Caju 150g Solaris

Producator: Solaris

| Pretul include TVA |

Cod: solaris215
Producator: Solaris
Cod: solaris215

20,00 lei

7 în stoc

7 în stoc

Comanda telefonic (Luni-Vineri: 08:00-16:30)

TRANSPORT GRATUIT la plata cu cardul, pentru comenzile peste 69 lei! Pentru comenzile sub 69 lei, transportul costă doar 14.9 lei

Cumpără produse de minim 150 de lei și primești Arahide 50g CADOU!

Consulta pagina Ofertele Lunii pentru reducerile din luna aceasta

Descriere Caju 150g Solaris

Descriere

Caju 150g Solaris

Nucile de caju au un conținut bogat în lipide nesaturate (acizi grași omega 6, 9, 3), magneziu și potasiu, care ajută la reducerea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor de inimă. Conțin fosfor și cupru, minerale benefice pentru fotifierea dinților și oaselor. Alte beneficii ale caju: îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos, reduc apariția migrenelor, au acțiune antioxidantă. Caju este ideal în perioadele de post și în alimentația vegană. Poate fi folosit pentru a pregăti deserturi și „lactate” vegane gustoase (lapte de caju, brânză de caju, unt sau smântână de caju).

Beneficii produs
  • Sunt foarte bogate în antioxidanți
  • Conținut mare de magneziu

Ce este caju

Originar din nord-estul Braziliei, „acaju” sau „nuca ce se produce singură”, cunoscută actualmente și sub denumirea de caju, reprezintă un fruct oleaginos ce este apreciat îndeosebi de către vegetarieni, vegani sau raw-vegani, nu doar ca o sursă excelentă de lipide sănătoase, vitamine și minerale, ci și ca o alternativă la proteinele de origine animală, folosite pentru a obține produsele lactate. Nucile de caju, împreună cu alte semințe și fructe oleaginoase, reprezintă ingredientul principal al rețetelor vegetale ce înlocuiesc cu succes lactatele.

Caju reprezintă fructul arborelui Anacardium Occidentale, un arbore înalt ce face parte din familia Anacardiaceae, împreună cu fisticul, sumacul și mango. Forma acestor nuci este una alungită și arcuită, ce se aseamănă cu reprezentarea unui rinichi sau a unei boabe de fasole. Miezul de caju este protejat de un înveliș dublu, o coajă tare în exterior și o pieliță protectoare în interior.

O particularitate cu totul aparte pe care o prezintă caju se referă la faptul că acesta crește în prelungirea mărului de caju, o drupă ce este în realitate un fruct fals al acestui arbore. Aceste mere de caju sunt și ele comestibile, putând fi consumate crude sau preparate, însă ele sunt adeseori accesibile doar pentru populațiile țărilor producătoare.

Arborii de caju se cultivă îndeosebi în Vietnam, India, Coasta de Fildeș, Nigeria, Indonezia și Tanzania. Recoltarea se realizează atunci când merele și nucile de caju se coc și cad pe pământ. Merele sunt adunate, nucile de caju se separă de mere, se lasă la deshidratat câteva zile sau sunt supuse unor tratamente termice înainte de a li se desface cojile și cel de-al doilea înveliș protector. În cele mai multe țări, acest proces se realizează manual, acesta fiind și motivul principal pentru care prețul nucilor de caju este, în general, mai ridicat.

Nucile de caju sunt extrem de nutritive, bogate în macro și micronutrienți. Poate fi integrat în alimentație crud sau în anumite rețete, practică des întâlnită mai ales în bucătăria africană și cea specifică Americii de Sud. Urmărește secțiunea de rețete de mai jos pentru mai multă inspirație în bucătărie.

Ingrediente

  • Caju

Valori nutriționale

Valoare energetică 2315 kJ / 553 kcal

Grăsimi 43,8 g din care acizi grași saturați 7,8 g

Glucide 29,4 g din care zaharuri 5,9 g

Fibre 3,3 g

Proteine 18,2 g

Sare 12 mg

O cantitate de 100 g caju conține aproximativ: 44% lipde, 29% glucide și 18% proteine. Caju este o sursă bogată de lipide sănătoase, în special mononesaturate, dar și polinesaturate, și conține îndeosebi acizi grași precum Omega 6 și Omega 9. Conținutul de carbohidrați complecși și proteine al nucilor de caju este, de asemenea, unul consistent, din punct de vedere cantitativ.

În cee ce privește microelementele, caju abundă în vitamine și minerale esențiale pentru un organism sănătos. Regăsim în structura nucilor caju:

  • vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina A,  E și K.
  • minerale precum: magneziu, fosfor, potasiu și calciu (în cantități mari), dar și sodiu, fier, zinc și cupru.

De asemenea, nucile de caju au un indice glicemic scăzut și sunt bogate în antioxidanți, în special în carotenoizi și polifenoli, antioxidanți ce întăresc sistemul imunitar și previn îmbolnăvirile.

Aportul caloric al caju

100 g de caju conțin 553 kilocalorii. Numărul de calorii al nucilor de caju este mai mic decât cel al altor nuci și semințe. Consumul de caju nu conduce la creșterea greutății corporale, ci dimpotrivă, susține metabolismul și arderea grăsimilor. Datorită aportului considerabil de acizi grași sănătoși, nucile de caju pot fi considerate un ingredient sățios, ce conferă energie timp îndelungat și elimină poftele alimentare, cu precădere cele pentru carbohidrați.

Beneficii ale caju

Caju conferă o sumedenie de beneficii organismul tău atunci când este integrat în alimentație. Te invităm să descoperim împreună o parte dintre acestea:

  • previne afecțiunile cardiovasculare – grăsimile nesaturate din compoziția nucilor caju au rolul de a reduce nivelul colesterolului rău (LDL), reduc inflamațiile din organism și contribuie la menținerea sănătății inimii și a sistemului circulator. Potasiul și magneziu provenit din caju scad tensiunea arterială.
  • fortifică sistemul muscular și osos – datorită conținutului foarte mare de magneziu, fosfor și calciu, minerale esențiale pentru dezvoltarea oaselor, țesuturilor musculare și a organelor, la modul general.
  • îmbunătățește activitatea sistemului nervos – acizii grași și complexul de vitamine B asociate consumului de caju susțin funcția cognitivă, procesele cerebrale și buna funcționare a unor neurotransmițători ce au rolul de a echilibra dispoziția emoțională. Previn declinul cognitiv și demența.
  • menține sau îmbunătățește sănătatea oculară – caju este o sursă de luteină și zeaxantină, doi carotenoizi care sunt absorbiți direct de retină, formând la nivelul ei un strat protector împotriva razelor UV nocive. Totodată, previn degenerescența maculară datorată înaintării în vârstă.
  • previne anemia – datorită mineralelor precum fier și cupru, ce contribuie la formarea hemoglobinei, având acțiune anti-anemică.
  • combate acțiunea radicalilor liberi – caju conține antioxidanți care inhibă procesele oxidative din organism, prevenind îmbătrânirea prematură.
  • conferă sănătate pielii – reprezentând o sursă importantă de fitochimicale, proteine, antioxidanți și minerale, caju previne ridarea și îmbătrânirea tenului, stimulând producția de colagen și acid hialuronic la nivelul pielii.
  • contribuie la scăderea glicemiei – creșterea consumului de lipide conduce la scăderea cantității de carbohidrați ingerați în timpul zilei. În plus, magneziul ajută corpul să secrete insulina, cu rol de reglare a metabolismului glucidelor. Din aceste motive, nucile de caju sunt indicate în regimul alimentar al persoanelor ce prezintă diabet.
  • conferă un somn odihnitor – caju conține magneziu, ce poate fi considerat un sedativ natural și triptofan, un aminoacid esențial care se transformă în serotonină, facilitând relaxarea și somnul regenerator.

Modalități de a consuma caju

Caju este un ingredient versatil, ușor de integrat în alimentație, apreciat mai ales de către persoanele ce urmează un regim vegetarian, vegan sau raw-vegan, dar și de către persoanele ce țin post sau unele diete, precum dieta ketogenică. Având numeroase beneficii asupra organismul, recomandăm caju tuturor persoanelor care își doresc să aibă o alimentație cât mai sănătoasă.

Te poți bucura de gustul delicios și de proprietățile nutritive ale nucilor caju consumându-l crud, ca atare sau copt ori îl poți adăuga în compoziția unor preparate culinare diverse, fie că vorbim de cele dulci sau sărate.

Poți să combini caju crud cu fructe deshidratate și alte nuci sau semințe, pentru o gustare rapidă, dar sănătoasă și sățioasă. Îți recomandăm un „Mix de caju și merișor” de la Solaris, dacă îți dorești un mix deja preparat sau „Musli cu merișor și caju”. Toarnă peste musli lapte, iaurt sau orice tip de suc preferi și în mai puțin de 5 minute vei avea un mic dejun delicios, cu fulgi de ovăz și caju. Nucile de caju crude pot fi adăugate la granola, peste salatele de fructe și într-o mulțime de rețete de deserturi raw-vegane.

Caju poate fi un ingredient original și în salate, diverse mâncăruri (în special în mâncărurile cu fasole verde), în combinație cu orez, în rețetele asiatice de noodles, în diverse creme și pateuri și, nu în ultimul rând, în rețetele pentru prepararea „lactatelor vegane”.

Brânză de caju

Cu ajutorul nucilor de caju poți obține felurite tipuri de brânză, de la brânză cremoasă, asemănătoare brânzei de vaci proaspete, la brânză de consistență mai tare, pe care o poți felia sau chiar rade, precum sunt parmezanul sau mozzarella. În general, „brânza mai tare” necesită un agent de legare precum: fulgi de psyllium, pudră de agar agar, lecitină de soia. Elementele cheie care conferă gustul tipic al brânzei sunt fulgii de drojdie inactivă și pulberea de probiotice care va ajuta „brânza” să fermenteze, făcând-o foarte asemănătoare ca gust celei de vacă.

Îți sugerăm în continuare o rețetă simplă de cremă de brânză din caju și verdețuri. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g caju hidratat în apă 4 h
  • 50 ml apă
  • 3 linguri de zeamă de lămâie
  • 2 linguri ulei
  • o lingură de fulgi de drojdie inactivă
  • o jumătate de legătură de mărar
  • un fir mic de praz/ceapă verde
  • sare, după gust

Scurge nucile de caju, clătește-le cu apă și apoi pasează-le împreună cu celelalte ingrediente de mai sus, până obții o cremă fină. Ajustează cantitățile după preferințe, asezonează cu sare, după gust. Pentru o textură mai interesantă, poți să alegi să nu pasezi prazul, ci să îl toci, adăugându-l la final, în compoziția cremei de brânză.

Caju – contraindicații

În pofida numeroaselor beneficii pe care consumul de caju le aduce organismului uman, există anumite situații particulare în care acesta este contraindicat, precum:

  • calculi renali – caju conține săruri de oxalat care favorizează absorbția calciului și, implicit, contribuie la formarea pietrelor la rinichi. Se recomandă în acest caz consumul redus la minimum de nuci de caju.
  • alergii alimentare – caju, împreună cu celelalte fructe oleaginoase, sunt printre alimentele cu potențialul alergen cel mai mare. Simptomele care pot să apară în cazul unei alergii sunt: erupțiile cutanate, iritațiile, pruritul, dificultățile respiratorii, durerile abdominale. Caju nu este recomandat îndeosebi copiilor mici.
  • dermatita de contact se manifestă printr-o eczemă ce apare, în special la nivelul gurii, după expunerea la o substanță alergenă. Dacă te confrunți cu o astfel de situație, nu ezita să apelezi la medicul de specialitate.

Caju crud este toxic?

Caju în formă crudă este protejat la exterior de o coajă groasă care conține un acid anacardic, specific speciilor din familia Anacardiaceae din care fac parte și mango, fistic, iederea otrăvitoare sau sumacul. Acest acid, denumit urushiol, este un compus toxic, o rășină iritantă care, în contact cu pielea, declanșează o reacție alergică similară celei cauzate de iederea otrăvitoare.

Din acest motiv, caju nu este comercializat niciodată în coajă. Învelișul nucii este tratat termic pentru a putea fi îndepărtat orice reziduu de urushiol, înainte de a ajunge la consumatori. Această procesare este valabilă chiar și în cazul varietăţii de caju desemnat ca fiind crud.

În cele mai multe țări producătoare, nucile sunt decojite manual și sunt folosite pentru aceasta mănuși speciale. În caz contrar, contactul cu urushiol-ul ar genera o dermatită de contact alergică cu manifestări precum erupțiile cutanate, cu secreții și prurit accentuat.

Cel mai adesea, acidul anacardic este utilizat în industria chimică, în procesul de producție a insecticidelor și a vopselelor.

În concluzie, prin îndepărtarea cojii și, implicit, a urushiolului, nucile de caju nu prezintă un risc de toxicitate pentru consumatori.

Informații suplimentare
Greutate

0 , 15 kg

Producatori

Solaris

Produse Bio

Nu

Recenzii Clienti

0 recenzii
0
0
0
0
0

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.

Disclaimer

*Oferte valabile în limita stocului disponibil!
* Biosano.ro nu susține existența alimentelor minune. Produsele prezentate pe site sunt eficiente doar atunci când sunt integrate într-un stil de viață sănătos, iar suplimentele alimentare nu pot înlocui o dietă echilibrată.

* Rețineți că doar un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată asigură buna funcționare a organismului și vă va ajuta să vă mențineți în formă.
* De asemenea, toate informațiile din site sunt publicate cu rol informativ și nu trebuie să înlocuiască sfaturile, prescripțiile medicului sau a specialistului în nutriție. De aceea, înainte de a achiziționa suplimente alimentare, sfătuiți-vă cu medicul dumneavoastră.
* Țineți cont că suntem diferiți, iar efectele unui produs, pot varia de la o persoană la alta în funcție de stilul de viață, metabolism, stare de sănătate, vârstă și alți factori.
* Vă încurajăm să trăiți sănătos, să adoptați un stil de viață armonios, cu o dietă bogată în fructe și legume proaspete, cu activitate fizică și atitudine pozitivă. Cu siguranță rezultatele eforturilor dumneavostră de menținere a sănătății vor da roade.

Produse vizualizate recent

Acest produs face parte din: