Vitamina C: de ce este importanta
Vitamina C este un nutrient vital pentru sanatate. Ajuta la formarea si mentinerea oaselor, pielii si a vaselor de sânge. Apare în mod natural în unele alimente, în special în fructe si legume. De asemenea, este disponibila si sub forma de suplimente.
Mai este cunoscuta sub denumirea de acid ascorbic, acid L-ascorbic si L-ascorbat.
 
Ce este vitamina C si de ce avem nevoie de ea?
Vitaminele, inclusiv vitamina C, sunt compusi organici. Compusii organici sunt acele elemente care exista în organismele vii si contin carbon si oxigen.
Vitamina C este solubila în apa si nu se stocheaza în organism. Pentru a mentine un nivel adecvat de vitamina c, avem nevoie zilnic de o anumita cantitate de alimente care o contin.
Vitamina C joaca un rol important într-o serie de functii ale organismului uman, inclusiv în producerea de colagen, L-carnitina si a unor neurotransmitatori. Ajuta la metabolizarea proteinelor, iar activitatea sa antioxidanta reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer.
Colagenul, la producerea caruia contribuie vitamina C, este componenta principala a tesutului conjunctiv si cea mai abundenta proteina din organismul mamiferelor. Între 1 si 2% din masa musculara este formata din colagen. Este o componenta vitala pentru tesuturile fibroase, precum:
– tendoane
– ligamente
– piele
– cornee
– cartilaje
– oase
– intestine
– vase de sânge.
 
În ceea ce priveste vindecarea ranilor, cercetarile au aratat ca acestea au avut nevoie de mai mult timp în cazul persoanelor ce sufereau de scorbut.
Scorbutul rezulta din deficitul de vitamina C. Simptomele sale includ umflarea articulatiilor, sângerarea gingiilor, caderea dintilor, amenie si oboseala.
Vindecarea ranilor si a infectiilor
În 1982, un studiu a aratat ca ranile si taieturile se vindeca mai repede la persoanele cu un aport mai mare de vitamina C decât este disponibil în mod obisnuit în dieta lor. Acest lucru se poate datora faptului ca vitamina C ajuta la producerea colagenului.
De asemenea, rolul antioxidant al vitaminei C ajuta la repararea tesuturilor si reduce daunele provocate de inflamatie si de oxidare.
Persoanele care au un nivel adecvat de vitamina C în organism sunt considerate a fi mult mai în masura sa lupte împotriva infectiilor decât persoanele cu deficit de vitamina C.
În plus, vitamina C poate ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii acute, în special la persoanele cu malnutritie si la cele expuse stresului.
 
Vitamina C si terapia împotriva cancerului
Vitamina c poate ajuta la tratarea cancerului. Datorita activitatii sale antioxidante, protejeaza împotriva stresului oxidativ si ajuta la prevenirea oxidarii altor celule.
Reactiile de oxidare produc radicali liberi. Radicalii liberi pot produce reactii în serie, care afecteaza celulele.
S-a constatat ca dozele mari de vitamina C reduc viteza de dezvoltare a anumitor tipuri de tesuturi canceroase. Cercetatorii au propus utilizarea vitaminei C la pacientii cu cancer ale caror optiuni de tratament sunt limitate.
Sunt necesare mai multe studii pentru a întelege ce tipuri de cancer ar putea fi afectate de vitamina C si ce alte tratamente eficiente ar putea fi utilizate împreuna cu vitamina C, precum si efectele pe termen lung ale acestei abordari.
 
Alte beneficii ale vitaminei C includ:
– sanatate cardiovasculara: vitamina C poate dilata vasele de sânge, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor de inima si a hipertensiunii si hipotensiunii arteriale.
– nivelul de colesterol: se pare ca acesta este mai scazut la persoanele care au un nivel adecvat de vitamina C în organism.
– cataracta: vitamina C poate ajuta la scaderea riscului de cataracta, precum si a degenerescentei maculare datorate vârstei.
– diabet: pacientii sunt mai putin susceptibili de a suferi deteriorari ale rinichilor, ochilor si nervilor daca manânca multe fructe si legume bogate în vitamina C.
– anemie: vitamina C îmbunatateste absorbtia fierului în organism.
– plumbul poate fi eliminat din organism daca exista un aport adecvat de vitamina C.
 
De câta vitamina C avem nevoie?
Este putin probabil ca prea multa vitamina C sa cauzeze probleme. Cu toate acestea, un aport ridicat de peste 1000 mg pe zi poate însemna ca nu toata vitamina C este absorbita în intestin. Acest lucru poate duce la diaree si disconfort gastrointestinal.
Persoanele cu hemocromatoza ereditara, o tulburare de absorbtie a fierului, ar trebui sa discute cu medicul înainte de a lua suplimente de vitamina C, deoarece nivelurile ridicate de vitamina C pot duce la afectarea tesutului.
Consumul zilnic recomandat de vitamina C este de 2000 mg.