile esențiale cu uz intern

·        Pentru a susține sistemul imunitar și funcția acestuia:

Sistemul imunitar este principala ta apărare împotriva amenințărilor externe. Multe uleiuri esențiale sunt eficiente pentru menținerea sistemului imunitar atunci când sunt luate intern. Acestea includ coriandru, scorțișoară, tămâie, tei, măghiran, smirnă, oregano, mandarină și cimbru.

·        Pentru a susține sănătatea căilor respiratorii:

Unele dintre uleiurile esențiale din această categorie vă pot surprinde, dar beneficiile lor interne includ în mod clar ajutarea căilor respiratorii. Lista include cardamom, lime, mentă, rozmarin și cimbru. Dintre acestea, atât menta, cât și cardamomul ajută la senzația de respirație ușoară.

·        Pentru a menține procesul digestiv normal.

Sistemul tău digestiv te ajută să absorbi toate vitaminele și mineralele din alimente, să elimini resturile și să utilizezi nutrienții pe care îi consumi. Sistemul digestiv funcționează în mod constant, iar următoarele uleiuri esențiale ajută la menținerea funcționării normale: piper negru, cardamom, coriandru, tămâie, ghimbir, lămâie, lemongrass, fenicul și mentă.

·        Pentru a ușura indigestia

Toată lumea se confruntă cu probleme digestive la un moment dat. Dar cu uleiul esențial potrivit ai puterea de a combate indigestia sau chiar durerile de stomac. Uleiurile esențiale precum cardamomul ajută la indigestie, în timp ce ghimbirul și menta pot ajuta la durerile de stomac . Ghimbirul poate, de asemenea, să ajute la ameliorarea gazelor sau a senzației de balonare.

·        Pentru a susține sistemul cardiovascular.

După cum vă amintiți de la școală, sistemul cardiovascular este responsabil pentru transportul oxigenului, nutrienților și hormonilor în întregul corp. Motorul pentru toate acestea este inima – cel mai ocupat organ al corpului. Chiar și atunci când ești în odihnă, ea pompează peste cinci litri de sânge prin corp în fiecare minut. Uleiurile esențiale pot ajuta la susținerea sistemului cardiovascular, iar dintre acestea amintim scorțișoara, cuișoarele, maghiranul, cimbrul și lime-ul. Piperul negru și cimbrul sunt cunoscute pentru susținerea circulației sângelui.

Cum integrezi uleiurile esențiale în dieta ta

·        Le adaugi în apă

Adaugă o picătură sau două de ulei esențial de lămâie la un pahar cu apă pentru o aromă răcoritoare. Dacă încercați să beți mai puțin acidulat sau să reduceți zahărul din băuturi, adăugați ulei esențial de grapefruit în apă pentru o aromă puternică.

Poți folosi uleiuri esențiale revigorante precum menta sau grapefruit în apa de dimineață pentru a da un start revigorant zilei.

Pentru calmarea durerilor în gât, adaugă o picătură de ulei esențial de scoarțișoară și o lingură cu miere într-o cană de apă fierbinte și bea încet.

O picătură de ulei esențial de Lime într-un pahar de apă îți va oferi o aromă fresh și sprijin imunitar, iar pentru a-ți împrospăta respirația, combină uleiul esențial de mentă și lămâie într-un pahar cu apă.

·        În capsule moi

Pentru cei care preferă să nu pună uleiuri esențiale direct în gură, capsulele moi pot fi o opțiune de compromis. Pentru a beneficia de proprietățile uleiurilor esențiale pur și simplu plasează numărul adecvat de picături într-o capsulă goală, închide-o și apoi ia-o simplă sau cu puțină apă. Folosind o capsulă vegetală care se dizolvă rapid este o modalitate simplă de a vă personaliza conținutul de uleiuri esențiale.

·        În mâncare

Uleiurile esențiale pentru uz intern pot fi adăugate și în rețetele de mâncare. Iată câteva specifice (și delicioase) moduri în care puteți folosi uleiuri esențiale pentru gătit:

  1. Adaugă ulei esențial de busuioc la mâncăruri italiene pentru o aromă răcoritoare.
  2. Pune câteva picături de bergamotă esențială în ceaiul tău obișnuit pentru a crea Earl Grey.
  3. Adăugați ulei esențial de coriandru în salate sau sosuri pentru marinat
  4. Adaugă ulei esențial de ghimbir la mâncăruri dulci și sărate.
  5. Folosiți câteva picături de ulei esențial de lămâie sau portocale în băuturi, produse de patiserie sau legume pentru o aromă proaspătă, de lămâie.
  6. Pune câteva picături de ulei esențial de mentă în smoothie-ul tău de dimineață pentru o tentă răcoritoare.

Dacă ești în căutarea unor uleiuri esențiale sigure pentru uz intern, avem o gamă variată din care ai putea să le alegi pe cele potrivite pentru tine. Intră  > aici < și descoperă întreaga gamă de uleiuri esențiale pentru uz intern de pe biosano.ro

Sursa: media.doterra.com

Sursa foto: FreePik